Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Ultimate Spider-manChicken Normande »

OSX: a vég kezdete?

  04/10/06 10:32 am, by , Categories: Szoftver, Hardver

Ez a Boot Camp Mac alkalmazás láthatóan mindenki fantáziáját megmozgatta.
Szerintem az Apple részéről szükségszerű lépés volt ez, hiszen amúgy meg mindenféle hackot futtatott volna mindenki, hogy ugyanezt elérje. Valószínű a Microsoft is "odahatott" nekik, hogy legyen valami rendezett megoldás, mivel ha a Windows-a-Mac-gépen nem lenne rendesen támogatva, valószínű többen telepítenének nem "genuine" lopott Windowst a Mac-re. Így legalább egyszerű a vásárolt Windows telepítőt használni, driverek meg minden pedig biztosítva, tehát jobb a felhasználói élmény.
Rengeteg helyen lehet olvasni véleményeket az ügyről, de érdekes módon nem nagyon láttam az enyémhez hasonló véleményt, úgyhogy lehet, hogy nagyon mellélövök.
A következő dolgokat látom, ha rendes, megbízható Dual Boot van egy Mac gépen:

  • A munkahelyen az emberek 90%-a Windowsba fog bootolni, hiába szebb az OSX, mert az Outlook az tényleg gazdagabb eszközkészlettel bír, és jobban működik a céges Exchange szerverrel, plusz a Word és Excel is jobb Windowson (és olcsóbb is)
  • A Windows amúgy is a támogatott kliens a legtöbb munkahelyen
  • Otthon is gyakran Windowsba bootol az ember, hiszen szabadidőben jó eséllyel játszani is akarunk, főleg ha erre abszolút alkalmas grafikus kártya található a gépünkben
  • Ha munkához és szórakozáshoz a Windows-t konfiguráljuk be, ott vannak a dokumentumaink, mail adatbázis, etc. akkor minek az OSX-be bootolni? Időnként, ha valami új jön ki, biztos átbootol az ember megnézni?
  • Egyre több hely kell a Windowsnak, tehát kényszerűségból majd mindig húzni kell a derékszíjat a Mac partíción

A másik dolog, hogy felborult az operációs rendszer és a hardver szoros egysége, ami eddig a Mac szemlélet fontos eleme volt. Tehát nem csak OSX felhasználók használnak majd Mac gépeket, és nem csak OSX-el kell tudnia megbízható módon működnie a Mac hardvernek. A Windows oldalon rendszeresen frissíteni kell majd az ATI drivereket, mint Windowson, és most nem akarok belemenni a spyware-vírusok-tele-a-tray problémákba.

Eddig, ha valaki elhatározta magát, hogy Mac gépre vált, azzal egyben szemléletmódot is váltott, már eleve azért, mert az OSX-et tényleg nem lehet úgy használni, mint a Windows-t. A "less is more" letisztultság, meg egyszerűség néhol tényleg hatékony, néhol meg idegesítő, de mindenképpen más. Mostantól ez a választóvonal már nem lesz ilyen határozott, és innentől az egész elveszti az arculatát, egyéniségét, másságát.

Ettől függetlenül, biztos, hogy a következő gépem is Apple lesz, de folyamatos nyomás alatt leszek szerintem, hogy inkább Windows kliensként használjam, különben meg a ragaszkodás az OSX-hez méginkább szél ellen hugyozásként hat majd.

2 comments

CDColt

Egyetertek alapvetoen a nezeteddel.

A nagy kerdes szamomra az (es erre csak Jobs tudna igazan valaszolni), hogy mi az Apple celja. Mint kozgazdasz, nekem eleg egyszeru celt hataroznek meg a helyeben: CASH.

Aki nem ezt mondja, az jobb ha kiszall a bizniszbol. Viszont ha ebbol indulunk ki, akkor az eddigi lepesek logikusnak tunnek - Intel valtas, XP futtatas, stb. >>> folyomany: Tobb Apple hardver >>> tobb CASH.

Ha media oldalon (iTunes, iPod) komoly versenyelonnyel rendelkezem, akkor felmerul a kerdes, hogy miert ne vagjunk bele a hardver versenybe. De szerintem soha nem lesz “nyilt", klonszeru az Apple, megtartja a zart vonalat, viszont specialis biztonsagot fog nyujtani a usereknek. A szamitastechnika csak bonyolodik, ergo a user interface-nek egyszerusodnie kell - raadasul dramaian. Foleg mostansag, amikor mar a szuleinknek is meg kell tanitani az online bankinget vagy az emailezest. Egyszerusites, stabilitas, hardver design >>> Apple.

Az OSX szerintem is lehet, hogy elobb utobb (5+ ev) megvaltozik dramaian, de hogy mi lesz vele, passz. Rovid tavon tuti, hogy dual, trial, stb boot opcio lesz (OSX, XP, Linux, Unix, stb.) beepitve - ahogy erre mar a beta valtozatot lathatjuk is.

Szoval ha a CEL a cash (marpedig szerintem egy gazdasagi vallalkozasnak ez kell a celja legyen) - es nem az “Apple feeling", stb - akkor mindenkeppen nyitnia kell, es ugy latom meg is tettek az elso lepeseket.

Nekem ezentul is Mac-em lesz, barhogy is alakulnak a dolgok.

04/10/06 @ 03:29 pm
gaba

Nagyon jó a téma, készülök külön bejegyzésben válaszolni rá, a blogomban.

04/11/06 @ 12:47 pm

Search

  XML Feeds

Online manual generator
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | Content Mangement System