A "Podcast" kifejezés tulajdonképpen letölthető műsorokat takar. A legegyszerűbb a böngésződ segítségével meglátogatni a podmedia.hu oldalt, és meghallgatni a legutóbbi adásaikat.

Mint minden új technológiának, a podcast témának is vannak buktatói. A legfontosabb probléma szerintem, az pont a médium iszonyatos nagy előnyéből származik - az, hogy az Internetről számítógéppel lehet elérni a műsorokat.

Próbáljátok ki, a gépen egyszerűen nem működik a dolog. Az ember automatikusan elkezd webet olvasni, levelet írni a műsor hallgatása közben, ami valószínű az agyunk ugyanazon részét foglalja le, mint a hangból szövegértelmezés. Gyakorlatilag semmi nem marad meg a hallgatott adásból. Egyedül a zenei tartalmú podcastoknak van értelme ilyen háttérzeneként, de én ezeket nem is tartom igazán podcastnak:-)

Mi a megoldás? A kulcs, hogy amikor hozzájutunk az adáshoz, valami külső készülékre helyezzük át. Nyilván egy iPod remek podcast hallgató készülék, de egy újraírható CD-re is ki lehet írni az anyagot, ha épp CD lejátszó van a kocsiban. A lényeg, hogy a számítógéptől függetlenül tudjuk befogadni az anyagot.

A másik probléma, ha már mobillá tettük a műsorokat, a megfelelő megszólalás. Mivel főleg a szöveges tartalomért hallgatunk podcastot, a busz, metró, vonat, kocsi hangja elnyomhatja a halkabb beszélgetést. Persze kis extra hangerő talán segít, de mikor a műsor közben megszólal valami szingál, akkor bizony fájni fog a dobhártya. Az különösen kellemetlen, ha egy csoportos beszélgetés egyik tagja halk, a másik meg sokkal hangosabb, ez gyakran előfordul telefonos interjúkban például.

Erre a legjobb megoldás egy külső zajt csökkentő, elnyomó, jó minőségű fülhallgató beszerzése. Én az ilyen fülbeszúrós, in-ear fülhallgatókat preferálom, de aki ezt nem bírja, próbálkozat aktív noise-canceling fejhallgatóval is. Zenehallgatásra is okos ilyenre váltani, hiszen sokkal kisebb hangerővel hallgatja az ember, kevésbé rongálja a hallást. Én jellemzően 30%-ot visszaveszek a hangerőn a Shure in-ear fülhallgatómmal.

A harmadik fő probléma az elérhető anyagok mennyisége és minősége. Rengeteg angol nyelvú műsor van, ami nyelvgyakorlásnak sem utolsó, viszont rendszeres, nem-zene alig van magyarul, a
mi adásunkon kívül persze :-).

Angol nyelven érdemes az iTunes kínálatából válogatni, a toplistás, pontozott katalógus segít rátalálni a minket érdeklő témákra. A magyar piacon pedig mi majd próbálunk úttörni, az elkövetkező hetekben megróbálunk több anyagot készíteni, és jelentős terveim vannak a minőség javítására is. Aztán, ha már úgy érzem, hogy elégedett vagyok a produktummal, le fogom írni a tuti módszerem podcast gyártásra. Addig is, töltsetek jó műsorokat, rakjátok ki mp3 lejátszóra. Jobb, mint a magyar kereskedelmi adásokra stresszelni reggelente a dugóban.