Ha elemmel megy és fényes, kell!
« PSP elso benyomasokEz sokba fog nekem kerulni »

Eszem megall

  09/11/05 05:10 pm, by , Categories: Média

Ezt olvasom az x-multimediashop oldalan:

iPod nano 2GB

A világ legjobb zsebzenészének nano változata. 500 dal, 2 GB, 2 színben.(az ára tartalmazza az Artisjus adót/matricát)


Akik mar olvastak cikkeket a blogomon a temaban, tudjak, hogy en nagyon szivesen adok penzt a szamomra erteket jelento tartalomert, es hogy igyekszem legalis uton beszerezni, ami erdekel. Ugyanakkor a lemezkiadok, illetve az oket reprezentalo gennyladak szervezetek mindig pulzuszam-emelkedest okoznak nalam. Ugye azt mar meg sem kell emlitenem, hogy az irhato CD/DVD lemezek aranak is nagy resze megy a "copyrightot kezelo" cegek zsebebe, mivel eleve beleszamoljak, hogy "lopott" tartalom lesz rajta. Ez mar eleve minden jozan esz megcsufolasa, hiszen ettol fuggetlenul torvenyserto es buntetendo a konkret felhasznalas, a "lopasado" befizetese nem jogosit fel a tenyleges felhasznalasra.

Az is gondolom mindenki szamara nyilvanvalo, hogy a jogrendszer sem itthon, sem mashol nem arrol szol, hogy az egyszeru ember erdekeit megvedje, hanem hogy minel jobban tudjanak minden fillert kilopni a zsebunkbol a korrupt, amoralis, konkretan gonosz uzletemberek. Ez olyan dolog, amivel egyutt kell elni, szerintem nem lehet megvaltoztatni. De mindig kesszuraskent er, amikor az orrom ala dorgolik, hogy en, mint vasarlo, alapvetoen tolvaj vagyok, es amikor kiadnek (nem fogok) 60 ezer forintot egy Apple zenegepert, fizessem be a buntetest a lopkodasert, es sunnyogjak el. De ne lopjak latvanyosan, mert akkor majd jol beperelnek, lopasado ide vagy oda!

Mikor ismerosokkel szoba kerul a zenei tartalom beszerzese, egyre jobban fogyok ki az ervekbol. CD-t mar nem szabad venni - nem lehet CD lejatszarasa alkalmas keszulekkel meghallgatni ugyanis, a sok okos "masolasvedelem" mellekhatasakent. Legutobb a felesegem jart porul, a nem AudioCD kompatibilis Dirty Dancing 2 CD skippel mint az orult a Panasonic hordozhato CD lejatszoban. Raadasul nyilvan nem tudom legalis modon a zenehallgatasra hasznalt hordozhato eszkozokre juttatni. Gondolom mindenki szamara nyilvanvalo, hogy mennyire vegtelenul felesleges a masolasvedelem - hamarabb le lehet tolteni a mar eleve legrabbelt zeneket a netrol, mint hogy felveszem a cipomet, hogy elmenjunk a boltba CD-t venni.

Az online zenebolt temakor szinten halott idehaza - az Origos (bocs, T-something) bolt gagyi, agyontomoritett, regi tartalmat arusit, pici kinalattal, rendkivul lekorlatozott jogokkal. Az Apple-s iTunes bolt, illetve a tobbi versenytars pedig nem tart minket eleg nagy piacnak, hogy megallapodjanak itt is a helyi mediamaffia rablobandaval.

Ugy latszik, a nagy nyeresegvagyban a sok balfasz azt erte el, hogy az egyetlen modja, hogy hasznalhato tartalomhoz jusson idehaza az ember, az a lopas - es persze aki okos, az a lejatszot sem itthon szerzi be, hanem olyan orszagban, ahol a helyi fenyegetos-a-sajat-vasarloit-perelo szervezet meg nem rabolja le az adojat a lejatszokon is.

A jovore nezve talan annyi segithet ki a szarbol bennunket, hogy legalabbis a helyi rablobanda feleslegesse valik, amennyiben EU szinten egysegesitik a szabalyzast, es a "jogvedo" szervezet helyi dolgozoi meg mehetnek BKV ellenornek(rokon szakma!). Ugyanakkor talan ezzel elerhetove valik az iTunes, Napster, etc. katalogus itthon is, ami segitsegevel tenyleg a zene elvezetere koncentralhatunk, es erezhetjuk, hogy valamifele mikrotranzakcio keretei kozott tenyleg meg is jutalmaztuk a kedvenceinket egy-egy jol sikerult albumukert.

No feedback yet

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution CMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | PHP framework