Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Shure e3c fulbenhallgatoKill 'em all »

Vista es En

  11/03/05 11:15 am, by , Categories: Szoftver

Mivel a helyi IT department egy automatikus Symantec telepitessel szejjelizelte a Windowsom, ugy dontottem, hogy ha mar ugyis ujratelepites a vege, a hosszu hetvege alatt kiprobalom az uj Windows Vista CTP-t.
Azt mar irtam itt parszor, hogy merhetetlenul unom a Windows XP feluletet - semmi baj nincs vele, csak ezt nezem napi 8-12-15 oran at evek ota. Nagy remenyeket fuzok a Vista funkcionalitasahoz, de elsosorban azt varnam el tole, hogy mashogy nezzen ki :-).
Roviden talan ugy tudnam osszefoglalni igy az elso 5 nap eles hasznalat utan a Vista allapotat: nem tudom elkepzelni, ebbol hogy lesz 1 even belul terjesztheto, kesz szoftver.
Nem volt egyebkent semmi komoly elvarasom ezzel a pre-Beta 2 builddel kapcsolatban, hiszen a Microsoft sem javasolja eles, mindennapos munkara. Arra szamitottam, hogy gyakran elszall majd (es tenyleg, 1 crash per ora az atlagos eddig), meg arra is, hogy hianyzik meg a fenyezes mindenhonnan, hiszen van meg par honap arra, hogy befejezzek.
Azt viszont nem gondoltam volna, hogy gyakorlatilag semmi sem mukodik rendesen, semmi nincs befejezve benne. Mindenhonnan kilognak meg a drotok, nem mukodo funkciok tomegevel talalkoztam.
Pozitiv elmenyek:

  • A Windows Explorer es az Internet Explorer igazan szepen neznek ki (sajnos nem fullextras latvannyal hasznalom, mert a notebookomban nincs ezt tamogato video chipset, altalaban minden aktualisan arusitott notebookal szerintem ez a helyzet...), de ok azok, akik orankent osszeomlanak.
  • Az uj Save As.. dialogus erdekes, lehet kulcsszavakat definialni a fajlokhoz, rogton elmenteskor - ugyanakkor el kell mondanom, hogy az eddig elmentett fajlokhoz nem jutott eszembe semmi erdekes kulcsszo.
  • A Windows Media Player tenyleg hasznalhatobb lesz, ha egyszer kesz lesz
  • Azt hiszem, jo otlet a per-alkalmazas hangeroszabalyzo, meg jopofa, hogy egy zold csik ugral a hangero csuszka alatt, hogy latszodjon, ha eppen jonne hang-jel.
  • Vannak uj Windows jatekok, pl Mahjongg cucc, meg egy aranyos kisgyerekeknek valo jatek, a gyerekeim jopar orat eltoltottek a geppel, mergesek lesznek, ha leszedem a Vistat, attol tartok.

Szipka:

  • A legnagyobbat a halozatkezelessel szivom, egyreszt nem mukodik a Vistan egyik wireless kartyam sem (D-Link AirPlus, illetve Gigabyte), masreszt a VPN wizard sincs meg kesz, nem is tudok VPN kapcsolatot letesiteni. Valoszinu ez lesz a ket fo ok, amiert kenytelen leszek visszarakni egy "Legacy" Windows XP-t a gepemre.
  • Drag and drop az ugy altalaban nem mukodik, MSN messengerbe sem tudok behuzni egy fajlt, Outlookban sem tudok drag-droppal csatolni egy fajlt a levelhez
  • Merhetetlen lassu a rendszer, barmi diszk muvelet eseten bamban, meredten nez ram a Windows
  • iTunes recseg-ropog, ugyhogy at kellett allnom masik podcast kliensre. Ezzel is sokat szivtam (a Pythonos podcast kliensek nem mennek Vista alatt eppen). Errol majd irok kulon.
  • Valamiert nem mukodik az AC3filter, amit eddig hasznaltam XP-n, gondolom valamit buzultak az audio architekturaval. Kenytelen voltam a rendszeridegen MPlayert felrakni, mert az nem torodik a windowsos audio path dolgokkal, szepen onalloan dekodol mindent :-)

Osszessegeben nem tudom, hogy ki fogom-e birni a Beta 2-ig ezzel a builddel, a Networking problemak nagyon sulyosak. Ha valahogy sikerul barmelyik Wifi kartyamat beinditani, akkor meg van esely. Ha a Beta 2 is ilyen allapotban lesz, akkor pedig tenyleg besokallok, es szerzek egy PowerBookot. Inkabb vallalom, hogy Virtual PC alatt, halal lassan fusson az MS Project, meg ami meg nincs MacOS-re, mint hogy meg egy evet lehuzzak XP-vel.

No feedback yet

Search

  XML Feeds

powered by b2evolution
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | PHP framework