Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Benjamin ButtonFilmgyűjtemény »

DVD tépés

  04/28/09 07:41 pm, by , Categories: Média

Korábban már megvolt a "motivációs levél" a témához, úgyhogy most a lényegre is térek: hogyan alakítom át a DVD lemez kollekciómat fájl alapú filmgyűjteményre?

1. Formátum
Valószínű erről sok-sok eltérő vélemény lesz. Van, aki az egész DVD szerkezetet elmenti VIDEO_TS folderekkel, de én arra a döntésre jutottam, hogy:

  • Egy darab fájl legyen egy film, nincs szükségem a menükre, és az extra featurákat sem fogom újranézni. Klikk és play, ez a cél.

  • Minél több eszközön le tudjam játszani a filmet konvertálás nélkül: legalábbis az XBOX360-on, a Mac gépeimen és a kis Acer Aspire One netbookon működjön a film vacakolás nélkül.

A video formátumra végül a H.264 kompresszió mellett döntöttem, aminek a minősége és a használhatósága a legjobb kompromisszum számomra. Az xbox szépen fel tudja skálázni a rákötött 720p-s tévén a képet, a netbook még aksiról, csökkentett CPU erővel is lejátsza a filmet gond nélkül. Ezzel én teljes mértékben elégedett vagyok.

A hang formátumra végül a Handbrake szoftver alapértelmezett, AAC formátumú, Dolby Pro Logic II elkódolású sztereó hangot hagytam. Ezzel az a helyzet, hogy:

  • Jelenleg vagy fülhallgatóval, vagy sztereó tévén nézek filmet, nincs többhangszórós rendszer a lakásban, és nem is tervezek ilyet.

  • A sztereró AAC-re azért nagyobb a támogatás a legtöbb szoftverben, AC3-ra gyakran codecet kell telepíteni, halkan szól a lekevert jel, nem annyira sima ügy.

Ezzel a döntéssel nem vagyok 100% elégedett, mert mi van ha mégis egyszer veszek hangrendszert otthonra, de most már így 50-60 lemez rippelésen túl nem akarok váltani meg nem akarok mindent újrakezdeni. Szóval azt javaslom, hogy ha ti ilyenbe kezdtek, gondoljátok végig, hogy nektek mi az ideális.

Azokat a filmeket, amit a gyerekek is megnézhetnek, egy plusz magyar hangsávval tömörítem, amit a használt M4V konténer formátum lehetővé tesz. Ami már felnőtt film, azt csak angolul rippelem, feleségem és én is tudunk angolul, jó ez nyelvgyakorlásnak is, gyerekek is tanulnak. Mással meg nem osztom meg a tartalmat :-) Felirattal nem is foglalkozom, mert elbonyolítaná a rippelési folyamatot is, meg a lejátszással is csak szívás van.

2. Fájlnév
A rippelt filmek elnevezése fontos lépés, mivel a jó kis filmgyűjteménykezelő szoftverek a név alapján tudják beazonosítani a filmeket, letölteni a filmposztert, stáblistát, egyéb infókat automatikusan. A legtutibb módszer nálam, hogy az IMDB-n megkeresem a filmet, és az ott levő pontos címet és dátumot használom, aláhúzással tagolva fájlnévnek. Ez jól működik az összes általam kipróbált media center szoftverrel.

Példa:

Star_Wars_Episode_V_The Empire_Strikes_Back(1980).m4v

Itt látszik, hogy az IMDB-s címből kihagytam a ":" karaktert például, amit ugye fájlnévben nem kéne. Ezt mindegyik parser jól fejtette ki.

3. Szoftver
Alaphelyzetben egyetlen szoftver elegendő arra, hogy a H.264/AAC fájlokat előállítsam. A multiplatform, ingyenes Handbrake szoftver gyakorlatilag egy gombnyomásra megoldja ezeket a dolgokat, ha nincs komplikáció. Persze komplikáció akad bőven.

- Régió védelem
Régóta gyűjtöm a DVD lemezeket, és elég sok amerikai, 1-es régióba tartozó lemez van még a polcomon. Sajnos a folyamatra használt Macbookomra nincs szoftveres régió hack, és a Handbrake meg egyéb eszközök sem tudják olvasni az egyes régiós fájlrendszert. Szerencsére Péter kollégám kölcsönadott egy szép nagy, külső, USB-s Plextor DVD írót, ami régió 1-re van állítva.

