Ha elemmel megy és fényes, kell!
« iPhone5 dolog »

Smartphone?

  01/06/07 06:40 pm, by , Categories: Szoftver, Hardver

A hétvégére kölcsönkaptam egy kedves kollégától egy Windows Mobile 5 alapú telefonkészüléket. Abszolút mindenféle előitélet nélkül álltam a géphez, pár hete már szemezek néhány Windows Mobile telefonnal, és a képességeik listája teljesen izgalmas volt számomra.

Röviden talán úgy tudnám összefoglalni az élményeket, hogy a telefon meg a WM5 együtt valami katasztrofálisan rossz.

A hardver főbb problémái:

  • Nekem alapprobléma, hogy a telefon headset aljzatának saját 2.5-es jack kiosztása van, nem lehet jó minőségű fülest beledugni. Minek a Windows Media lejátszó bele, ha nem jön ki szép hang úgysem? Számos jó megoldás van, a Sony headsetem már eleve jó minőségű, de a mikrofon felett be is lehet dugni saját fülhallgatót. Más készülékhez is adnak átalakítót legalább.
  • A kamera rettenet rossz képet csinál az 1.2 Megapixel ellenére, zajos, homályos, felismerhetetlen színek, rosszabb mint a 320x240-es első digi kamerám. Ha raknak bele kamerát, akkor lehessen használni, nem? A kamera szoftver is gusztustalan és rosszul használható ráadásul.
  • A digitizer folyton elromlik, nehany óránként újra kell kalibrálni a screent, különben folyton odébb érzékeli a tollat. Emellett nem folyamatosan érzekeli a nyomást, a rajzprogramnal jól lehet látni, néha van vonal, néha nincs…
  • A kurzor gombok formája, mérete meg elhelyezése talán a lehető legrosszabb, szinte csak körömmel, erős nyomással lehet mozgásra bírni.
  • Alul van a PDA toll behelyezve, tehát nagyon könnyen kiesik, és olyan formára van csinálva, hogy vacakolni kell, hogy bepattanjon.
  • Standard miniUSB helyett saját USB csatlakozója van, és nem tölt USB-ről, külön be kell dugni áramba.

Windows Mobile 5 tapasztalatok:

  • 400 Mhz ellenére lassan nyílnak meg appok, tolerálható de lassú a használat során
  • A Program Manager felület meg a Start menü használható, de jónak nem mondanám.
  • Minden beallitás kínlódással jár, pl. GPRS kapcsolatnál nem jelzett vissza semmi részleteset (rossz passwd például), hanem csak “error”.
  • Az “x” gomb nem csukja be az alkalmazásokat, csak ilyen minimalizált állapotba kerülnek - elméletben gyorsabban lehet taskot váltani, es amikor kell, intelligensen majd felszabadítja a memóriát, de a gyakorlatban csak beragadnak dolgok és resetelni kell a telefont…
  • A filesystemben ide-oda rengeteg szemét kerül, telepítéskor, alkalmazások használatakor (böngészés közben mindenféle log fájlt találtam, fent marad alapból az installer cab), és egyéb szemetek mindenütt, mint a “nagy” Windows (program files, document and settings, my documents, minden van szanaszét).
  • Bluetooth kapcsolat egyszerűen nem jött össze Mac géppel, meg sem találta a telefont, és viszont, pedig mindenki discoverable állapotban volt. Eddig minden eszközzel könnyen sikerült pedig(UIQ, Series 60, Palm, Walkman telefon, etc.).
  • Internet Explorer rettenetesen jelenít meg oldalakat, és a Flash player telepítése után sincs a legtöbb Flash objektum megjelenítve (pl Odeo player).
  • Opera Windows Mobile sokkal jobban műkodik, ügyesen újrarendezi és leegyszerűsíti az oldalat, viszont fizetős
  • Listákban (pl contactok, fájlok) nem lehet egyszerre több elemet választani, tehát például csak egyesével tudok contactot törölni.
  • Manapság szinte minden telefonon alapnak tekinti az ember a J2ME futtató környezetet, ezért például minden telefonomon remekül megy a GMail mobil kliens. Itt mindenféle trükkös módon kellett telepíteni az IBM-es J2ME környezetet, és abszolút nincs a shell-be integrálva (külön launcher alkalmazásból kell a Midleteket telepíteni, futtatni). Le is fagyott a GMail és nem volt jó használni.

