Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Irodalmi falatok az iPhone-onSziget 2009 »

PSP Go élmények eddig

  10/08/09 02:39 pm, by , Categories: Szoftver, Hardver

Sejtettem én is, meg ti is, hogy nem fogom kibírni, és beszereztem egy Sony PSP Go eszközt angol kollégák segítségével.

Share photos on twitter with Twitpic

Alapvető információk:

  • Nagyjából ugyanaz a hardver, mint a korábbi PSP készülékem.
  • Ugyanazok a PSP játékok futnak rajta, de nem UMD lemezen vásárolva jutok a játékhoz, hanem a PlayStation Network bolton át, online letöltéssel.
  • Nincs magyar PSN bolt, de angol pre-paid kártyával feltölthetem a pénztárcám a boltban, és tudok vásárolni, letölteni.
  • A korábbi, nagy darab PSP forma helyett ez most egy zsebbe dugható, igazi hordozható eszköz.

Mivel a PSN boltból a régi PSP-vel is tudnék vásárolni, egyedül az új, hordozhatóbb forma, ami a PSP Gora váltás mellett szólt. Nekem annyira bejön ez a kisebb forma, hogy egyszerűen nem bírtam ellenállni neki. És minek is állnék ellen, mindenkinek van valami hobbija, sokkal rosszabb is lehetne, például sportautókért is lelkesedhetnék!

Érdekes, hogy a webes videójáték oldalakat, blogokat követve kevés termék váltott ki ennyi negatív reakciót, mint a PSP Go. Az árát mindenki sokallja (én is), de nekem ennyit most megért, hogy a hobbimnak áldozzak.

Sokan hozzák fel, hogy a már megvásárolt PSP UMD lemezes játékokat nem lehet használni vele, hanem újra kellene vásárolni. Engem ez annyira nem érint, mert ha megveszek egy játékot, általában addig nem nyugszom, amíg teljesen végig nem viszem. Ritkán van olyan, hogy régi játékot újra elő szeretnék venni. Emellett a PSP Rewards program keretében a régi PSPvel az online boltba belépve, "beválthatjuk" egy UMD lemezünket összesen 3 játékra a PSN boltból. A választható 10-15 játék szinte mind remek (Syphon Filter sorozat, Daxter, Loco Roco, Patapon, etc.), én is találtam 3 olyan játékot, amit még nem játszottam végig. Emellett az első héten vásárlókhoz hozzávág a Sony egy Gran Turismo letöltést ajándékba.

A harmadik támadási felület az, hogy az online boltban mindig csak az aktuális legmagasabb (MSRP) kiskereskedelmi áron lehet megvásárolni a játékokat. Nyilván súlyos konfliktusok lehetnének abból, ha a Sony a boltokban található UMD árak alatt kínálva elszipkázná a retail boltok elől a vásárlókat. Remélem azért lesz pár "akciós" termék, akkor én is hajlamosabb vagyok vásárolni. Annyit még hozzátennék, hogy így is olcsóbban jutok az online angol PSN boltból a játékokhoz, mint itthon a bolti árakon.

Eddig egyébként nagyon pozitív az élmény, imádom a kis készüléket. Nagyon szépnek találom a formát, gyönyörű a képe, a gombok nekem jobbnak tűnnek, mint a korábbi PSP-2000 eszközömön. A vásárlás menete is vállalható. Egyrészt magán a készüléken is be lehet lépni a boltba wifin át, és letölteni, vagy (nálam VMWare Fusion alatt futó) Windows szoftverrel lehet böngészni és vásárolni. A PSP Reward keretében kapott "becserélt" játékokat csak magán a készüléken lehet letölteni.

Először kicsit frusztrált, hogy például a Resistance Retribution 1.5 gigás telepítőjét 1 órán át töltöttem le, és vagy fél órán át telepítette a gép, de ez alapvetően sávszélesség kérdése otthon. A munkahelyen kicsit szívtam azzal, hogy itt a wifi nem csak WPA alapon védett, hanem form alapú belépést is kér, és így nem tudtam elérni a PSN boltot a PSP-ről, de PC-n és USB-n át így is tudtam volna tartalmat vásárolni.

A bontástól kezdve mindenféle aksi töltésen, firmware frissítésen, pre-paid kártya aktiváláson, PC szoftver frissítésen keresztül biztos volt 2 óra, hogy az első játék elindult, ami azért gáz. Én a helyükben raktam volna egy játékot vagy legalább pár demót alapból a gépre, aminek lehet örülni, mielőtt rabszolgaként telepít-letölt-frissít az ember órákon át.

Magukról a PSP játékokról nem is beszélnék, erről sok helyen olvashattok, de szerintem az utóbbi pár hónap, és az elkövekező pár hónap is egy újra életre kelt platformot mutat. A Motorstorm az egyik kedvenc játékom PS3-on, és a most megjelent (és azonnal megvásárolt) Motorstorm Arctic Edge PSP-n maximálisan hozza a hangulatát. A Pixeljunk Monsters volt a másik vásárlásom, hogy ne csak az iPhone-on legyen jó tower defense stílusú játékom :-). A nagy franchise-ok közül jön ki hamarosan a GTA Chinatown Wars, LittleBigPlanet, Assassin's Creed Bloodlines, az apróságok közül a Fat Princess.

A PSN bolt régebbi játék kínálata engem teljesen kielégít, és innentől kezdve minden megjelenő PSP játék bekerül az online boltba. Ezentúl szerintem nem érdemes feltörni a PSPket, elfogadható árakon, hamar hozzá lehet jutni tartalomhoz itthon is. Ennyi kellett hozzá, pre-paid kártya, vásárolhassak, innentől megoldjuk, köszönöm!

1 comment

Comment from: Szilvi  
Szilvi

Helló!

Pár napja kaptam egy psp go-t…Valaki meg tudná nekem mondani,hogy a túróban lehet erre a vacakra játékokat telepíteni?(a hivatalos store-on kívül) Bármilyen módon próbálkoztam eddig sehogy nem jött össze

05/30/11 @ 12:06 pm

Search

  XML Feeds

Build your own website!
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evolution skins by Asevo | Social CMS engine