Ha elemmel megy és fényes, kell!

Category: "Munka"

EPAM Hong Kongban

  08/08/14 10:59 am, by , Categories: Általános, Munka, Blogolás

Nem csak egyedül jöttünk ide Hong Kongba, jónéhány kolléga csatlakozott már az EPAM ázsiai csapatához Ukrajnából, Fehéroroszországból, és persze hoztam kollégákat a budapesti irodából is. Örömmel látom, hogy ők is lelkesen blogolnak az élményekről. Itt tudtok belenézni a dolgokba teljesen más nézőpontokból:

Magyarék Hong Kongban

Ázsia Kapuja

Blade's Blog

HK trip

  01/21/14 10:06 am, by , Categories: Általános, Munka

Mivel a világ egyik legtuttibb cégénél dolgozom, lehetőségem adódik mostanság Hong Kongba utazgatni. Rengeteget lehetne erről írni, de kivonatosan összefoglalom inkább a főbb jó és rossz élményeket.

Sírólista

Hotel wifi

3 napra OK, de két hétig kínlódni rajta már szörnyen kényelmetlen. Néha lejön gyorsan a sorozatepizód torrenten, néha nem tudok megnézni egy fél perces youtube videót. Otthon annyira jó az internet, hogy el sem tudjátok képzelni. Lehet rá számítani. A hotelekben általában a '90-es évek szintjére van a wifi belőve, tehát jó eséllyel le tudod tölteni a leveleket, és még talán pár weboldal is bejön, ha nem vagy nagyigényű. Kedvencem a connection limit, amikor nyitott Skype, email mellett már nem jön be weboldal, illetve max 1 tabot lehet nyitva hagyni.

Repülés

Most benéztem ezt a Qatar Airways légitársaságot, azt hittem, hogy arab luxus vár, kényelmes, modern repülővel, arannyal kivert reptérrel a dohai átszálláskor. Valóság: zsúfoltabb, kevesebb legroom, mint az eddig alja Ryanair, borzalmas kiszolgálással. A reptér meg zajos, zsúfolt zsibvásár. WC-s sort is feladtam.

Jetlag

A múltkor semmi bajom nem volt, kora délután kicsit elpilledtem, de ment a munka. Most érkezéskor, 36 óra ébrenlét után két napon át csak 2-3 órát aludtam, teljesen lenullázott energiaszinttel kellett eladnom-prezentálnom. A harmadik napra beállt az alvás, de erre jól meg is fáztam. Szóval kemény hét volt.

Happy lista

Filmnézés

A normális életemben nem jut idő mozifilmek nézésére. Február az Oscar-jelölt filmekről szól, de egyébként havi 1-2 film fér be max. Hotelben, este, család és persze használható wifi nélkül több két órás film is sorra került, a repülőn meg zabálhatja az ember a filmeket. Hollywood csak csalódást okoz nekem mostanság, de feldobtak az ázsiai filmek. Készülök egy külön bejegyzéssel erről.

Gasztro

Isteni dolog felfedezni a környék éttermeit, imádom. Foursquare tippekre, szemre, véletlenre bízni a vacsorát a legjobb szórakozás. A legtöbb Instagram fotóm persze kajáról szólt. Egyedül egy agyonhájpolt sütibolt feküdte meg a gyomrom (kollégánál is), de még nem mertem kipróbálni az itteni igazi streetfoodot, a nyársas kajákat árusító utcai büféket. Az is meglesz, ha hosszabb ideig leszek, nem egyedül, és vállalhatok némi kockázatot.

Mászkálás

A legjobb dolog messze az utcákon mászkálni, felfedezni a bejárható várost, rácsodálkozni az épületekre, boltokra, utcákra, emberekre. Jópár kilométert gyűjtöttem be, kár, hogy a Jawbone lépésszámlálóm pont akkor halt meg. Érdekes problémám, hogy kínosnak érzem, hogy fotózzam az utcán az embereket, nektek ez teljesen lazán megy?

Szabadban futásra is találtam megoldást: a lóversenypályát nem versenyes napokon szabadon lehet használni sportra, öltözővel, zuhannyal, büfével. Kicsit le is égtem a napon, januárban nem rossz!

Róma meg business travel

  08/18/09 05:04 pm, by , Categories: Munka

Egyik aktuális ügyfelem céges blogjára kikerült egy bejegyzés tőlem, be is linkelem ide:

Business Travel: How to be productive in Rome, Pronto!

A sok kövér kiemelés a szerkesztőtől van, én nem tennék ilyet.

Oscar - szavazzunk mi is

  01/22/09 10:59 pm, by , Categories: Média, Szoftver, Munka

Az utóbbi pár évben valahogy kicsit háttérbe szorult a mozi nálam, holott igazán szeretek filmeket nézni. A 2009-es Oscar díjak alkalmából elhatároztuk a feleségemmel, hogy megnézzük az ÖSSZES főbb kategóriában jelölt filmet. Ehhez a kis projekthez csináltam egy új weboldalt, ahol tudjátok követni, hogy hol tartunk, meg lehet hallgatni a véleményünket a filmekről, és még szavazhattok is az Oscar jelöltekre az Uszkár Díj keretében.

