Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Kurt VonnegutBudapest New Tech Meetup #3 »

A hét szoftvere #4 - Tele a HDm

  04/08/07 07:28 pm, by , Categories: Szoftver

Nekem valahogy mindig minden tárhely maximálisan tele van. Nem is érdemes nagyobb vagy több darab storage eszközt vásárolnom, valószínű azt is pár nap alatt beteríteném, és nem lenne ettől jobb nekem.

A legkritikusabb mindig a laptopom állapota, mivel azt használom munkára, filmnézésre, rögzítésre, illetve hang-,és videoszerkesztésre. A 80 gigás merevlemez nagyon hamar betelik. Habár sejteni lehet, hogy mi foglalja el a legtöbb helyet (1. video capture, 2. podcast video, filmek), mindig vadásznom kell, hogy a maradék 15 giga mire megy el.

Erre a vadászatra nagyon hasznos eszköz a Disk Inventory X. Ez egy helyfoglalás-megjelenítő program, ami nagyon könnyen áttekintetően, grafikusan megjeleníti, hogy mi mennyit eszik a lemezemből. Ezután könnyen meg lehet találni, hogy mit kell arhiválnom külső HDre, írható DVDre, vagy egyszerűen letörölni, hogy helyhez jussak.

diskx.jpg

A legtragikusabb dolog igazából az, hogy ha tényleg minden nem létfontosságú dolgot letörlök, talán 30 gigát tudok szabaddá tenni a 80-ból. Ez borzasztó kevés. A legnagyobb helyet a Parallels virtuális HD, a hozzá tartozó sleep image foglalja, de alapvetően a Mac rendszer és az alkalmazások (iLife főleg) amik ennyi helyet foglalnak.

Ezt megoldandó, azt tervezem, hogy az új OSX telepítésekor (Leopard várhatóan pár hónapon belül) tiszta lappal indulok, és megpróbálom igazán szelektíven telepíteni az operációs rendszert, és a szoftvercsomagokat is. Ezen kívül remélhetőleg nemsoká kijön az új, Inteles Mac Office csomag is, és az MS Projecten kívül innentől mást nem kell a Parallels-ből futtatnom majd, ezzel is pár G-t spórolva. Igazából be is fektethetnék egy nagyobb laptop HD-be, de nem merek hozzányúlni a géphez, rossz voodoo lenne szerintem.

Windowson általában ezt a pucolós folyamatot Total Commander "calculate space" alapon végeztem. Ti hogy szoktatok takarítani? Macbookos kollégák, ti elfértek kényelmesen a 80G helyen?

4 comments

Comment from: Picur  
Picur

Erre én vettem egy 100-as 2.5-ös külsö USB cuccost, és azt használom nagyonn anyagokhoz mint ‘Data’ háttértár. Ez a konfig (hál istennek) nem kér igy extra kulso tápot. elmegy simán USB-röl. (a 60-80-as ujabbak pedig biztosan). Gondolom Mac-hoz létezik firewire cuccos is.. Mérete meg mint egy pénztárca… ideális.

04/09/07 @ 04:12 pm
Comment from: attila  
attila

Szia,

nem ismerem a Mac-ek lelkivilágát, nekem “PC notebook"-om van, már többször bo"vítettem a vinyót és semmi gond nem volt vele.
Most legutóbb kb 2 hónapja vettem egy 160GB-osat, semmi gond nincs vele, teljesen új érzés ez a nagyságrend (elo"zo” 80GB-os volt, azelo"tt 60GB).

Külso” USB HDD doboz: alapveto"en valóban nagyon jó, de én ketto"t is kifogtam, amik miatt hibák “keletkeztek” a fájlrendszeren. Igaz, hogy ezek régebbi és egyszeru"bb változatok voltak, de szívtam miatta - ghost-olás kapcsán is.

Ezenkívül 3,5 feles normális vinyóim is vannak, ahhoz is van USB2-es periféria házam, például tipikusan virtuális gépeket és nagyobb filmeket azokon tárolok - elég ha otthon hozzáférek, nem kell cipelnem.
Fiókkal pedig könnyedén lehet cserélni a periféria házban a vinyókat, DVD-re sem kell irogatni és passzítgatni, hogy ne kelljen annyi korongot tárolni.

üdv,

attila

04/11/07 @ 09:28 am
Comment from: Gabor  
Gabor

Most vettem egy 160-as disket a macbookba mert percenkent fogyott 1 G-t a hely :)

04/11/07 @ 01:46 pm
Comment from: kRoy  
kRoy

Az a sok fránya biztonsági másolat, az ette meg 180 gigámat. A fõ baj viszont az, hogy utoljára még a PC-s korszakomban, vagy 7 éve vettem külön merevlemezt és most fogalmam sincs hogy ki gyárt megbízható cuccot.

04/19/07 @ 06:56 am

Search

  XML Feeds

RWD CMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | b2evo