Ha elemmel megy és fényes, kell!
« DVD tépésFlip HD csomagolás »

Filmgyűjtemény

  04/16/09 10:24 pm, by , Categories: Média

Sok barátomnak, ismerősömnek van valami folyamatban levő projektje, vagy legalábbis elméletbeli stratégiája az otthoni központosított filmgyűjtemény kapcsán. Én nagyon sokáig halasztgattam ezt, problémás dolog, formátumot, tárolási megoldást kell választani, technikai korlátai vannak, és amúgy is, a jogtulajdonosok mindent megtesznek, hogy ez ne legyen egy kényelmes dolog számomra.

Arra gondoltam, három bejegyzésre osztom ezt a témát, mivel három fő csapást látok a filmgyűjteménnyel kapcsolatban:

  • A filmbeszerzés, filmgyűjtés motivációja, nehézségei, plusz az Erkölcsi Alap!

  • A néhányszázas DVD gyűjteményem feldolgozása, rippelés, elnevezés, tárolás

  • A gyűjtemény lejátszása mindenféle felületen

1. Filmbeszerzés, Moviez

Érdekes módon a nagyon hasonló érdeklődésű baráti körön belül is teljesen máshogy állunk a filmekhez. Ha megpróbáljuk a főbb nézőpontokat kiemelni:

Alany 1, nevezzük mondjuk Gábornak, elsősorban pillanatnyi, egyszer nézős élménynek tekinti a filmeket. Kisgyerekes családja van, ritkán tudnak moziba menni, az otthoni filmezés fontos szórakozás-kikapcsolódás lehetőség, de a filmek megőrzése, újranézése, "special features" anyag nem igazán érdekli (nyilván vannak kedvencek azért). Fontos a gyors, kényelmes beszerezhetőség, és nem az archívumban akarnak turkálni, hanem az aktuális, jól kibeszélhető filmek érdeklik őt és nejét.

Alany 2, nevezzük el Józsinak, jobban rá van izgulva a filmművészet témára, szeret kivesézni filmeket, gyűjti a klasszikusokat (featuring Looney Tunes összes). Fontos neki, hogy a kép minősége kifogástalan legyen. Rengeteg figyelmet fordít a HD display kiválasztására, HD tartalom az elvárás ehhez. Zavarná az elmosódott, mpeg2 foltos fekete. Rendszeresen karbantartja, rendberakja, archiválja gyűjteményét.

Alany 3, Kódnév: Lóránt, szereti a friss blockbustereket, akciófilmeket minél hamarabb megnézni, Steven Seagal is befigyel a B-film vonalon. Kisgyerek is van, kisváros a lakóhely, moziba járás nem igazán opció. Lóri jószívű, szereti a családdal, barátokkal megosztani a filmélményt, és szívesen kölcsönadja a filmeket. A kép minősége kevéssé foglalkoztatja, fontosabb, hogy hamar hozzájusson a filmhez. Legyen nagyon alacsony az ár, hogy ki lehessen sok filmet próbálni, és könnyen kölcsön lehessen adni.

Alany 4, ez leszek én. Körülbelül 2000 magasságában kezdtem DVD filmeket gyűjteni. Svédországi, USA, egyéb utakon vásárolgattam drága pénzen az első filmeket, aztán itthon gyűjtögettem a 10 000 HUFos korai, vacak kiadásokra. Hollywood+ DVD dekóder kártyát kötöttem a PC-be, mielőtt elég erősek lettek a gépek a lejátszásra. Végignézem a sok special feature extrát, meghallgatom a rendezői kommentárt, még akkor, este. Nemrég kiszanáltam a rossz választásokat, unalmas filmeket, így az egész gyűjteményem izgalmassá, érdekesebbé vált. Kidobtam az összes divx-videocd-xvid-fájl alapú szerzett filmem, mert azért fontos az egyenletes minőség. Fogyasztásra van egy 720p-s LCD panel, amin inkább családdal, feleséggel nézek filmet, de a Macbook az elsődleges filmnéző felület.

Ha megnézzük ezeket a sztereotípiákat (neem, nem valós emberek), akkor látjuk, hogy a jelenlegi, itthon is legálisan használató filmforgalmazás messze nem felel meg 100%-ban egyik filmfogyasztó típusnak sem:

- Gábor minek invesztáljon 4-5 ezer forintot egy egy este megnézett filmre, sosem nyitja meg újra. Érdeklik az újdonságok. Ugyanazt a filmkritikust hallgatja meg a neten, mint bármelyik amerikai polgár, és nem fog 1 évet várni, mire a film elér mondjuk a DVDrenthez és ő kerül sorra a DVD queue-ban. Neki egy online film kölcsönzős megoldás lenne a tökéletes, de az a komoly piacot nem jelentő, amúgy is lopós országunkban ez nem elérhető.

