Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Mobil fejlesztés Flash Lite környezetbenA hét szoftvere #3 - Amikor burjánzik a Windows »

Fotók

  03/29/07 04:46 pm, by , Categories: Média

Arra a megállapításra jutottam, hogy feldobná a blogomat, ha időnként fotókkal színesíteném a tartalmat. Nyilván írhatnék esetleg több bejegyzést, gyakrabban, de igazából én úgy látom, hogy a blog úgy általában "profibbnak" hatna, ha a vizuális aspektusain kicsit többet dolgoznék.

A fotózással furcsa a kapcsolatom - konkrétan nem szeretek fényképezőgéppel fotózni, kínosan érzem magam, ha nyilvános helyen kamerával a kezemben bohóckodom. Utazáskor is kicsit úgy érzem, hogy jobban szeretek beilleszkedni a helyiek közé, és nem "idegesítő turistaként" a kamera mögül megfigyelni. Ezen azért megpróbálok túllépni, hogy az eddig nyújtott szöveges és hang tartalmakon kívül fotókkal is kipróbáljam magam.

Ahelyett, hogy befektetnék egy digital SLR kamerába, ami természetesen az első gondolatom volt, úgy döntöttem, próbát teszek a kameratelefonommal (Sony Ericsson W900i). Nem kerül plusz pénzbe, webre megfelelő méretű képeket csinál, és hivatkozhatok a kamera hiányosságaira, mikor valami nem sikerül. Ezen kívül egy fokkal kevésbé érzem magam kínosan, amikor gyorsan és diszkréten fotózok egyet a telefonnal.

Mivel a fotós szándékkal egy időben pont ki akartam próbálni ezt a tumblr blog szolgáltatást, elkezdtem oda napi egy fotót feltölteni. Azt találtam ki, hogy:

- minden nap új fotót kell csinálnom, és ha csupa olyat sikerült éppen, ami vacak, akkor is ki kell a legkevésbé vacakot választanom
- próbáltam nem a családról készíteni képeket, hiszen őket mindig csodálatosnak látom, hanem a környezetemben minden nap találni valami szépet vagy érdekeset, amit lefotózhatok
- vagy kettő nap kimaradt, egyik nap kicsit a gin-tonic kombó miatt elfelejtettem fotózni, a másik nap meg nem volt semmi inspiráció

Eredetileg 1 hónapig akartam csinálni ezt a dolgot, hogy elég élményt gyűjtsek, de most néhány napig másik telefont tesztelek, ezért gondoltam így 25 nap után megosztom veletek a próbálkozás eredményét.

Nézzétek végig a képeket, és nagyon örülnék bármiféle visszajelzésnek. Érdekelne például, hogy nektek melyik kép tetszik, vagy hogy az adott képnél hogyan lehetett volna jobb kompozíciót csinálni, mi az, ami rettenet csúnya, illetve akkor is szóljatok, ha inkább csak koncentráljak a text és audio tartalomra innentől. Sok igazán ügyes fotós van itt az olvasók között, tessék megszólalni :-)

3 comments

Comment from: JoeP  
JoeP

Nekem határozottan tetszenek. Jó pillanatokat kaptál el.

03/29/07 @ 06:13 pm
CDColt

Ha nem “igazi” digikammal fotózol, hanem pl kamerával, akkor javaslom, hogy konvertáld fekete fehér képpé, nyomjál rá egy kis kontrasztot, egy picit sötétíts, majd egy kis vignettálást dobjál rá. Nagyon kemény retró feelinget tudnál neki adni. Csak egy ötlet.

03/29/07 @ 11:09 pm
Comment from: greg  
greg

van benne egy csomó ötletes kép, meg pár ahol 1-2 egyszerûen elkerülhetõ hibát vétettél. gyorsan megpróbálok összeszedni néhány konstruktív megjegyzést, de általában igaz, hogy VÁGJÁL bátran. crop tool a legjobb barátod. :)

* könyveknél simán vágtam volna a felsõ harmadát utólag, ahol visszacsillan/tükrözõdik a fény. egy keskeny kép szerintem tök ütõs lehet.
* londoneye tetejét pont szerencsétlen csípted le, ha nem tudsz a helyszínen korrigálni, akkor utólag inkább többet vágj belõle, az apró hiányok gyakran zavaróbbak mint egy merész képszerkesztés.
* errõl jut eszembe, azt szokták mondani, embert nem illik hajlatban vágni…
* mohás tuskónál én lehajoltam volna, esetleg egész lapos szögbõl fotózva, de lehet csak jobban ráközelítve probálnám kiemelni a számomra érdekes részletet.

a virágzó fás képnek nagyon jó színei vannak, le a kalappal hogy a telefonnal sikerült ezt visszaadni. a másik kedvencem a kutyás kép, talán épp a merész vágás miatt, ahogy csak épp belóg a kép tetején, a hullámos szörével megtörve a szõnyeg párhuzamos vonalait. tuti!

03/30/07 @ 07:53 pm

Search

  XML Feeds

Community CMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog themes by Asevo | Build your own site!