Ha elemmel megy és fényes, kell!

Category: "Szoftver"

Desktop időutazás

  01/28/14 01:19 pm, by , Categories: Szoftver, Blogolás

Visszanéztem, hogy meddig tart a blogom archívuma, ezt a 2003-as desktop screenshotot az első postok között találtam. Ezelőtt is volt már blogom, Radio Userland alapon, aztán meg saját fejlesztésű Java alapú blogmotorral, de innentől megvan nagyjából a folytonosság. Egyébként emlékeim szerint az első komolyabb internetes jelenlétem 2000 magasságában az S3Virge DVD playback faq karbantartása volt. Mekkora téma volt, hogy milyen videokártyához milyen szoftveres DVD playert használjon az ember!

Nagyon sok érdekes emlék jön elő a screenshot alapján, például:

1. Vodafone Connect
Mikor Csömörre költöztünk a családdal, egyetlen igényem volt a lakásvásárlással kapcsolatban: legyen rendes, nagysebességű internet. A feleségem alaposan utána is járt a szolgáltatóknál, és már a ház elkészülte, átvétele előtt megkötötte a szerződést a helyi monopóliummal. Természetesen költözés után, a bekötés igényléskor derült ki, hogy az utcánkig már nem jön el a kábel. Vagy egy évig használtam GPRS alapon mobil internetet, egy arany színű Ericsson készüléken keresztül. Azóta is kicsit rángatódzni kezd az arcom, ha belassul az internet bárhol.

2. Syndirella
Ez volt 2003-ban a tuttiság, de szerintem nem sokáig használtam ezt az RSS readert. Azóta sok Reader lefolyt a Dunán, mostanra például lelkes Newsblur felhasználó lettem. De emlékszem még, mikor izgalmas volt az RSS feed téma! Közben persze Google Reader dominált, de használtam FeedDemont is, meg biztos 5-10 olvasót hosszabb-rövidebb ideig. Mostanra már csak kb 30 feedet követek, ebből elég kevés a konkrét blog, de arra még mindig jó, hogy a főbb érdeklődési köreimet lefedő oldalakat ne egyesével látogassam.

3. Mozilla
Ez még a Firefox előtti időkből, a nehéz, vaskos Mozilla böngésző. Anno használtam Netscape Navigatort, AOL böngészőt, mindent, ami nem Internet Explorer. Manapság Chrome-ot futtatok, és nem is vágyom másra, ezzel felbosszantva a hithű Safari felhasználókat. Azért a fiataloknak elmondanám, hogy volt olyan idő, amikor nem voltak tabok a böngészőben, ezt képzeljétek el!

4. Picit gagyi OS X fémes theme
Mielőtt megtértem volna Mac-re, hosszú éveken át küzdöttem mindenféle alternatív Windowsos launcherrel, ablak dekorációkkal. WindowBlinds, ilyenek megvoltak nektek is? Egész sokáig használtam ezt fake OS X felületet, jöttek ki hozzá frissítések, emlékszem például kék LEDes window kontrollokra. Start menü meg taskbar ellen is bevettem mindenféle őrültséget, LiteStep meg mindenféle dokk szimulátorok mentek.

5. My Yahoo
Személyre szabott startlap-portál? Mekkora élmény volt. Be lehetett kötni blogokat! Időjárás! Az időjárásban konfigurált városokról eszembe jutnak az akkori munkahelyi utazós projektek is. A vicc az, hogy még manapság is beállítom a My Yahoot böngésző startlapnak, de persze ritkán látom, kb gép újraindításakor.

6. JGoodies mailing list
Valami desktop appos, Java Swinges projektben voltam valószínű. Manapság lehidalok, mikor ügyfeles projekten előkerül a desktop Java fejlesztés. Persze Swinghez is volt fake OS X look’n’feel :))

7. Mr. A blog
A screenshoton látszik a Yahoo RSS olvasóban Mr. A blogja. Attila rendszeresen blogolt, nézzétek meg, minden nap, néha naponta többször? Régi szép idők!
A blogmotor fejlesztése megöli az alkotót!

