Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Kijevi fotókKis esti horror »

Analóg iPod Killer

  05/15/08 08:08 pm, by , Categories: Média, Hardver

A következő dolgok történtek:

  • Néhány hete édesanyámnál jártam, és felfedeztem a régi LP gyűjteményem. Ezeket a lemezeket a legsötétebb 80as években vásároltam, de van közte jópár vállalható lemez, pl. Duran Duran, David Bowie, Police albumok.
  • A (rendkívül élvezetes) Sound Opinions podcastot hallgatva Butch Vig meg a műsorvezetők beszélgettek a bakelit vs. CD meg mp3 témáról. Egyáltalán nem audiofil aranykábeles melyik-írható-CD-szól-legjobban idiótaság témában, hanem hogy milyen kompromisszumokra kényszerül a hangmérnök, tudván, hogy iPodon, utcazajban, tömörítve fogják a számot meghallgatni a vásárlók.
  • A múlt heti NME magazinhoz egy kislemezt csomagoltak, méghozzá nem CD, hanem old school "bakelit" lemezt (tudom, hogy ma már nem az az alapanyag).

Természetesen mint rendes fogyasztó, vettem az adást, és elkezdtem nézelődni, hogy mit vásárolhatok. Én személyesen teljesen elégedett vagyok egy jól tömörített mp3 zenével, de a nosztalgia aspektusa, meg a picit underground feelingje megfogott a témának. Annak nagyon örülök, hogy ez az egész hifi-audiofil őrület kimaradt nekem, épp elég költséges hobbim van. Mindenképp valami olcsó lemezjátszót kerestem, amihez nem kell erősítő, hangfalak, hiszen a család mellett elsősorban fejhallgatóval hallgatok zenét.

Nézzétek milyen szépséget találtam:

Ez egy Vestax nevű gyártó handy trax nevű hordozható lemezjátszója. Van fedele, és fogantyú rajta, meg megy elemmel, úgyhogy remek analóg alternatíva az iPod tagadóknak, és mindössze két kiló az egész :-)

Hangminőség szempontjából nyilván nem lehet csodát várni a beépített hangszóróból. Én most egy Sennheiser HD495 fejhallgatóval próbálgatom éppen. A tone szabályzót teljesen a "hi" állás irányába tekerve élvezem a hangját. Majdnem teljesen le kell halkítani, nagyon hangos. Ki fogom próbálni a mikrofonjaimhoz használt előerősítővel is, gyanítom, hogy jobb lesz az úgy.

Egyáltalán nem bántam meg a vásárlást, szerintem jópofa dolog ez. Vicces a mai azonnal beszerzős Bittorrent-iTunes világban visszaemlékezni, hogy régebben hogy működött ez, előnyökkel (szép borítók, elmélyülős, komfortos fotelből hallgatás), meg persze sok hátránnyal (porosodás, fordítgatás, helyigény).

Figyeljétek meg, megint menő lesz a bakelit! Én meg próbálom visszatartani a gyűjtögetős hajlamom, és nem vásárolni lemezeket őrült módra.

5 comments

Comment from: greg  
greg

nekem is van egy-két vinyl lemezem, de ezeket a limitált szériás depeche mode EP-ket elvakult gyûjtõi agymenésbõl szereztem. soha nem érte õket még tû és nem is tervezem. :) “colored vinyl” majd csinálok vmi fotót az áttetszõ vörös maxi lemezrõl…

05/15/08 @ 10:17 pm
Comment from: TZ  
TZ

A profi tu sokat dob az élményen, egy rossz tu pedig menthetetlenül legyalulja a finomságokat és LO-FI lemezeket eredményez 1 meghallgatásra
Imádtam a bakelitet mert úgy nem szól más. Szalagos magnónál is van minoség, de az már strapás és beszerezhetetlen

05/17/08 @ 12:31 am
Comment from: TZ  
TZ

oe, ue betuevel mi a gondja blogodnak?

05/17/08 @ 12:32 am
smallbrother carharttcore angel26

yeah bro thatz the ish!

05/17/08 @ 03:10 pm
barika

Melyik Sound Opinions podcastban hangzott el a bakelites téma?
Ezek közül valamelyik?
http://www.soundopinions.org/archive/2008/march.html#guestbutchvig

06/18/08 @ 05:02 pm

Search

  XML Feeds

Web Site Engine
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skins by Asevo | b2evolution CMS