Azért leírok ide pár pozitív élményt is:

  • Legnagyobb megdöbbenésemre a Direct Push email különösebb vacakolás meg konfigurálás nélkül működött, be kellett az ActiveSync-en állítani az Exchange adatait, és ment “magától” minden. Akinek konkrétan levelezésre kell egy WM 5-ös készülék, és cégnél Exchange van, akkor ez olcsóbb megoldás, mint egy BlackBerry.
  • Habár a Flash player nem ment a podcast oldalamon, de az mp3-at szépen letöltötte és lejátszotta a gép.
  • Az ActiveSync tényleg rendesen szinkronizál Outlookkal, de csak azzal.
  • Wifi jól működik, gyorsnak tűnik. Nem volt túl bonyolult bekonfigurálni (tehát csak 5 percet szívtam 2 különböző alkalmazásban).
  • Mobipocket eBook olvasó remekül megy rajta, csak ki kell kapcsolni a ClearType font elmosást, mert rettenet csúnya. Tényleg szenzációs érzés, ha egy könyvespolcnyi adag eBook ott van az ember telefonján.
  • A NewsGator Online-al szinkronizáló NewsGator Go RSS olvasó alkalmazás teljesen jól működik, de fizetős, és nekem a free J2ME változat jobban is tetszik.

A hardver problémák persze az adott gyártó meg modell problémái, és biztos ennek a darabnak egyedi problémái vannak, de nekem ez az egész Windows Mobile OS meg kínai-tajvani telefongyártó kombináció sokkolóan rossz. Szívesen kipróbálnék egy Palm Treo-t Windows Mobile alapon, mert állítólag sokat javított a Palm maga a felhasználhatóságon, meg gondolom jobban figyeltek az összeszerelésre meg ilyesmire, de ez így folyamatos horror.

A “Smartphone” piacon a legutóbbi Symbian alapú SonyEricssonokról is sok rosszat hallani (rendkívül lassú UI, fagyogat), a Nokia Series60-at ki nem állhatom, a PalmOS pedig már vagy 7-8 éve idejétmúlt.

Egyedüli komolyabb opció szerintem a BlackBerry, amihez viszont a Push mail szolgáltatás drága, és habár már megjelent az új BBerry modellekben a media lejátszó meg a kamera, azért abszolút levelezés központú az oprendszere.

Szóval nagyon örülnék egy Apple okostelefonnak (amiről semmit sem lehet még tudni, de tele van ezzel kapcsolatos pletykákkal az internet), vagy egy rendesen összerakott Windows Mobile készüléknek is. A legbosszantóbb, hogy pár apróság kellene csak ahhoz, hogy egészen pozitív élmény legyen a WM - szerintem a Zune mintájára hagyjon fel a külső partnerek bevonásával a Microsoft, és készítsen saját hardvert…

4 comments

gaba

Szerintem is a Zune (pontosabban az Apple) vonalát kellene követnie. Reménykedem én is, hátha lesz iPod Phone. Viszont addig is kellene szereznem kölcsönbe egy szolgáltatófüggetlen telefont. Nincs otthon egy elfekv?ben? :)

01/06/07 @ 08:55 pm
Comment from: Hamurabi
Hamurabi

Verebek csiripelik, hogy idén több nagy gyártó fog durrantani smartphone téren.
640x480, 3g, 2mpixel, gps, egyebek… erdemes várni…

01/08/07 @ 10:03 am
giant

Én a második Windows Mobile-os telefonomat koptatom, ez a mostani az első WM5-ös (ETENg500+). A WM5 sokkal megbízhatatlanabb tapasztalataim szerint, mint a WM2k3. Bár azt nem tudom megítélni, hogy a hardware vagy a software a gáz, de főbb problémáim:

  • amikor felveszem a hívást, 2 másodpercig nem hall a másik fél. Magyarul éppen lemarad arról, hogy “Halo XY vagyok", és vár, hogy mikor szólok bele. Állítólag ez WM5 hiba
  • egy-két havonta újra kell installálni a telefont, mert teljesen szétesik (pld.: hiába állítom be hogy a háttérvilágítás 1 perc után kapcsoljon ki, 3 másodperc után kikapcsol, meg ilyenek, reset néha megoldja)
  • ha az ember normális csengőhangokat akar, akkor TILOS hozzárendelni mp3, wav stb. kiterjesztést más prg-hez, mint a WMP, mert különben azokat a típusokat nem fogja lejátszani. Nekem egy ideig (re-install) emiatt csak a Default csengőhang szólt, akármit állítottam be
  • hosszabb (15-20 perc) beszélgetések után/közben lefagy a teló/windows… Aksi levétele segít csak.
  • Bluetoothos headsetet minden alkalommal jelszóval párosítani kell, ha kikapcsolom
  • Ha kényelmesen akarod használni a kütyüt, szinte mindenhez fel kell rakni valami külső szoftvert, ami mind pénzbe kerül.

Ha valaki WM-es telefont használ, ajánlom, hogy miután “készre” telepítette a kis dolgait, backupoljon egyet, és jól rakja el mentést, mert így spórol néhány órát amikor összeomlik a kicsike legközelebb.

01/08/07 @ 10:55 am
Comment from:
admin

Akkor latom az en ETEN elmenyem nem egyedi problema…

01/08/07 @ 11:08 am

Search

  XML Feeds

Social CMS engine
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | Free CMS