Mérd magad - Nike+ SportWatch GPS, Jawbone UP, Quantified Self, robot leszek-e tőlük

  10/21/13 09:58 pm, by , Categories: Szoftver, Hardver, iPhone, Sport

Először iOS-es Runkeeper alkalmazással kezdtem adatokat gyűjteni a sporttevékenységeimről. Hasznosnak és motiválónak találtam látni, hogy hogyan fejlődik az átlagsebesség, nő a távolság, fejlődök a futásban. Azt is jó volt nyomon követni, hogy mennyit futottam havi bontásban, és mennyit kéne még rátenni, hogy tartsam a szintet továbbra is.

Azt viszont problémásabb volt kezelni, mikor futópadon futottam, utólag, a webes felületen felvinni a távokat, sebességet. Különösen nyáron, mikor nincs amúgy is dzseki meg rengeteg zseb az emberen, kicsit terhesnek is találtam, hogy a telefonomat mindenképpen magammal kell rángatni, és külföldi utakon sem örültem a plusz data roaming költségeknek. Ezzel az önigazolással vásároltam meg magamnak a Nike GPS-es órát, és álltam át a Nike Plus felületre a futások követésére.

A másik pozitív mellékhatása az átállásnak az lett, hogy a Runkeeperes ultrapasszív friend listával szemben a Nike Pluson ott van Plastik Józsi meg Dewla barátom is, és többször sarkallt futásra, ha láttam őket kilométereket enni. Ebben a hónapban egyébként igazolt sérülés meg gyereknevelés miatt egyikük sem jelentett még futást. De jó volt, amíg tartott! A Nike felület egyébként rettenet lelkesen ontja magából az achievement üzeneteket (futottál 5k-t, juhúúú!), kezdőknek talán ez is lendületet ad az elején a futáshoz.

Kézi adatfelvitelre nincs lehetőség, de mikor épp nincs nálam a sportórám, a telefonos Nike Running appal is tudok rögzíteni. Kapcsolódó élmény, hogy mikor félmaratont futtottam, kipróbáltam a Nike Running appot kiegészítő Nike Cheer turbó motivátort - ismerősök Facebookon át üzenhettek, amiből egyet meg is láttam egy hatalmas displayen a célhoz közelítve. Egyedül a Facebook falamon hagyott üzenet dömping zavart a témában, de azt akár utólag ki lehet pucolni.

Futópadon futva pedig a cipőmben levő lépésszámlálóval kommunikáló óra teljesen jó megoldás lett. A futópad saját mérésétől kb. 5%-al eltér az órán kapott adat, de ez úgyis inkább ilyen szintentartó futás nálam, annyira nem érdekelnek a pontos eredmények.

Az óra a pántba beépített USB csatolón tölti fel az adatokat, illetve azon lehet újratölteni az aksit, teljesen kényelmes és megbízható megoldás.

A futás viszont csak az egyik fele a sportnak nálam, heti háromszor szoktam a céggel szemben található Life1 fitness termébe járni "súlyos" edzésre. Vannak ilyesmire is appok, ahol lehetne a különböző gyakorlatokat tervezni és a végrehajtást naplózni, de ilyen részletességgel nem akarok ezzel vacakolni. A mérhetőséghez először azzal próbálkoztam, hogy foursquare-en bejelentkezem a Life1-ba, arra ez teljesen elég volt, hogy jelezze, hányszor voltam a héten, illetve hány hete csinálom az edzést folyamatosan.

Így már tényleg annyi adat van, hogy abból mindenféle okos következtetést lehet levonni, de valahogy hiányzott nekem ennek az egységes kezelése. Valami átfogóbb kellene ennél, egy holisztikus nézet az életmódomról. Mire jó ez? Érdemes ennek a "Mérd magad" mozgalomnak (quantified self movement) utánanézni, de ez a fajta szemléletmód segít jó szokásokat kialakítani, megnehezíti, hogy hazudjunk magunknak, és abban is segít, hogy értelmes célokat tűzzünk ki, amit elérve jogosan lehetünk esetleg büszkék magunkra. Ami ráfér az emberre néha!

