Ha elemmel megy és fényes, kell!
« HughtrainFüggőség-függelék »

T-Kábel Prémium-D digitális kábeltévé első benyomások

  11/21/06 12:39 pm, by , Categories: Média, Hardver

Míg hagyományos, képcsöves, alacsonyfelbontású tévén nézve el is lehet viselni a hagyományos analóg kábeltévét, LCD TV-re, vagy számítógépre csatlakoztava elég fájdalmas élmény. Szellemkép, zajos, halvány, szemcsés kép rontja a béna tévéműsorok élvezetét.

Sok ismerős vásárolt HD tévét, illetve sokan tervezik karácsonyra, attól függetlenül, hogy egyelőre itthon nincs igazán használható HD szolgáltatás. Sem földi sugárzású, sem kábeltévé alapú HD tartalom nem érhető el itthon, és a HD-DVD illetve Blu-ray lejátszók és lemezek forgalmazása sem indult meg komolyabban,habár ezeket aki nagyon akarja, be tudja szerezni.

Jelenleg a legjobb, amit még szerintem ki lehet hozni belátható áron ezekhez az új tévékhez, az egyrészt egy profi "upscaling" DVD lejátszó, illetve az itthon elérhető, nem HD, de legalább digitális TV szolgáltatások egyike.

A különböző lehetőségeket tervezem bemutatni később, most kiemelnék egy olyan szolgáltatást, ami felkeltette a figyelmem.

Kellemes meglepetés, hogy a T-Kábel nálunk is elérhetővé tette a Prémium-D digitális kábelTV szolgáltatást, mi rögtön bele is vágtunk egy előfizetésbe.

A csomagválasztáson sokat gondolkodtunk. Mindenképp akartunk filmcsatornákat (HBO, HBO2, Cinemax, Cinemax 2), én nagyon szerettem volna egy 24 órás TCM-et, mivel nagyon kedvelem a régi filmeket, ezen kívül a feleségem és engem is érdekelt az AXN Scifi és AXN Crime csatorna. Sajnáltam volna emellett kihagyni a sok természettudományos-történelmi-főzős-utazós csatornát, de ezek nélkül kibírtam volna.

Másik fontos elvárás volt, hogy két készüléken is lehessen különböző csatornákat is nézni. Szerintem a családi béke fontos része, hogy ne kelljen minden nap kompromisszumot kötni, hogy ki mit nézzen. Az analóg kábelnek ez a nagy előnye, egyidejűleg akárhány tévére le lehet osztani a teljes csatornakínálatot. Digitális adások esetén egy darab Set-top Box egyszerre egy adást kódol ki, és tesz elérhetővé a tévén.

A T-Kábel erre felkészült, és lehetővé teszi, hogy két ilyen dobozt, két kártyával igényeljen az előfizető. Fontos részlet, hogy ez a szolgáltatás nem cseréli le az analóg csatornákat, azt továbbra is lehet leosztani további tévékre. Némi számolgatás után végül kaptunk egy akciós csomagot, amiben minden csatorna benne van (a számomra teljesen felesleges sport csomagon kívül), két dekóderrel, kártyával, még a "Hot" csatornák, és zenetévék is. Mindez az első évben, az analóg csatornákkal együtt 12 ezer HUF körül jött ki. Ennél természetesen lehet lényegesen olcsóbb szolgáltatást is kapni, ha mondjuk 1 dobozt (havi 800 HUF), és csak a legolcsóbb műsorcsomagot választja az ember.

Az előfizetés (már aktív T-Kábel előfizetőknek) egyszerű, aláíráskor át lehet venni a készüléket, meg a kártyát, és még aznap elérhető a szolgáltatás.

A beszerelés eléggé egyszerű. A kapott Set-top boxot be kell kötni a meglevő kábeltévé végpont és a tévé közé. Maga a box egy teljesen noname kínai cucc, de elfogadhatóan néz ki.

T-Kabel Set-top box

A T-Kábel csomagol mellé egy antennakábelt (továbbvinni az analóg csatornákat a tévé fele), illetve egy SCART kábelt, ami a dekódolt, éppen kiválasztott csatornát a TV-hez viszi. Sajnos mindkét kábel rendkívül rossz minőségű, érdemes lecserélni őket.

Érdekes részletek:

  • A chipkártyát a chippel lefele kell belerakni a készülékbe, gondolom hogy Kínára nézzen
  • Néhány percet várni kell, míg a kártya aktiválása meg a bekapcsolás után elkezd működni a dolog, nekem talán 10 percig azt írta ki, hogy nincs előfizetésem az adott csatornára, aztán egyszerre megjött a kép
  • Az egyik SCART kábelen nem ment a hang, vacakul van összeszerelve, meg kellett nyomogatnom
  • Jobb tévéken érdemes a Gyári Beállítások résznél RGB-re állítani a SCART csatlakozó kimenetét

Egyébként tudjátok, hogy imádom a gépeken a szoftverfrissítéseket, örömmel láttam, hogy a set-top box is szoftverfrissítéssel nyitott:

