Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Otthoni FájlszerverekTévéajánlat - B movie alert »

Watch more TV

  11/06/04 09:33 pm, by , Categories: Média, Podcast

Gondolom feltűnt nektek is, hogy a legtöbb bejegyzés mostanság a "média" kategória alá került. Valóban hetek óta ilyesmivel töltöm a szabadidőm.
Alapvetően három dolog egyidejű megjelenése indította el ezt a hobbit nálam:

  • Rátaláltam BitTorrenten terjedő tévésorozatokra (Először csak Star Trek: Enterprise, azóta már jópár sorozat töltődik a gépemre)
  • Podcast technológia megjelenése: letölthető, hordozható mp3 lejátszóra könnyen átemelhető netes rádióadások
  • A Windows Media Center 2005 megjelenése, illetve az emiatt (többé-kevésbé mesterségesen keltett) zizegés, ráépülő termékek, kritikák, blogok áradata

Ahogy már régebben írtam itt, nem szoktam, és nem szeretek tévét nézni. Ennek egyrészt tartalmi oka van: (Bruce Springsteen után szabadon) 150 UPC Direct csatorna, és sosincs semmi érdekes. Ugyanakkor ez persze nem teljesen igaz, gyakran el lehetne kapni jó kis főzős műsorokat.
Másrészt kevés szabadidőmet inkább próbálom tartalmasabb dolgokkal eltölteni. Akár programozással, főzéssel vagy blogírással töltöm el az időm, demonstrálható módon többet érek el, mint tágra nyílt pupillákkal, villódzó tévét nézve.
Harmadrészt munka meg család miatt nem tudok alkalmazkodni a csatornák által szabott időpontokhoz.
Ehhez képest a letöltött műsorokat én válogatom össze, akkor nézem meg, amikor akarom, meg tudom állítani, el tudom vinni repülőútra a laptopomon, vagy akár a Sony Clié palm gépemen is meg tudom nézni a buszon. Emellett általában HDTV felbontásban, gyakran Dolby Digital 5.1 hanggal élvezhetem! Amikor először láttam meg az új Star Trek Enterprise epizódot HDTV minőségben (LCD monitoron), teljesen elérzékenyültem :-)
Kedvenc sorozataim:
EnterpriseJoeyCSI: NYAndromeda

Podcast ügyben elsősorban azért lelkesedtem be, mert rengeteg amatőr és profi kezdett számomra érdekes témakörökben soksok órányi rádióadást gyártani. Javaslom a audio.weblogs.com oldal böngészését. Természetesen rengeteg szemét is található itt, de napi 1 érdekes dolgot mindig szoktam találni. Az pedig méginkább élvezetessé teszi ezeket a műsorokat, hogy teljesen legális letölteni, és még terjeszteni is őket!
Néhány műsor, ami tetszett mostanság:

  • Engadget Podcast - az engadget.com egyik kedvenc "gadget" oldalam, a rádióműsoruk is hasonlóan érdekes, és humoros.
  • IT Converstations - itt IT témakörben rengeteg jó műsort találtam már, konferenciákat is gyakran rögzítenek.
  • The Al Franken Show - Al Franken a Saturday Night Live sorozatban szerepelt régen, és mindenféle idiótát játszott, most az Air America rádión politikai "talk radio" műsora van. Azért gyakran előtör belőle az idióta, úgyhogy tényleg gyakran jó a műsora. Éppen ebben a pillanatban, ahogy ezt írom, épp mondja a műsorában, hogy a magyarok kivonulnak Irakbol!

MCE ad
A Windows Media Center Edition a Windows XP kiegészített változata, kanapéról, távirányítással vezérelhető, tévés megjelenítésre alkalmas felülettel. Eddig is lehetett tévétuner kártyát vásárolni, távirányítót is, és tévékimenettel rendelkező kártya majdnem minden gépben van. Amit a Windows MCE 2005 nagy előnyének tartok, az a magas fokú integráció. Pontosan lehet tudni, hogy milyen tunerre, távirányítóra, DVD szoftverre van szükség. Van egy szép felhasználói felület, távirányítóra optimalizálva. A gyártók pedig törekszenek mindezt egy csendes gépbe belegyömöszölni, ami ráadásul esztétikailag nem lóg ki a többi szórakoztatóelektronikai eszköz közül.
Elsősorban azért fogott meg, mert lehetővé tenné, hogy UPC előfizetőként azt a tartalmat, amiért fizetek is, majdhogynem olyan kényelemmel kezelhessem, mint a letöltött műsorokat, és nekem meg a családnak is visszakerüljön a "tartalom" élvezete a kanapéra az irodaszék helyett.



Természetesen ezt sem lehet nálunk kapni. Úgy döntöttem, hogy veszek megfelelő alkatrészeket magamnak (barebone PC, megfelelő tuner, stb.), építek egy saját példányt, és beáallítom a tévé mellé. Persze már így is túl sok PC van a lakásban, mindig küszködök, hogy a megfelelő gépen legyen a megfelelő tévéfilm, podcast, mese, album - négyen vagyunk lelkes felhasználók a családban. Másolok, FTPzek, CD-t írok, iPodra szinkronizálok. Szóval először rendbe kell raknom a házban a hálózatot (CAT kábel már a falban van :-)), és szereznem kell egy csendes, és nagy kapacitású fájlszervert, hogy minden gép, laptop, és Media Center eszköz egy helyről érje el a digitális tartalmat.

Szóval ezzel az új hobbival lesz lehetőségem egy kis hardware hacking-ra, rengeteg szoftvertelepítésre és konfigurálásra, tévénézésre, rádiózásra. Persze igyekszem majd itt dokumentálni az eredményt.
Ilyen témákat tervezek:

  • Milyen hardver elemekből lehet egy halk Media Centert olcsón összerakni?
  • Mi a legmegfelelőbb Media Center szoftver: Windows + MCE 2005, Windows + BeyondTV, Linux + Freevo, vagy Linux + MythTV?
  • Network Attached Storage: hogyan csináljunk egy halk és pici fájlszervert
  • Wireless médialejátszó eszközök

Bárki hasonló dolgokkal foglalkozik, szívesen várok ötleteket.

1 comment

sabe

En EPIA platformot tervezgetek magamban mar jo ideje, talan a most karacsonyi szezonba meg is valositom. Csondes, kis helyet foglal.

11/09/04 @ 11:06 am

Search

  XML Feeds

CMS + user community
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog skin by Asevo | Multiple blogs solution