- Józsi sem fog várni örökre, amíg a kinézett rétegfilm véletlenül bekerül az országba, és nem fogja a piacon levő egyetlen HD formátumot, a Blu-Ray filmet megvásárolni durván emelt áron, hiszen például a Mac gépébe hiába is rakná be, és nem csak a tévé előtt akar ő filmezni. Neki egy olyan HD formátum felelne meg, amit örökre megvásárolat a kölcsönzéssel szemben, és több eszközön is gond nélkül le tudja játszani.

- Lóri szintén erősen frusztrálódna, ha soksok hónap múlva jutna hozzá az erősen reklámozott, érdeklődést keltő nagyfilmekhez, és egészen biztosan sokkal kevesebb filmet néz, ha 3-4-5 ezer forintos bizalmat igényel minden új film. Nem is adná kölcsön mindenkinek a filmeket, főleg ha a 4-es alany például heteken át elfelejti visszaadni. Biztos vagyok benne, hogy egy mozijegy árát szívesen kifizetné, ha az általa kiválasztott friss sikerfilmeket otthon hamar meg tudná nézni, de mindenféle technikai korlát a megosztásra elrontaná kicsit az élményét.

Lássuk be, hogy mindhárom kitalált figurának az internetről letöltött kalóz anyagok szolgálják legjobban az igényeit. Gyorsan, kényelmesen le lehet tölteni filmeket, ahogy megjelennek az első, amerikai, vagy egyéb kiadások (vagy még korábban). Meg lehet osztani barátokkal, laptopon, iPhone-on, PSPn, tévén, akárhol megnézni. Lehet ragaszkodni a HD minőséghez, nyílt formátumokhoz. Egyikük sem sajnálna valamilyen kompenzációt kiosztani a készítőknek, de igazából számukra nincs vállalható termék a piacon.

Én azt lehet mondani elfogadható szinten ki vagyok szolgálva. Ki bírom várni a nagyfilmek DVD kiadását (most fogom megvenni a legutóbbi James Bond filmet), az egyedi réteg dolgokat külföldi utakon be tudom szerezni, és igazán örömet okoznak a DVD extrák. Ez a 3-4 ezer forint a blockbusterekre, illetve az 1-2 ezres óccsó DVD-k körülbelül megfelelnek annak, ami értéket én élvezek a filmben.

Mielőtt az jönne le, hogy akkor most én vagyok az erősen jogtisztelő, erkölcsös felhasználó, gyorsan elmondom, itt én vagyok a lúzer.

A másik három típussal szemben én szívom a legnagyobbakat a filmesek agyhalott, a kalózkodást egyáltalán nem korlátozó védelmi megoldásaival. Régióvédelem a DVDken, mindenféle mastering hibás trükkök, RPC2 korlátozás a DVD meghajtókban, "a másolt DVD lopás" átugorhatatlan kampányfilmek a megvásárolt DVDn. Ugyanez hatványozottan igaz a jövőt képviselő Blu-Ray lemezeken, és bármi online vásárolható tartalmon. A filmipar ugyanúgy végigcsinálja ugyanazokat a fatális hibákat, ami kicsinálta mostanra a lemezipart.

Szóval amíg Alany 1, 2 és 3 gond nélkül hozhat létre gyűjteményt a spájzba kitelepített NAS eszközön, HD felbontású MKV formátumú filmekből, nekem sokkal problémásabb a helyzet. Most ott tartok, hogy a lassan 10 év alatt összegyűjtött DVD lemezeket megpróbálom mozgatható, biztonsági menthető, bárhol lejátszható, a gyerekeim által egyszerűen kezelhető formába hozni, jó minőségben. Megvettem, jár nekem, és kész. A következő rész erről a folyamatról fog szólni.

6 comments

Comment from: eFi  
eFi

Nagyon jók a példák. Én elég heterogén vagyok - kicsit mind abból, amiket leírtál: csinálom azt, amit Te is, ha nagyon rá vagyok kattanva valamire (minden extra az utolsó szögig), de ritkán. A frisseket szeretem megnézni azonnal én is, aminek nem kis visszatartó tényezõje, hogy a negyvenezres városban ~10 éve nincs mozi (sucks). Anno domino nagy Aikido szerelmes voltam, így Seagal-B nálam is játszik néhanapján.

