Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Sudoku?Tájkép uninstall előtt »

Mobipocket Reader 5

  02/07/06 12:43 pm, by , Categories: Szoftver

Ebook olvasók, figyelem, kijött a Mobipocket Reader új verziója (5.1, illetve UIQ gépeken 5.0).
Amióta az Amazon megvette a céget, érdekes irányba mentek el, az egyszerű file-alapú mobil ebook olvasó megoldásból iTunes szerű platformot próbálnak csinálni.

A különbség rögtön látszik telepítés után, a szokásos egyszerű desktop reader egy teljesen iTunes mintájára tervezett katalógus, a saját könyvek kezelésére, szinkronizálásra, illetve a webes bolt használatára.
A telepítő rögtön felismerte az éppen dokkban ülő p910-et (de támogatnak Windows Mobile, S60, Palm illetve Blackberry alapú okostelefonokat is). Nekem tetszik az új katalógus nézet, de most kénytelen leszek rendesen kitölteni az ebookokban az írót meg címet meg egyéb metaadatokat, hogy tényleg hasznos legyen. Annakidején a zenegyűjteményemmel is ezt kellett csinálni, miután a sima file struktúrából áttértem egy rendes "jukebox" programra.
Érdekes új képességek:

  • "Reading List" playlist szerű dolgokat lehet csinálni, ami hasznos könyvsorozatoknál, sosem tudom megjegyezni, hogy milyen sorrendben vannak a regények
  • A mobil eszközön meg a desktopon ejtett széljegyzeteket, megjegyzéseket is szinkronizálja a szoftver
  • UIQ-n is végre megjegyzi, ha az ember teljesképernyős nézetben szeretne olvasni

Persze hátránnyal is járt a frissités, ahogy az lenni szokott. Innentől nem működik a cucc fájlrendszer alapon, tehát nem elég a prc fájlokat a memóriakártyára másolni, mindenáron a desktop cuccal kell szinkronizálni. Egyenlőre nem is találtam, hogy hova rakja a könyveket. Kicsit olyan Windows MTP feelingje van ettől. Nyilván az Amazon erőlteti ezt a DRMes megoldásához. Ez különösen gáz mivel nyilván nincs Mac verzió a desktop kliensből. Úgy látszik örökre meg kell tartanom a Windows desktop gépem.

Ettől függetlenül javaslom a frissítést, főleg hozzám hasonlóan kompulzív gyűjtögető-katalogizáló típusoknak. Aki csak időnként egy-egy könyvet kipróbál, talán fájdalommentesebb a fájl alapú 4.x-es verzió. Mindezt a Mobipocket letöltés oldaláról lehet begyűjteni.

1 comment

Comment from: Elvira
Elvira

Szia - hát én tökhülye vagyok a különbségekhez szoftverek és gépek terén.
Azt tudom, hogy mit akarok: egy elektronikus könyvolvasót, mert rengeteg könyvem van letöltve a PC-mre és még több lesz, de nem tudok itt ülni, hanem szeretném magammal vinni az olvasnivalóimat.

Lila gőzöm nincs, mit kell figyelni, mi a jó vagy mi a nem, vagy csak mit kérdezzek, amikor vennék. Anyagilag nem állok magas szinten, tehát valami elfogadható áron, de megbízhatót keresek.

Megköszönném, ha esetleg tudnál az emilcímemre válaszolni, ha nem túl bonyolult egy ilyen amatőr felé.
Üdv
Elvíra

03/27/11 @ 12:17 pm

Search

  XML Feeds

b2
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog theme by Asevo | Forums software