Ha elemmel megy és fényes, kell!
« SynchronicityJúnius »

iPhoto jól

  06/03/07 05:34 pm, by , Categories: Általános, Szoftver

Ahhoz képest, hogy már lassan két éve használok Mac gépet, eddig nem tudtam megbarátkozni az iPhotoval.

Az Aperture meg Lightroom szintű "profi" szoftvereket túlzásnak tartom a fotózási szokásaimhoz, hiszen talán 50-100 kameratelefon-fotót csinálok egy hónapban. Windowson előtte a Nokia Lifeblogban tároltam a fotóimat, de igazán azt sem szerettem. Szóval úgy döntöttem, mégis megpróbálom jobban kiismerni az iPhoto lehetőségeit.

Fotószerkesztéssel, javítgatással nem volt semmi gondom, ezeket ritkán szoktam használni. A kameráról, könyvtárból importálás is remekül működött. Ami nagyon nem tetszett, az a rendezgetés, illetve a gyűjteményem megjelenítése. Valahogy a hatalmas kupac, egybefolyó thumbnail kép nézet számomra teljesen használhatatlan.

Így néz ki az alap iPhoto konfiguráció:
iPhoto

Attól is megőrültem, hogy importálás után létre kellett hoznom egy új slideshow-t vagy valamit, hogy az új adag fotót egy egységben újra megtaláljam. A navigálás a fotófolyamban a scrollbar segítségével meg teljesen használhatatlan volt számomra. Ráadásul ahogy a különböző nézetek és módok között váltogatott a program az ablakban (library, edit, slideshow, etc.), kifejezetten zavaró volt nekem.

A Safari Online könyvtárban rátaláltam az iPhoto 6: The Missing Manual című könyvre, és végigolvastam a releváns részeket belőle. Meglepő módon egész jól sikerült a könyvből tanultak alapján használhatóvá tenni a programot, még szinte tetszik is.

Először is, böngészéshez a hatalmas fotófolyam helyett a "Roll" nézetre váltottam. Ezzel két dolgot értem el: először is szépen beimportált "tekercsenként" válogathatok a fotók között. Ez jó, mert egy import valószínű 1-2 hónaphoz vagy utazáshoz vagy eseményhez kapcsolódik. Érdemes valami jó leíró nevet adni a tekercsnek, a dátum is alapból látszik, illetve Comment mezőben plusz információt is bele lehet írni, aminek az eleje szintén látszik a böngésző nézetben.

iPhoto tekercs nézet

Ezzel azt is elértem, hogy bármi kulcsszóra kereséskor is megtalálja a megfelelő tekercset a név es comment alapján. Amikor bármelyik tekerccsel dolgozom, akkor az természetesen kinyitott nézetben van a böngészőben, és itt már tényleg hatékonyan lehet dolgozni benne, a tenger fotó helyett.

iPhoto tekercs nézet kibontva

A másik fontos dolog, hogy beállítottam az alkalmazásban, hogy a kis nézetre klikkelve ne cserélje le a nézetet a szerkesztő üzemmódra, hanem egy új szerkesztő ablakban jelenítse meg a kiválasztott képet. Így látom, hogy a gyűjteményben hol vagyok, és közben megnézhetem, szerkeszthetem a képeket a külön ablakban.

iPhoto tekercs nézet felugro

Ezen kívül nem csak magát a tekercset használom szervezésre, hiszen egy import során több eseményről készült fotók is bekerülhetnek a gyűjteménybe. Egy-egy családi, céges eseményre, utazásra külön albumot hozok létre importálás után. Alapból az albumok az oldalsó "sources" listába kerülnek bele. Ebben nem sok album férne el alapból ezért érdemes mappákat létrehozni a különböző főbb típusok számára, és a mappákba húzni az albumokat illetve elmentett slide show-kat. Olyan dolgokat, amik több albumban is előfordulnak, érdemes kulcsszavakkal hozzáfűzni (például a családtagok neve, vagy "vicces", "autós" kulcsszavak). Mindez kereséskor fog segíteni nekünk. Én a fontosabb képeket el is szoktam nevezni ("title" mező), szintén keresést segítendő.

Alapból eléggé vacak a keyword támogatás az iPhotoban. Minden új kulcsszót, ami eszünkbe jut a fotóról, a Preferences ablakban kell fölvenni, mielőtt elég kényelmetlen módon hozzárendelhetjük a fotóhoz. Erre megoldás az ingyenes Keyword Assistant nevű plugin, ami lehetővé teszi a gyors,egyszerű keyword felvételt és hozzárendelést egy külső kis ablakból.

iPhoto Keyword Assistant

Ezeket a kulcsszavakat meg a fotók címeit érdemes is megjeleníteni a böngésző nézetben, hogy lássuk, hogy még melyiket kéne megcímkézni. Ezeket a beállításokat mind a View menüben lehet megtenni.

Még egy csomó apróságot fedeztem fel az iPhotoban, amit szívesen megosztok veletek később. Gondolom ezek a dolgok a régi felhasználóknak teljesen magától értetődőek, de nekem a könyv sokat segített abban, hogy valami működő workflow-t alakítsak ki magamnak. Amúgy nagyon várom az új iLife csomagot, gondolom október körül várható az is a Leoparddal. Az élet valahogy úgy hozta, hogy az iMovie-t, a GarageBand alkalmazást, és most az iPhotot is sokat használom. Egyedül az iWeb nem jön be, ahelyett a RapidWeaver az egyszerű web publishing eszköz nekem.

3 comments

Comment from: JJ
JJ

Az iPhoto nekem nagyon magic … en picassa-t telepitettem crossoverrel, nagyon jol mukodik kiveve a slideshow mert az egybol kifagy.Remelem megoldjak egyszer csak.

06/04/07 @ 09:46 am
nyenyec

Én is úgy vagyok vele, hogy a Picasa után az iPhoto nagyon fájdalmas volt.

Fel is hagytam a kísérletezéssel, maradtak a fotók az 5 éves Windows PC-n.

06/04/07 @ 03:55 pm
Comment from:
admin

Szerintem ezekkel a beallitasokkal egesz jol hasznalhato az iPhoto, en most tobbe-kevesbe elegedett vagyok.

06/04/07 @ 04:06 pm

Search

  XML Feeds

Bootstrap CMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | b2