Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Dr. WhoBlack Completed »

007

  05/05/06 10:58 am, by , Categories: Média

Remélem már mindenki látta az új James Bond teaser trailert. Én Bond rajongóként (mármint könyv formában elsősorban) kicsit aggodalommal vegyes várakozással készülök az új mozira, illetve Daniel Craig bemutatkozására a szerepben.

Az előző Bond, Pierce Brosnan, szerintem elképesztően szar volt, iszonyatosan feminin és komolytalan egyszerre, persze a gyengébb forgatókönyvek sem segítettek. Gyakran kínos volt nézni a rossz dialógusokat, meg az idióta és eltúlzott akciójeleneteket - olvassátok el az eredeti könyveket, semmi nem jött át a hangulatukból.

Ami most talán még érdekesebbé teszi a helyzetet, hogy egy vadonatúj sztori helyett visszanyúlnak egy eredeti Fleming regényhez. A Casino Royale filmként annakidején el lett cseszve, Woody Allenes vígjátékot csináltak belőle még a hatvanas években, "rendes" Bond filmben nem lett felhasználva a könyv. Szóval elméletben még lehetne egy jó film is. Új, fiatalabb, komolyabb Bond, eredeti sztori, túl jó, hogy igaz legyen.

Valószínű nem is lesz így. A trailer alapján összesen a címet vették át Flemingtől, és ez valami Bond - Die Hard akciófilm lesz belőle, a teaser legalábbis nélkülözött némi eleganciát, ami szerintem alapvető eleme a karakternek. Piszkostrikós, permanensen morc fejű Bruce Willisként ugrik nagyokat Craig. Emellett sok jelenet (a fekete-fehér zseniális nyitás után) enyhén kékes, acélos szürkére van szűrve, és az egész tele van árnyékokkal, hogy kellően hangsúlyozzák a "dark" feelinget.

Az újraértelmezés mindenképp fontos, és nyilván a mai közönség igényeihez kell igazítani a "franchise" elemeit, de remélem azért találok majd a filmben valamit, ami tényleg visszaadja az Ian Fleming figurát és a világképét. Nem reménytelen a helyzet, az első Bond regénnyel, és az új arccal meg lehetne menteni a sorozatot, kiváncsian várom a bemutatót az év vége felé.

1 comment

CDColt

Égyetértek a megjegyzéseiddel, érdekes módon pl. a Clancy és King regények is jobbak, mint a filmes adaptációk (tisztelet a kivételnek, pl. “Ragyogás” vagy “Christine"). Az ember nem tudja eldönteni, hogy a könyv után vagy el?tt érdemes elolvasni a könyvet - bevállalható-e az illúzió rombilás?

05/05/06 @ 08:14 pm

Search

  XML Feeds

b2evolution CCMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog template by Asevo | Run your own website!