Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Elite Beat AgentsA szép zöld gyep »

HTC S620 teszt

  04/03/07 06:06 pm, by , Categories: Hardver

Megjelenés, kialakítás
----------------------

Szerintem maga a telefon igényesen van kialakítva, a felhasznált anyagok, és az összeszerelés jobb, mint amit eddig a HTC-től láttam. Kinyitva a fedelet, belülről is kulturáltan van néz ki az eszköz. A SIM kártya és a memóriakártya behelyezése is fájdalommentes. Kár, hogy a memória ki-be mozgatása (microSD - régen TransFlash néven ment) sajnos szintén fedéllevétellel jár, de az aksit legalább nem kell levenni hozzá.

A képernyő éles, élénk színekkel, remekül olvasható. A 320x240-es felbontás nekem teljesen jó, bár jobb lenne, ha az Outlook mobil kliensben kisebbre állíthatnám a betűk méretét. Ezt eddig nem sikerült elérni, és ezért kevesebbet látok a levelekből, mint mondjuk a BlackBerryn.

h620_pocak_view.jpg

Hardver
-------
A készülék 200 Mhz-es processzorral van szerelve, amitől aggódtam, mivel használtam már 400 Mhz alapú Windows Mobile eszközt is, ami lassúnak tűnt. Úgy látszik, ezen az S620-on futó Windows Mobile Smartphone Edition tényleg lényegesen kevésbé terheli a processzort, mert eddig minden gyorsnak tűnik rajta. Talán az IE-t kicsit először lassan indítja, de utána pörög az is.

Eddig lefagyás miatt nagyresetként egyszer kellett aksit kivenni, a keypad unlock funkció során adta meg magát az eszköz, felvillant, majd lemerevedett. Ennyi talán belefér, azóta sem produkálta.

Az aksi egyébként minimál használattal, DirectPush bekapcsolva két munkanapot kibír, de ha piszkálja az ember a Wifit, meg Bluetooth kapcsolatot, meg beszél is rajta, mindenképp naponta célszerű tölteni.

Vezérlés, billentyűzet
----------------------
A qwerty billentyűzet sokkal kisebb, mint a BlackBerrynél. Nem a gombok méretén spóroltak, hanem a gombok között nem hagytak helyet. Meglepő módon egész jól tudok gépelni rajta, bár a jobb oldalon még elég gyakran melléütök. Fárasztóbb is a kisebb méret miatt gépelni rajta, de egy-egy gyors levélre teljesen megfelel, és cserébe maga a telefon is tényleg kisebb a BlackBerrynél.

A képernyő jobb oldalán egy JOGGR nevű sikertelen kísérlet helyezkedik el. Ez egy ilyen scroll touch pad jellegű dolog akar lenni, felfele-lefele simogatásra analóg scroll eszközként üzemel. Sajnálatos módon közvetlenül alá helyeztek egy szintén érintős "email" gombot, amit rendszeresen véletlenül megérintek, ezért az egész JOGGR kontrollert ki kellett kapcsolnom. Ha találok valami hack megoldást, ami csak az egy touch gombot kapcsolja ki, akkor jobb lesz a helyzet.

h620_joggr.jpg

Adatmozgatás
------------
Sajnos 3G-t nem támogat a telefon, Vodafone hálózaton tehát sima GPRS sebességgel fogjuk használni. Sima levelezés kapcsán ez egyáltalán nem probléma. Amikor a T-Mobile kártyámmal próbáltam ki a gépet, az EDGE támogatással azért sokkal élvezetesebb volt a böngészés. A Wifi támogatás remekül megy rajta, sikerült az otthoni és a céges access point-al is sikeresen összelőni. GPRS alatt nem, de Wifi alatt ment az új bétás Skype mobile kliens, sikerült hanghívást is csinálni. Egyetlen furcsaság, hogy Skype hívás esetén nem lehetett "rendes" telefonként használni, hanem csak speakerphone módban, a hangszórón adta ki a Skype hangját. A lényeg azért az, hogy sikerült a beszélgetés.

A Pc-vel való szinkronizálás ActiveSync 4.5-el remekül ment, nem is a hozzáadott kábellel, hanem egy már bedugott standard miniUSB-s kábellel próbáltam, és minden ment.

