Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Vizuális örömJa és még iPhoto »

Ruby cucc

  01/23/06 10:57 am, by , Categories: Általános

Hirtelen megjelent a Safari Online feedjében két Ruby könyv is, Ruby Cookbook, meg Ruby On Rails: Up and Running címmel.

Iszonyat ellenállás van bennem RoR ügyben, akkora hype van a téma körül, hogy kicsit hányok tőle. Rubyt régóta használok, szóval igazán érdemes lenne, csak idegesít ez a fanatikus hozzáállás, meg a sok balfasz programozó, aki eddig nehéznek tartotta a J2EE-t, és most azt hiszi, nem benne volt a hiba, hanem a platformban.

Legjobban attól akadok ki, ahogy a huszonéves főpap, David, fikáz minden más technológiát. Nálunk olyan problémákat kell megoldani majdnem minden projectben, amitől valószínű egy RoR rajongó lehugyozná a bokáját. Igen, sima önálló webappok gyártására hatékonynak néz ki az eszköz. Namost, amikor nekünk webalkalmazást kell gyártani, az általában legalább 4-5 külső rendszerrel van kapcsolatban (és ezek a legritkább esetben csinos Web Servicék). Az adatbázis struktúrája is általában kötött, és gyakran osztozik másik alkalmazásokkal. A platform maga pedig általában meg van vásárolva, sok pénzért.

A másik fontos dolog, hogy szinte mindig akad egy meglévő karbantartó csapat, általában alulképzett, olcsó (azt nem fogom mondani, hogy 90%-ban curryt fogyasztó, mert az genya dolog lenne) munkaerővel. Na, ha ezek a betanított munkások nem tudják karbantartani, működtetni a rendszert, akkor is bukásnak minősül a project.

Szerintem tehát az "enterprise software" fogalom mindössze annyit jelent, hogy egy már meglévő, kötött szoftver, hardver, és munkaerő infrastruktúrában kell gondolkodni, ahhoz passzoló megoldást létrehozni, nem lehet elmenni az erdőbe, RoRral meg egyéb cuccokkal játszani.

Én is hajlamos vagyok minden újdonságba beleszeretni, és gyakran próbálok ki új eszközöket házi projektekre, de a munkában a már bizonyítottan működő, megbízható, de unalmas platformokat próbálom előnyben részesíteni. Otthoni fejlesztésre meg azért nem jó még a RoR, mert a jelenlegi szolgáltatóm csak PHP-t támogat. Majd ha lesz Ruby-RoR hosting, akkor meggondolom...

1 comment

Comment from: lix  
lix

szia

van ror hoszting :)

mit szeretnel nginxet mongrellel vagy lightyt fcgial?
esetleg apacsot fcgiddel?

:)

09/30/07 @ 12:36 am

Search

  XML Feeds

Photo gallery software
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog template by Asevo | RWD CMS