Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Friend or fauxPSP Go élmények eddig »

Irodalmi falatok az iPhone-on

  12/10/09 01:53 pm, by , Categories: Média, iPhone

Azt gondolom mindenki tudja, hogy lehet ebookokat vagy hangoskönyveket vásárolni, tölteni az iPhone-ra. Lehet arról vitatkozni, hogy egy ekkora felületen mennyire élvezetes olvasni egy papírból készült könyvhöz képest, meg ugye jönnek egyesek a papír szagával, de számomra, kb 10. éves ebook olvasás után pontosan ugyanaz az élmény, mint bármi más formában.

A mobilon olvasás a hagyományos regényeken kívül lehetővé teszi azt is, hogy az online kapcsolatot kihasználva rendszeres, apróbb irodalmi falatokat kapjunk, ami egy-egy sorbanállást, buszra várakozást elviselhetővé tud tenni, vagy kicsit feldobja a munkanap szürkeségét.

Az első szolgáltatás, amit erre ajánlok, a CellStories.net címen található weboldal. Ha számítógépről próbálod elérni, csak a promó oldalt látod, de mobilról belépve minden munkanap egy újabb, 3-5 perces rövid novellát kapsz, angol nyelven.

Mivel semmiféle csúnya reklám-banner vagy menü nem található az oldalon, egyáltalán nem webböngészés élmény, hanem tényleg egy könyv vagy irodalmi magazin hangulata jön át. Míg hétközben naponta cserélődnek a sztorik, hétvégén mind az öt történet elolvasható. Nincsen archívum, próbálnak arra szoktatni, hogy naponta nézz rá az oldalra, ez nekem nagyon tetszik. Délutáni kávé mellett segít az embernek a napi pörgésből három percre kilépni, és nem is ártalmas az egészségre, mint a kávé plusz cigi kombó lenne. Eddig három-négy alkalommal volt, hogy olyan sztorit kaptam, ami nagyon nem jött be, így sok hét után ez nem rossz arány.

A második ajánlat egy iPhone alkalmazás, a McSweeney's nevű amerikai kiadótól. A McSweeney's alkalmazás nem ingyenes, vásárláskor 6 hónapnyi tartalom-előfizetést kapunk cserébe.

Egy picit én soknak tartom ezt az árat, mivel nem teljes anyagokat kapunk, hanem mindenféle kiadványokból hetente egy fejezetet ízelítőnek, tulajdonképpen a kiadvány reklámjáért fizetünk. Ettől függetlenül, 6 hónapig hetente egy, 5-15 perces szórakozást nyújtó kiadványért talán ez a 3.49 font nem volt sok. Eddig a három hét alatt kaptam egy fejezetet egy inkább filozófiai témákkal foglalkozó könyvből (nem annyira jött be), egy érdekes novellát, és 10-15 panelnyi comic stripet. A heti tartalom mellett az alkalmazás letölt rendszeresen jó novellákat, cikkeket a McSweeney's website-ról, ezek is jók, bár ingyen elérhetőek az alkalmazás nélkül is.

Most úgy érzem, hogy még bírok pár hónapot várni arra, hogy itt az EU-ban is kijöjjön az Amazon ebook olvasó-vásárló iPhone alkalmazása, és így kihagyhatom a különálló ebook olvasó eszköz vásárlását. Mindenesetre érdekes egy ilyen időszakban élni, sokan gondolják, hogy 2010 az elektronikus olvasók éve lesz.

1 comment

Comment from: Trofimov  
Trofimov

Amazon megölte a Mobipocketet, utálom…

12/10/09 @ 03:33 pm

Search

  XML Feeds

CCMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog template by Asevo | Run your own website!