Az új iPhone 5s-be is kerül mindenféle mérésre alkalmazható új chip, de én szeretném ezeket a méréseket a telefontól függetlenül is tudni elvégezni. Szerencsére több cég is ráizgult a témára, és mindenféle érdekes karperec alakú mérőeszköz van a piacon. A Nike Fuelband már egy ideje rajta volt a beszerzési listámon, de sajnos nem találkoztam vele a boltokban. illetve Fitbit sem került még elém, ami talán a legjobb kritikákat kapja a kategóriában. A Jawbone UP viszont rámkacsintott a Luton reptéren, azonnal meg is vettem.

Három méretben kapható az eszköz, én egy m-es méretezésűt vettem. Eleinte egy picit szorosnak éreztem az eszközt, de néhány hét után már pont kényelmes, és az l méret már túl nagy lett volna. Maga az eszköz egy USB adapterrel tölthető, és iOS vagy Android eszközökön futó Jawbone UP appal kezelhetők az adatok. A telefoncsatlakozáshoz a fülhallgató jack csatlakozóba kell dugni az eszközt. Már kicsomagoláskor láttam, hogy a csatlakozót védő sapkát el fogom hagyni, egy hét után így is lett. Így a karomon látható csupasz jack csatlakozó mindenképp erősíti a nörd imidzset.

Az alapfunkciós lépésszámlálás mellett a Jawbone UP rögzíti, ha egyéb sporttevékenységet végzünk (két gombnyomással indítjuk illetve állítjuk kézzel a rögzítést), aminek a természetét, intenzitását telefonos szinkronizáció után az appban lehet pontosítani.

Ezen kívül a számomra rettenet érdekes funkció az alvással kapcsolatos. Mivel éjszaka sem zavaró a karon tartani az UP-ot, remekül tudja mérni, hogy mikor, mennyit aludtunk, ebből mennyi volt mozgolódós "light" alvás, és mennyi a mélyalvás. Nekem az elsődleges problémám a témában a nehéz elalvás, érdekes látni az ezzel kapcsolatos statisztikát is (30 perc - 1 óra kb mire elalszom általában).

Nekem kicsit hiányzik, hogy a laptopon, webes felületen tudjam nézegetni az adatokat, de végülis kényelmes a mobilon is böngészni a trendeket, napi adatokat, illetve felismerni, ha valami jó vagy nem jó. Van itt is csapatozós friend funkció, de nincs ismerősöm, aki aktívan használna UP-ot - pedig nagyon kíváncsi vagyok mások adataira is!

Az elmúlt pár hétben lelkesen használtam az eszközt, már szinte hiányzik, ha leveszem a karomról. Elég 10 naponta pár órát tölteni. Ha nem romlik el, illetve nem veszítem el az USB adaptert, marad a Jawbone UP rajtam, de azért kíváncsi vagyok más hasonló termékre is, főleg, hogy a Fitbit és a Fuelband is most kapott új verziókat. Mindenesetre ti is gyertek, mérni jó!

Elő a nyilakkal

  10/06/12 12:57 pm, by , Categories: Média, Szoftver

Azt már felfedeztük az ezévi videójáték trendek kapcsán, hogy szinte minden aktuális akciójátékban előkerül az íj. Most az Eurogamer Expon ki is tudtuk próbálni a Tomb Raiderben az őzvadászat-szimulátor pályát az íjjal. A Wikipédia szerint az íj egy "hideg lőfegyver", ami remek kifejezés!

A mozikban legutóbb az Avengers filmben került elő az íj és Hawkeye. Ez a figura szerintem eléggé ki is lóg a többi Bosszúálló közül, akiknek vagy az arzenálja lényegesen komolyabb, vagy mondjuk viking istenek. Jeremy Renner ettől függetlenül nagyon szigorú tekintettel volt jelen végig a filmben, és még nyerhet magának egy szóló Hawkeye akciófilmet is szerintem.

Meglepő módon a frissen indult Hawkeye képregénysorozat a Marveltől nagyon jóra sikerült. Egy ilyen idejétmúlt, vicces-nyilas karaktertől egyáltalán nem vártam ezt a hardboiled történetet, és nagyon bejön a képregény stilizált, pop art jellegű grafikája is. Lelkendeztem is róla az egyik Hármas könyvelés adásban.