Technikailag is érdekes kis projekt ez nekem: Google App Engine alapon csináltam meg az oldalt, a dinamikus felülethez jQuery komponenseket használtam, a felhasználók (szavazók) azonosításához pedig Facebook Connect APIt. Biztos belefutok majd néhány problémába, de rengeteg újdonságot tanultam a néhány napos fejlesztés alatt.

A webes munkáim során mindig küzdelmes és problémás a felület megtervezése, most is nagyon sokat kínlódtam, hogy az Oscar meg a filmek hangulatát valamennyire át tudjam vinni, csak saját grafikai elemeket használva. Láthatóan nem ez a szakmám, de azért jól elszórakoztam a PixelImator eszközzel. Ja, és még valami - a filmes beszélgetések elején az intro zenét is én gitároztam össze...

3 comments »

Magyarhon, innováció, lovasnemzet

  12/20/08 11:48 am, by , Categories: Szoftver, Munka

Már nem is tudom, hogyan kerültem erre a blogbejegyzésre, ami kifejti, hogy mennyire nincs innováció, fejlesztés, sikertörténet itthon a szoftverfejlesztésben, elsősorban az alapján, hogy itthon nem ugrott rá senki a Microsoft BizSpark programjára. Írtam egy jó hosszú választ, de a commentem ott még moderálásra vár (!!), és még rajta volt a vágólapomon, szóval ide is beteszem, itt már működő linkekkel, minimál nyelvtani javításokkal:

Önmagunk utálata, lesajnálása is magyar jellemző :-) Én nem ilyen sötéten látom a helyzetet.

Egyrészt a fejlesztői kvalitások tényleg nem állnak rosszul itthon. Az EPAMnál (ahol azért 200 fejlesztő még mindig van magyar irodákban) gyakran azért választanak bennünket más kelet-európai vagy indiai csapatokkal szemben, mert alkalmasabbak vagyunk agilis projectekre, jobban tudunk alkalmazkodni a változásokhoz, önállóbbak vagyunk.

Az innováció, új magyar fejlesztések terén pedig a Budapest New Technology Meetupra tudok mutatni, ahol az elmúlt két évben kb. 100 új fejlesztés mutatkozott be, némelyik csak mint prototípus, de sok piacra került termék is. Az egy dolog, hogy nemzetközi vagy amerikai piacon jelentek ezek a termékek meg.

A Ustream pl. divatos web 2.0 szolgáltatás, itthon készül, de még 2-3 video streaming fejlesztésől tudok itthon. Mondok egy magyar fejlesztésű, Microsoft platformos startupot, GreenerOne. Vagy nézzük meg a magyar közönséget kiszolgáló, de abszolút webkettő turulcsirip meg TurulMeme szolgáltatásokat.

Készül itthon sokminden érdekes.

Abból pedig, hogy ebből a 100-ból senki nem pörgött rá a BizSpark programra, én inkább más következtetést vonnék le. Egyrészt sokat kell dolgozni még azon, hogy a Microsoft megítélése javuljon ezekben a körökben - a tavalyi Remix konferencia például jó lépés volt erre. Másrészt egyik fejlesztő csapatnál sem probléma a licensz, hiszen Open Source platformokon dolgozik szinte mindegyikük. Tehát a Bizspark nem létező problémát próbál megoldani számukra.

Amit én a Microsoft helyében fontolgatnék, az a Google App Engine mintájára való teljes, cloud alapú hostolás, ahol a Microsoft az egyszerűbb, kényelmesebb megoldás lenne. Tudom, hogy készül az Azure, ezt kell startupokra pozicionálni, és motivációs módon árazni a kis kezdőknek.

Miért választana egy kis magyar startup ma egy ingyenes licenszcsomagot, fejlesztőeszközt pl az App Engine-el szemben? Nyilván senki nem kap rá az eleinte ingyenes, később meg az Open Source-hoz képest drága platformra, ha az alternatívák teljesebb körű, egyszerűen árazott, teljes körű hostingot biztosítanak.

Szóval én úgy érzem, hogy a labda a Microsoft oldalán van, és nem az eleinte ingyen szoftverre, hanem egyrészt teljesebb körű, könnyen kalkulálható platform szolgáltatásra, és erős, a magyar piacra szabott image változtató kampányra lenne szükség.

7 comments »

Kijevi fotók

  05/22/08 11:27 am, by , Categories: Média, Munka

Éppen Kijevben vagyok, az itteni irodánkban, csináltam néhány fotót.

Érdekes hely, vadkelet.

::

Search

  XML Feeds

Web Site Engine
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skins by Asevo | b2evolution CMS