Első sync alkalmával manuálisan (telefonra másolva explorerrel, majd telefonon futtatva) telepítettem a céges certificate fájlt, és onnantól ment gond nélkül a Push email az Exchange szerver DirectPush támogatásával. Talán egyszer újra kellett indítanom a telefont a cert telepítés után.

Az elmúlt pár napban egyszer tapasztaltam, hogy mindenféle jel nélkül, titokban behalt valami networking stack a telefonban, és valójában nem is fogadta az emailokat. Először csak azt hittem, hogy nincs semmi emailom, majd mikor a böngésző sem bírt konnektálni, leállítottam a "Data Connection"-t a hozzá adott Comm Manager alkalmazásban, az IE-ből újra lekértem az oldalt, és ekkor minden újra beindult, és lejöttek az új levelek is. Szerintem ez picit gáz, de itt a Windows Mobile-s kollégák szerint ez minden WM gépen így van.

A telefonhoz jár egy PocketMSN app is, amivel MSN-en lehet chatelni.

Produktivitás
-------------
Az email, calendar, task szinkronizáción kívül vannak a telefonon Office fájlformátumokat ismerő alkalmazások. Ez nem a Microsoft által készített mobile office csomag, mivel az csak a Pocket PC Edition telefonokhoz jár, hanem egy Clearvue nevű read-only alapon működő alkalmazás. Érdekes dolog, hogy a Microsoft Office 2007-ben található OneNote jegyzetelő alkalmazáshoz van egy Smartphone Edition-re telepíthető szoftver is, nekem nagyon bejön. Sima jegyzetelés mellett (kis formázást is támogat), a jegyzetbe be lehet fotót szúrni, például meeting során a táblán levő jegyzeteket gyorsan le lehet kapni a beépített kamerával. Ezenkívül még hangfelvételt is bele lehet tűzni a jegyzetbe. Mindezt utána a PC-re lehet szinkronizálni.

Multimédia
----------
A telefonban van egy 1.2 Megapixeles kamera. Whiteboard fotókra remekül bevált eddig, de mondjuk "igazi" fotókhoz szerintem eléggé gáz a színhűsége, és semmiféle Flash nincs hozzá. A kamera azért még mindig jobb, mint amit más Windows Mobile telefonokon tapasztaltam.

Példa irodafotó, csúnya színekkel:

IMAGE_010.jpg

Audio irányban azt lehet mondani, hogy mp3 lejátszóként nem érdemes a készüléket használni, speciális headset csatlakozója van, habár a HTC tervez átalakítót forgalmazni, amivel majd 3.5-es rendes fülhallgatót is rá lehet rakni. Mondjuk meg lehet próbálkozni egy jó sztereó Bluetooth fülhallgatóval, mivel a gép támogatja az ehhez szükséges A2DP Bluetooth profile-t. Ezek sajnos elég drágák, de lehet, hogy egy gyengébb pillanatomban impulzusvásárlás során beszerzek egyet. Várhatóan az új Mac OSX (Leopard) is támogatja az A2DP-t, szóval lehet, hogy jó befektetés.

A doksi szerint max 2G-ig bővíthető a gép MicroSD kártyával, szóval nem lehet nagy média tartalmakat rápakolni amúgy sem.

Egyéb alkalmazások
---------------
Unalmas utazás vagy várakozás közben jól jön egy ebook. Kipróbáltam a Mobipocket Readert, a ClearType elmosást kikapcsolva jól olvasható a szöveg vele, és a space gombbal kényelmes tartásban lehet lapozni vele. J2ME runtime is jár a készülékhez, amit a Gmail Mobile app segítségével próbáltam ki, működött, de rettenetesen nézett ki.

Összegzés
---------
Eddig nagyon bírom a készüléket, szerintem jó kompromisszum méret meg használhatóság témában. Valamiért élőben jobban néz ki, mint fotón. Semmi olyan "showstopper" problémát nem tapasztaltam, ami miatt visszatérnék a Blackberryre. Ami még nem lett kipróbálva, az a DirectPush működése roaming alatt.

No feedback yet

Search

  XML Feeds

Website engine
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog themes by Asevo | Build your own site!