Az X-Men vs Avengers történet kapcsán elkezdtem játszani egy Facebookos játékkal, a Playdom Marvel: Avengers Alliance játékban is valahogy a Hawkeye karakterem eddig a legmagasabb szintű. Kicsit addiktív, kicsiti idegesítő "free-to-play" mechanikát tartalmazó játék egyébként, de aki kedveli ezeket a figurákat, nagyon buli virtuálisan összegyűjteni őket, és light RPG taktikákat alkalmazva harcolni, szintezni velük.

Ha már trend, akkor legyen kövér: a versenytárs DC Comics kiadó nyilasa Green Arrow, akiről a CW csatorna október 10-től kezd sorozatot sugározni, "Arrow" címen. Íme a trailer:

A Comixology gondolom ennek kapcsán futtat egy Green Arrow sale-t a sorozat bemutatója előtti estéig. Én nem foglalkoztam eddig a karakterrel, de most bevásároltam a fontosabb sztorikból, akit érdekel a téma érdemes beszerezni:

  • Green Arrow: Year One (2007), hat részben megismerjük a sztori elejét
  • Green Arrow: The Wonder Year (1993) - Egy korábbi eredettörténet, négy részben
  • Green Arrow: The Longbow Hunters (1983) - Green Arrow és Black Canary visszatér, három számban

Jó szórakozást!

DC - New 52

  09/09/11 03:21 pm, by , Categories: Média, Szoftver, iPhone

Az utóbbi 5-10 évben eléggé eltávolodtam a képregényektől, elsősorban mivel nem volt könnyű, gyors, rendszeres lehetőségem a beszerzésükre. A comics fénykora nekem kb. 15 éve lehetett, mikor sok időt töltöttem Stockholmban, jó nagy képregényboltokhoz közel.

Időnként (mondjuk évente egyszer) veszek egy-egy szép TPB gyűjteményt, és örömmel olvasom végig őket, meg próbáloztam mindenféle internetes CBZ letöltéses megoldással, de szinte lehetetlen nagyobb energiabefektetés nélkül sorozatokat követni heti-havi rendszerességgel.

Habár a hagyományos fürdőgatya-kívül szuperhős képregények csak mérsékelten vonzanak, most a DC kiadó ügyesen berántott az új kampányával. Ahogy a múltkori Hármas könyvelés epizódban említettem, az összes (52 darab) folytatásos DC univerzum sorozatukat "újraindítják", kicsit modernizálva a karaktereket és a világukat. A Marvel és a DC is csinált már ilyen nagyobb ívű rebootot, de most az összes kiadványt újra kezdik számozni, #1-től lehet követni az eseményeket.

Ez remek marketing taktika, hiszen az is visszatartja az embert, hogy belekóstoljon ezekbe a sorozatokba, hogy a szappanopera szerű kapcsolati meg háttértörténeti szálak, az egymásra fűzött történetívek új olvasónak szinte követhetetlenek. Ráadásul egy karakternek több, párhuzamosan futó kiadványa lehet, más-más időben, szereplőkkel, sztorikkal. Most ezzel a "New 52" kampánnyal egyértelmű az üzenet: itt lehet bekapcsolódni, nem kell előzetes tudás, képregény-képzettség.

A másik remek változás, hogy a papír kiadás (amerikai) megjelenésével egyidőben az összes cím megjelenik digitális formában is, és meg tudom vásárolni az iPad-en futó DC képregényolvasó appból, magyar iTunes kontóval ezeket. 2-3 euro közötti árakon lehet egy 28-32 oldalas kiadást megvenni, ami szerintem kedvező ár, bár nagyon hamar a végére érek egy ilyen füzetnek.

Tegnap bevásároltam a főbb címek első részeit: Justice League, Action Comics (Superman), és régi kedvencem, a Swamp Thing első számát. Meglátom, még mi érdekel a többiből, a Batman sorozatok például egyáltalán nem. Nagyon jó, hogy bele lehet lapozni mindenbe, az első pár oldalból kiderül, hogy a stílus, figura érdekel-e. Akinek van iPad vagy Android tablet, és érdeklik a képregények, mindenképp érdemes belekóstolni az első számokba, ilyen lehetőség csak 60-70 évente adódik :)

2 comments »

Tartalomszolgáltatás

  07/21/11 10:23 am, by , Categories: Média, Szoftver, Podcast

Két érdekes tartalmat ajánlanék nektek.