Annak ellenére, hogy a becsületes hülyék közé tartozónak érzem magam (>500 DVD a régi idõkbõl), nálam is gyûlik a leechelt mkv, pont a speizban egy NAS-on :)

Én is azt mondom egyébként: át kell konvertálni digitálisba mindet, fölépakolni egy rendes media lejátszót kereshetõ metaadattal (a la Plex és tsai) és a sok lemeznek venni egy szép nagy pormentesen záródó dobozt azt eltenni õket emlékbe, hogy az unokák majd frizbizhessenek vele. A nagy DVD polc helyét meg ezután átveheti egy kandalló - nálam ez jön majd a nyáron.

04/17/09 @ 05:21 am
Comment from: dvorcsak  
dvorcsak

Valamikor akkor kezdtem, amikor meg a pananak csak ket dvd lejatszoja volt, a 160-as es a dragabb haromszazvalahanyas. elsore egy 17-es flatron crt, es a H+ kartya a pc-be, plusz a matrix.
aztan rovidesen rajottem, jojo, de nem tv, meg nem az minoseg, amit akarok. ekkor lett a pana 160-as dvd-je (ami aztan a valas utan asszonynal maradt, meg eleg sokaig ment, mint esodleges lejatszo, egyebkent masolt dvd-t lejatszott, masolt cd-t nem).

egy idoben vettem eredeti filmeket, aztan mar csak egy-ket, ajandekba adott, vagy kapott film, a tobbi pedig hat nem eredeti. majdnem 400 filmem van, sokat mar lattam moziban, tv-ben, ritkan ulunk le egy filmet megnezni. barom modon gyutjtogetek. nem mindent, csak ami erdekesnek tunik. inkabb az eppen futo ujak, ill. a mar latott, bejott filmek vannak meg. es persze mesek, rajzfilmek. miota modom van egy 72-es lcd tv-n nezni, azota torekszem arra, hogy csak tomoritetlen filmeket irjak ki. divx csak ha nagyon meg akarok valamit nezni, az viszont csak addig van a gepen, mig meg nem nezem, aztan kuka.

04/17/09 @ 08:59 am
Comment from: Biri  
Biri

Szia fb2, en kifejezetten a kovetkezo lepesedre varok, mert hasonlo cipoben jarok (ez meg rimel is). Otthon dobozokban allnak a DVD-k, aztan ha nezni szeretnek valamit, akkor elo kell asni, es felig oda is a szorakozás.

04/17/09 @ 09:23 am
gaba

Nagyon remek kis összefoglalás, és sajnos a filmiparról tett minden megállapítása igaz. Tényleg elszomorító, hogy mekkora barmok.

DVD-t mostanában már nincs kedvem venni, amikor minden letölthetõ sokkal jobb minõségben. Blu-ray-lemezeket meg azért nem veszek, mert nincs lejátszóm (ha meg lenne, valószínûleg idegesítene a sok trükk, amivel próbálják nehezíteni a lejátszását).

A teljesség kedvéért meg csak annyi, hogy gyûjtök filmeket, megvettem egy csomó premium DVD-setet, extrákkal (amelyeket meg is szoktam nézni), és nagyon szeretem a mûvészfilmeket is, a kedvencem Tarkovszkij. Mindent megveszek, amit igazán szeretek. Egyszerûen csak arról van szó, hogy nagyon kevés olyan film van, amelyet birtokolni szeretnék, egy idõ után újra elõvenni, és megnézni. Most meg a HD miatt végképp nem szeretnék DVD-t venni többet.

04/17/09 @ 10:06 am
Comment from: p  
p

mi lenne, ha a filmek hivatalos oldalán lenne egy paypal link, vagy egy számlaszám.
ha valaki megnéz egy filmet nem hivatalos forrásból, akkor a készítõket támogathatja, amennyivel neki jólesik. ugyanúgy letöltik majd a filmeket késõbb is, mint most. egy-egy jó film után szívesen fizettem volna az alkotóknak. (nem, nem a kiadónak, úgyhogy a dvd-t nem vettem meg.)

04/17/09 @ 11:26 am
Comment from: Gergő  
Gergő

Én nem rég gyűjtöm a filmeket.
Én égetni szoktam a filmeket nem megvenni így olcsóbb szerintem.
Csak dvd-kell venni hozzá.
Én verbatin 4.7GB szoktam venni arra rá fér 4-5 film.
10-darabot szokok ebből a DVD-ből venni és 40-50film rámegy.

02/22/11 @ 12:27 pm

Search

  XML Feeds

Social CMS software
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog template by Asevo | Responsive CMS