- DRM jellegű bohóckodás
Mivel a jogtulajdonosok nem értik, hogy hogy működik a kalózkodás, és inkább a szerencsétlen vásárlókat szívatják, sok DVD extra másolásvédelemmel van ellátva. Többféle megoldást használnak, ami elvileg a filmlejátszást nem gátolja, de kiakasztja a másoló szoftvereket. Például direkt elrontják a TOC (table of contents) fájlt, hogy le lehessen beparsolni rendesen, meg direkt rossz blokkokat raknak a lemezre, hogy olvasáskor kiakadjon a szoftver. Az ilyenért főbe kéne lőni őket (ezzel CSAK a vásárlókat szívatják, hiszen kalózmásolat ÚGYIS lesz). Ezeket a lemezeket OSX alatt nem tudom megbízhatóan rippelni (MacTheRipper néha megoldja, de nem mindig), de Windowson megvásároltam a SlySoft AnyDVD szoftverét, ami eddig minden problémás filmem másolhatóvá tette, és rendszeresen frissítik új védelmek kiiktatására.

4. Folyamat
Először szépen elkezdtem egyesével Handbrake alá vetni a lemezeim, de ez nem éppen gyors megoldás. Az ideális megoldás így alakul nálam:

  • MacTheRipper szoftverrel megpróbálom a HD-re másolni a sorban következő DVD-ket, többet egy körben.

  • Ha véletlen valami védelemre hívatkozik a MacTheRipper (pl ARccOS) akkor VMWare Fusion alatt AnyDVD-vel bemountolom a lemezt, és azzal másolom a HD-re.

  • Ha kész vagyok, akkor a lemásolt foldereket berakom egyesével a Handbrake queue-ba, gyerekfilm esetén a plusz hangsávot hozzáadva.

Annyiban bonyolódik a helyzet, hogy én rendkívül hangérzékeny vagyok. Rendkívül csendes, forgalom és egyéb ipari zaj mentes helyen lakunk. Otthon csak madárcsicsergést akarok hallani, semmiféle gépzúgást nem bírok elviselni hosszabb időn át. A video tömörítés sajnos hangossá teszi a régi Macbookom, ezért reggelente indítom az újabb köteg filmet. Kb. 3 film megy végig, mire a család újra összegyűlik otthon. Hosszabb filmek esetén néha kicsit elhúzódik a dolog.

Mikor hazaérek, akkor jönnek a következő lépések:

  • IMDB-n megkeresem a filmeket, és átnevezem pontosan a fájlokat.

  • Belenézek minden filmbe. Néhol volt már szívás, most például a Running Man filmnek nem volt hangja, talán a default DTS hang miatt, most megy otthon újra a tömörítés AC3-ból.

  • Letörlöm a DVD foldereket. Hétvégén szoktam átmozgatni a kész fájlokat egy külső HD-re, és a netbookra, biztos ami biztos.

Láthatóan picit időigényes dolog ez, de így este kb. 10 perc figyelmet igényel tőlem a DVD HD-re másolása, és reggel meg csak meg kell nyomnom a start gombot a tömörítéshez. Egy cikk még készül a gyűjtemény lejátszásáról, de azt azért meg akarom osztani veletek, hogy nagyon nagy örömérzet volt az eredményt működni látni a netbookon, XBMC felületen. Kicsit újra közelebb kerülök a filmjeimhez, újra kedvet kapok hozzájuk.

4 comments

madcows

az irasbol szamomra valami nem derult ki, megpedig: milyen softwert hasznalsz rendszerezesre? (pc-n is fut XP alatt?)
koszi a valaszt elore is

04/28/09 @ 08:57 pm
Comment from: ESz  
ESz

Én töltögetös - gyüjtös tipus vagyok. Mivel akkoriban kezdtem, amikor még nem voltak ilyen nagy hdd -k, én lemezre irtam ki mindent. Hengerekben tárolom, a trükk az, hogy besorszámoztam, és Whereisit -ben bekatalogizáltam szépen (egy plugin még a borítókat is kigyüjti imdb -röl). Így ott megvannak a kereshetö meta tag -ek, a sorszámozásnak hála könnyen kereshetöek a lemezek, és hát 600 filmet még ma is nehezen tárolnék le máshogy…
Egyetlen bánatom, hogy Mac -en csak Crossoverrel tudom nézegetni a gyüjteményt, nem találtam még Whereisit adatbázist importáló, vagy hasonló célú progit.

04/28/09 @ 09:36 pm
Comment from: clyd3  
clyd3

madcows: ott van az a végén ;) XBMC a csoda neve, szerintem messze a legjobb média frontend/rendszerezõ cucc, ráadásul FREE! Van PC-s portja is (Win/Linux/Live Linux), de van MAC-es verzió is, ami asszem Plex néven fut.
fb2: grat, szerintem a legjobb megoldást választottad :)

04/28/09 @ 10:16 pm
madcows

koszi a gyors valaszt, download.com-on meg is talaltam (mivel a hivatalos honlap meg volt halva)

04/28/09 @ 10:34 pm

Search

  XML Feeds

Build your own site!
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog template by Asevo | RWD CMS