Az egyik érdekes dolog, hogy eljutottunk az 50. epizódhoz a Konnektor videojátékos podcastban, amit egy videós epizóddal ünnepeltünk meg.

konnektor 50. epizód from greg on Vimeo.

A másik érdekes dolog, hogy emellett egy vadonatúj podcastot kezdtünk el "Plastik" Józsival, Apple meg egyéb tech témákról, filmekről beszélünk főleg.

Itt lehet lejátszani, és van Podcast RSS is hozzá, amit iTunes-ba vagy egyéb podcast alkalmazásba másolhatunk.

Média megosztás 2011

  02/14/11 03:27 pm, by , Categories: Média, Szoftver, Hardver, iPhone

Korábban már érintettem a media sharing témát, de mostanra már kezd vicces lenni a probléma, ezért gondoltam elétek tárom.
Következő használati esetek vannak:

  • A DVD-ről archivált, illetve letöltött filmeket szeretném a családdal a nagy tévén nézni
  • Nem fér fel a teljes zenei album gyűjteményem az iPhone, iPad eszközeimre, ezért ezt szeretném elérni egy desktop megosztásról
  • A filmjeim is, de főleg a tévésorozatokat gyakran az ágyban, párnák közt, iPad eszközről szeretném nézni
  • A DVD gyűjteményből a gyerekek is gyakran néznének filmet (lányom Macbookról, fiam Windows PC kliensről filmezne)

Ez jelenleg úgy működik, hogy a gaming PC egyben szerverként is funkcionál (nem vagyok hajlandó többszázezer forintért NASt venni).

1. Zene
Vettem egy Subsonic nevű multiplatform szoftvert, amivel igazán jól meg tudom osztani a zenei gyűjteményem, böngészőből lehet bárhonnan, szépen albumborítókkal, időrendi sorrendben is, kényelmesen böngészni és lejátszani zenéket, és iPad, iPhone, Android mobilokról szuper kliens appok vannak hozzá. Én az iPad és iPhone felületet is adó iSub appot vettem meg.

2. Filmgyűjtemény, nagy tévén lejátszás
Egy ingyenes PS3 media server alkalmazást futtatok, amivel az amúgy is tévére kötött, csendesen működő PS3-al kellemesen le tudom játszani a filmeket. Eddig egy WD HD Live nevű eszközzel értem el a filmeket, méghozzá a Windows 7-ből a jobbklikk-Play to.. opcióval indítva a fájlokat, de így kevesebb dolgot kell bedugva, szoftver-frissítve tartanom.

3. A tévésorozat illetve filmnézés az iPad-en
Ez egy harmadik szerver szoftvert igényel. Itt az Air Video mobil appot vettem meg, és ingyenes hozzá az Air Video szerver. Nagyon jól működik a live transcode funkció, valós időben kódolja át Quicktime által fogyasztható formába a szerver az anyagokat, és wifin is szépen, gyorsan jön a deszkán.

Arra gyakorlatilag nem találtam gyerekbiztos, egyszerű, szép megoldást, hogy a filmes PS3 Media Server cuccot vagy az Air Video szervert elérjem Macbook meg Windows 7 desktop kliensekről, de itt nyilván egy sima file share is működik.

Mindenesetre iszonyat erőforrás-pazarlásnak érzem, hogy három külön megosztó szerver folyamat fut a gépen (plusz file share). Igazából ahhoz, hogy csökkentsem a szerver appok számát, ahhoz fel kéne adni mondjuk az iSub meg a Subsonic webszerver szép felületét, hiszen elvileg létezik DLNA kliens app iPhone-ra is, ami elérné a PS3 media server által megosztott zenéket. Van valakinek tapasztalata a Media Link Player vagy bármi más DLNA appokkal iPhone/iPad környezetben?

4 comments »

::

Search

  XML Feeds

Website engine
 

This collection ©2022 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog themes by Asevo | Build your own site!