Ha elemmel megy és fényes, kell!
« KarácsonyHarmonix Phase, iPod »

Hordozható internet rádió

  12/22/07 12:58 pm, by , Categories: Média, Szoftver, Hardver

Mivel az elmúlt egy hónapban két hordozható gépemre is megjelent internet rádió program, gondoltam megosztom a tapaszalatokat. Bár általában a saját zenegyűjteményem szoktam hallgatni, néha az embernek nincs kedve választani, vagy épp új zenéket lehet megismerni, szóval hasznos dolog lehet a rádió. Persze itthon reménytelen a helyzet földi sugárzású adókkal, szóval ezért hasznos az internet alapú szolgáltatás.

Nokia Internet Radio
Ezt a programot alapvetően a Nokia N sorozatra készítették, de sikerült feltelepíteni az E90 telefonomra. Sajnos a program az N-es telefonokban található hangerőszabályzó gombokra hagyatkozik, de együtt tudok élni az alap hangerővel.

E90 radio

A csatornák egy jól bejárható listába vannak szervezve. Bárki beregisztrálhatja a standard Shoutcast vagy Icecast alapon sugárzó internetes rádiócsatornáját. A kínálatban mindenféle jó adást találtam, nem hiányzott semmi stílus nekem. Hallgatás közben fel lehet venni a kedvenc csatornákat egy Favourites listába. A felület abszolút egyszerű és jól használható.

A csatorna kiválasztásakor nagyon hamar feltölt egy buffert a program, és indul a zene rendszerint 5 másodpercen belül. A csatornák között 64 es 128 kbps minőségű streamek vannak jellemzően. Megszakadást elvétve hallottam az itthoni wifi kapcsolaton. A rádió megy jól a HSDPA (3.5G) kapcsolaton is a T-Mobile hálózatán, de mondjuk utazáskor, metrón nyilván erre nem nagyon lehet hagyatkozni. Ilyen esetben a szintén Nokia által kiadott Podcast kliensre letöltött műsorokat szoktam használni.

Meglepően jó minőségű egyébként az E90 beépített hangszólója, szerintem legyőzné a legtöbb Sokol jellegű hordozható rádiót. Az állandó adatforgalom meg a processzorhasználat miatt a telefon eléggé melegszik. Habár nem mértem pontosan, úgy vettem észre, hogy jópár órát lehet hallgatni a rádiót, mielőtt lemerülne a telefon.

Karácsonyi hangulathoz javaslom a Play Radio Xmas UK csatornát!

PSP Internet Radio
A napokban kiadott 3.80-as firmware frissítéssel a Sony is megjelent internetes rádió funkcionalitással a Playstation Portable játékgépen. Míg a Nokia lejátszót az egyszerű felület, a jó kezelhetőség jellemzi, a Sony megint hozza a formáját, és egy kínosan rossz szoftvert sikerült összehozniuk.

Már a telepítés is agyhalott. A kényelmes, wifin keresztül működő, PC-t nem igénylő firmware frissítés után a Network menüpontban megjelenik egy "About Internet Radio" link, ami egy weboldalra visz, ahol el kell olvasni a telepítéshez szükséges instrukciókat, illetve letölteni a két lejátszó valamelyikét egy behelyezett Memory Stickre.

A lobotómiára váró beteg Sony programozók kettő különálló programot tettek elérhetővé, attól függően, hogy Shoutcast vagy Icecast protokollt használó rádiót akarunk hallgatni. Én felraktam mindkettőt. A felületben nincs különbség. Indítás után vár a következő meglepetés, a rádió mindössze egy-egy weboldal, amiben plug-in komponensek vannak beágyazva, melyeket minden indításkor újra kell engedélyezni.

PSP Radio player

A felület maga egy elrontott Flash oldalra emlékeztet. A Sony programozói úgy gondolták, a legjobb lesz a kényelmes navigáció helyett egy régi, fém rádió felületét lemodellezni, amin weboldalként scrollozni lehet fel és le. A csatornák neve helyett kb. 50 stílus közül választhatunk, majd egy jobbra-balra nyíllal lehet a stílus csatornái között váltogatni. Mindezt persze joystick alapú nyilacskával kiválasztva a böngészőben.

A kínálat egyelőre nagyon karcsú, két-három csatornát találtam a kipróbált stílusok alatt. Nem látok módot arra, hogy a listához új csatornát adjunk.

PSP radio genre lista

Indításkor az oldal egy ilyen rádiós fehérzaj hangot nyomat, mintha a nagymama rádióját kapcsoltuk volna be. A csatornák meg stílusok közötti váltáskor ilyen analóg hangolás zajt hallunk. A váltás, indítás picit döcögős, néhány adás a wifin át szakadozott. Több csatornát azért sikerült tartósan hallgatni.

Hangszóróval kicsit gyengébb, fülhallgatóval természetesen kifogástalan a PSP hangja, és itt is 64-96-128 kbit streamek vannak.

Van direkt "Xmas" gomb a stílusok között, ahol a Sky FM The Christmas Channel adását lehet belőni, bár óvatosan, mert itt bizony Kenny G karácsonyi számokat is tolnak, ami azért már sok.

No feedback yet

Search

  XML Feeds

Bootstrap CMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | CMS