Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Jaj de joSzocialis szoftver »

I (heart) MSN Desktop Search!

  05/11/05 05:35 pm, by , Categories: Szoftver

Tele van az Internet Apple MacOS X Tiger meg Longhorn cikkekkel, es hogy a Spotlight meg a Microsoftos kereso technologia milyen szepen van/lesz beintegralva, de remelem mindenki, aki Windowson dolgozik, telepitett mar valami jelenleg is elerheto Desktop Search cuccot maganak.
Az Ars Technica-n van egy kimerito teszt errol, csak gondoltam szolok mindenkinek, mert ismerosok/kollegak sem hasznalnak ilyet - pedig csodalatosan finom dolog. Alapvetoen arrol van szo, hogy ahelyett, hogy az ember szanaszet rendezgetne mindenfele konyvtarba a dokumentumait, leveleit, egyeb tartalmat, hogy kesobb valahogy megtalalja, a Desktop kereso eszkoz folyamatosan katalogusba rakja, indexeli a tartalmat.
Eddig is lehetett a szerencsetlen kiskutyaval keresni Windowsban, meg Outlookban is van kereso funkcionalitas, meg lehet Alt-F7-et nyomni Total Commanderben, de amig azok vegignyalazzak a 200 gigas merevlemezunket, az jo esetben is percek kerdese, es rossz latni, ahogy porog vegig a windows temp konyvtarakban, meg teljesen irrelevans helyeken. Az ember legszivesebben pofan vagna a komputeret.

Az elso villantos sikeres Desktop Search termek a Googletol jott ki, Google Desktop Search neven. Elotte is volt X1 kereso meg mindenfele, de valahogy nem kaptak eleg marketinglokest ahhoz, hogy az ember felfigyeljen a sok shareware kozott ilyesmire. En is rogton felraktam az eszkozt, es elveztem is egy darabig (Javas HTML API doc keresesre is finom!), de felbosszantott, hogy lelassitotta a gepem bebootolasat, gondolom ahogy elindult a service. Csunya is szerintem a weboldalas felulet. Nekem igy is eleg lassan indul a gep, szoval ez nem volt toleralhato, ezert uninstall aldozata lett a Google jatekosa.

A masodik, a gepemen egeszen sokaig tulelo eszkoz a Yahoo! altal kiadott, X1 motorra epulo Yahoo! Desktop Search (figyeljuk meg az inventiv termekneveket), ez egeszen kellemes modon epul be az Outlookba, a talalatokat pedig egy jobban kezelheto, ugyesebb ablakban jeleniti meg. Ezt ugy allitottam be, hogy csak akkor induljon, ha Outlook is fut, tehat nem lassitotta le a boot folyamatot. Sajnos ennek a felulete szerintem elkepesztoen kaoszos es csunya, es ez boven eleg volt ahhoz, hogy az Ars Technica cikket elolvasva kiprobaljak mas eszkozt is, ugyhogy jelenleg mar nem el a gepemen.

Az MSN Desktop Search termek ossze van csomagolva mindenfele mas MS tragyaval (MSN Toolbar Suite), viszont azok a cuccok csak az Internet Explorer beallitasait meg eszkoztarat zuzzak szejjel, ezert annyira nem zavar. Az alkamazas szerintem szep, jol illeszkedik az XP kinezetehez - legalabb ezzel megprobalhatom megkozeliteni a MacOS-es konzisztenciat, na. Azon kivul, hogy szep es gyors, a Deskbar (task bar) integracio tok jol mukodik, es a cikkben irt tipp alapjan a folosleges gombokat kikapcsolva nem is foglal sok helyet. Aminek nagyon orulok, hogy a korabbi cikkemben leirt launcher problemat is elegansan megoldja, es a QuickSilver meg a Windowsos AppRocket mintajara ebbol futtathatom a programokat Start Menu vadaszas nelkul, konnyen-gyorsan.

Ennyi ev utan tenyleg mar sulyosan unom a Windows XP-t, foleg hogy az eletem jelentos reszet elotte toltom. A munkagepem (X31 laptop) ceges dontes alapjan es a munkakorom miatt is (kell MS Project, kell Visio, etc.) igazabol tenyleg csak Windowst futtathat, a Longhorn meg jocskan odebb van.
Probalom nem teleinstallalni felig mukodo, memoriazabalo, spyware vagy lopott Theme/Mac Dock emulalo/Dashboard/Expose-szimulator/Longhorn-sidebar termekekkel. Ugyhogy ez a Desktop search, meg az uj MSN Messenger is kicsit feldobta a mar retinamba egett feluletet.

1 comment

ss_zoltan

Nekem azzal kezdte az MS Desktop Search, hogy felrámolt egy 1 GB méretű indexfilét, és elég durva módon ezt még növelte is…szóval a 30 GB vinyó a notebook -omban eléggé megroggyant.
Ezzel szemben a Google Desktop Search beéri 200 MB -s index -szel, igaz, az utóbbi időben észrevettem, hogy szeret eltitkolni találatokat. Olvastam vhol, hogy a Google termék nem full text indexet készít, csak az első N KB -ot veszi figyelembe például Word doksiknál, ami elég kegyetlen dolog, ha az ember egy 2 MB -os Requirement specifikációból akar vmit kihámozni.
Szóval én is nyitott lennék a más dolgokra, de a jelenlegi hardveremmel ez sajnos nem megy.

05/12/05 @ 11:43 am

Search

  XML Feeds

Multiple blogs done right!
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog themes by Asevo | CMS + forums