T-Kabel Software Update

A képminőséggel abszolút meg vagyok elégedve. Éles, színgazdag kép, a legtöbb csatornán nem tapasztaltam tipikus tömörítés jeleket, egyedül az egyik zenecsatornán láttam némi kockásodást, remélem az is csak ideiglenes probléma volt. Ja, és a HOT csatornákon gyanúsan sok a rózsaszín a képben ;-). A nagyfelbontású LCD-n persze sokat számít, hogy a benne levő elektronika hogyan nyújta meg a kisebb felbontású képet. Az én esetemben nem túl jól, sokkal jobban el kéne mosnia az éles határokat, illetve eléggé sok hullámosodás van a képben. Természetesen bármi analóg kábelszolgáltatásnál szebb a kép, és aki "rendes" LCD tévével használja, számíthat sokkal jobb skálázó algoritmusokra.
Sajnos HDMI kimenet nincs a set-top boxon, ami pedig lehetővé tenné, hogy maga a digitális jel jusson el a digitális kijelzőre, de szerintem erre itthon még nincs is igény, és a tartalom sem HD egyelőre.

Illusztrációnak itt van két kép, az egyik hagyományos képcsöves tévé, a másik pedig egy LCD monitor-tévé kombó. Telefonnal fotóztam csak, de majd csinálok rendes fotókat, amin jobban kijön a minőség. A képcsövesen a keresztülfutó sáv természetesen nem látszik a valóságban, csak a képfrissítést így kapta el a telefonkamerám.

Premium-D on SD TV

Premium-D on LCD TV

A hanggal is teljesen meg vagyok elégedve. Már eleve a tiszta sztereó hang előrelépés a zajos analóg csatornákhoz képest, de a készülék rendelkezik optikai hangkimenettel, amivel 5.1 Dolby Digital dekóderre lehet kötni. A T-Kábel jelenleg néhány filmnél reklámozza csak az 5.1 hangot, de várhatóan egyre több ilyen lesz.

A set-top box rendelkezik műsorújság szolgáltatással, könnyen-gyorsan meg lehet nézni, hogy melyik csatornán mi lesz, ezenkívül a menükben könnyű navigálni, és saját Favorit-listákat is össze lehet állítani a kedvenc csatornáinkból. Nekem egy fokkal használhatóbbnak tűnik ez a menü, mint az UPC digitális műholdas set-top box menüje. A csatornaváltás viszont ugyanúgy rendkívül lassú. A beállításoknál ki lehet választani, hogy 4:3 vagy 16:9 "szélesvásznú" a TV, de 16:9-ben nem volt még lehetőségem kipróbálni.

T-Kabel Menu

Sajnos merevlemezes rögzítőt nem tartalmaz a doboz, egy fórumon olvastam, hogy talán jövőre kínál majd ilyet a T-Kábel. A jelenlegi Mac-es tv tunerem szintén nem tudom rögzítésre használni, mivel a kifele menő antennakábelre nem keveri rá a készülék az aktuális digitális csatorna jelét, szóval kell majd olyan tunert vennem, ami fogad AV jelet is az antenna mellett.

Összességében így az első este után teljesen elégedett vagyok a szolgáltatással, csatornák és minőség tekintetében. Majd beszámolok arról, hogy a rögzítést hogyan sikerül megoldanom, illetve a részletesebb tapasztalatokról. Aki pedig tévét vásárol mostanság, karácsonyra, gondolkozzon el azon is, hogy milyen jó minőségű jellel fogja meghajtani a szuper tévéjét.

5 comments

Comment from: mn
mn

Az első bekezdés szerintem kicsit túlzás: jobb tv-tuner kártyával, jó szoftverrel (DScaler), és jó szolgáltatással teljesen élvezhető az “analóg” szolgáltatás is monitoron / LCD-n. Igazi minőségi változás csak a HD adásokkal lesz. Az igaz, hogy az LCD tévéken félelmetes csúful tudnak kinézni a kábeles adások, de ez nem az “analóg” sugárzás hibája.

11/21/06 @ 01:38 pm
Comment from:
admin

Akkor ugy pontositok, hogy az altalam eddig hasznalt (UPC vagy T-Kabel) analog kabelszolgaltatas volt remenytelen, lehet, hogy valahol valakinel ez jobb minosegu adast nyujt.

11/21/06 @ 01:47 pm
Comment from: HaDes
HaDes

“Sok ismerős vásárolt HD tévét, illetve sokan tervezik karácsonyra, attól függetlenül, hogy egyelőre itthon nincs igazán használható HD szolgáltatás.”
hát ez az. mindenki veszi a 16:9es lcd/plazma TVket, mintha ingyen adnák…
a lewarezolt HD filmeknél még látom értelmét a dolognak

11/21/06 @ 03:42 pm
Comment from: a.
a.

termeszetesen xbox360-nal hajtom meg a szuper tevemet majd. ;]

11/22/06 @ 01:43 pm
Comment from: Vándor  
Vándor

Nekem kicsit reklámszagú ez az írás. Lehet, hogy nem véletlenül?

02/17/09 @ 09:42 pm

Search

  XML Feeds

Multi-blog engine
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | b2evolution