Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Karácsonyi szünet2008 - Kedvenc Zenéim »

Magyarhon, innováció, lovasnemzet

  12/20/08 11:48 am, by , Categories: Szoftver, Munka

Már nem is tudom, hogyan kerültem erre a blogbejegyzésre, ami kifejti, hogy mennyire nincs innováció, fejlesztés, sikertörténet itthon a szoftverfejlesztésben, elsősorban az alapján, hogy itthon nem ugrott rá senki a Microsoft BizSpark programjára. Írtam egy jó hosszú választ, de a commentem ott még moderálásra vár (!!), és még rajta volt a vágólapomon, szóval ide is beteszem, itt már működő linkekkel, minimál nyelvtani javításokkal:

Önmagunk utálata, lesajnálása is magyar jellemző :-) Én nem ilyen sötéten látom a helyzetet.

Egyrészt a fejlesztői kvalitások tényleg nem állnak rosszul itthon. Az EPAMnál (ahol azért 200 fejlesztő még mindig van magyar irodákban) gyakran azért választanak bennünket más kelet-európai vagy indiai csapatokkal szemben, mert alkalmasabbak vagyunk agilis projectekre, jobban tudunk alkalmazkodni a változásokhoz, önállóbbak vagyunk.

Az innováció, új magyar fejlesztések terén pedig a Budapest New Technology Meetupra tudok mutatni, ahol az elmúlt két évben kb. 100 új fejlesztés mutatkozott be, némelyik csak mint prototípus, de sok piacra került termék is. Az egy dolog, hogy nemzetközi vagy amerikai piacon jelentek ezek a termékek meg.

A Ustream pl. divatos web 2.0 szolgáltatás, itthon készül, de még 2-3 video streaming fejlesztésől tudok itthon. Mondok egy magyar fejlesztésű, Microsoft platformos startupot, GreenerOne. Vagy nézzük meg a magyar közönséget kiszolgáló, de abszolút webkettő turulcsirip meg TurulMeme szolgáltatásokat.

Készül itthon sokminden érdekes.

Abból pedig, hogy ebből a 100-ból senki nem pörgött rá a BizSpark programra, én inkább más következtetést vonnék le. Egyrészt sokat kell dolgozni még azon, hogy a Microsoft megítélése javuljon ezekben a körökben - a tavalyi Remix konferencia például jó lépés volt erre. Másrészt egyik fejlesztő csapatnál sem probléma a licensz, hiszen Open Source platformokon dolgozik szinte mindegyikük. Tehát a Bizspark nem létező problémát próbál megoldani számukra.

Amit én a Microsoft helyében fontolgatnék, az a Google App Engine mintájára való teljes, cloud alapú hostolás, ahol a Microsoft az egyszerűbb, kényelmesebb megoldás lenne. Tudom, hogy készül az Azure, ezt kell startupokra pozicionálni, és motivációs módon árazni a kis kezdőknek.

Miért választana egy kis magyar startup ma egy ingyenes licenszcsomagot, fejlesztőeszközt pl az App Engine-el szemben? Nyilván senki nem kap rá az eleinte ingyenes, később meg az Open Source-hoz képest drága platformra, ha az alternatívák teljesebb körű, egyszerűen árazott, teljes körű hostingot biztosítanak.

Szóval én úgy érzem, hogy a labda a Microsoft oldalán van, és nem az eleinte ingyen szoftverre, hanem egyrészt teljesebb körű, könnyen kalkulálható platform szolgáltatásra, és erős, a magyar piacra szabott image változtató kampányra lenne szükség.

7 comments

Comment from: P  
P

Elolvastam az idezett BizSparkos cikket. Ez jutott rola eszembe: http://whydoeseverythingsuck.com/2008/11/insanity-of-microsoft-bizspark.html

Sztem nem kell hozza kommentar:)

12/20/08 @ 12:34 pm
Comment from: FB2  
FB2

Peti, ennél az elsõ-pár-adag ingyen van taktikánál csak az lenne durvább, ha már az iskolában rászoktatnák a Microsoft termékekre a gyerekeket.

Upsssz, ez már így is van :-)

12/20/08 @ 12:45 pm
lexandro

Kár, hogy nincs a postok végén egy szimpla “egyetértek” gomb, mint a bithun a megköszönés :D csak ráklikk és… :D

12/20/08 @ 06:56 pm
Comment from: eFi  
eFi

lexandro-nak nagyon igaza van :)
Amúgy meg ez az MS-szoktatósdi olyan, mint a drog - káros és etikátlan.

12/21/08 @ 07:22 am
KKovacs

Egyetértek FB2-vel! Érdeklõdve láttam, hogy a blogbejegyzésre MS-irányból linkelõ Bátorfi Zsoltot szintén ismerem. :-) De jó is az ha az embernek sokféle ismerõse van.

12/21/08 @ 02:41 pm
BiroTom

Csak hogy legyen itt valaki, aki azért szereti a Microsoft technológiát, én is hozzászólok. De nem fogom dicsérni a programot, mert nem jó. Sõt, rosz.
Mi speciel .NET-tel dolgozunk, de sohasem éreztük azt az üzlettársammal, hogy a licenc díjak húdemagasak lennének, és ehhez nekünk valami program kellene. Persze ha volt akció, rácuppantunk mi is, de a lényeg nem ez volt.
Ha megnézem, hogy a mi cégünkben mennyi az iroda bérlet, rezsi, és a HR költség (értsd fizetések és adó) akkor emellett a licenc díjak eltörpülnek. És ha az ember fel is mutat valamit, mondjuk Certified Partner lesz (pláne ha Gold), akkor meg egy rakás belsõ használatú licencet kap.
Jobb lenne, ha a Microsoft mondjuk befektetne a frankóbb MS alapú cégekbe némi pénzt, hogy versenyezhessenek az amcsi cégekkel, ahol csak az nem kap tõkét, aki nem akar. Sõt, néha az is…
Szerda este lesz Meetup, ott leszek, ha valaki személyesen akarja flamelni a microsoftos fejemet ;-)

01/05/09 @ 04:45 pm
Arpad

A Windows Live-on posztolt cikkhez nagyobb eséllyel lehet megjegyzést tenni.
http://cid-471d1162a22f4f1b.spaces.live.com/blog/cns!471D1162A22F4F1B!576.entry?ccr=8802#comment

Szerintem a Lovasnemzet egyáltalán nem marketing célú, és nem a Microsoftról vagy a Bizparkról hanem a magyar informatikai piacról szól úgy általában.
Konklúziói fájóan igazak.

Például az, hogy a haza sw gyártók nem tudnak kilépni a nemzetközi piacra.
(nem lebecsülve azt a néhány sikeres kivételt, és azokat a valóban jó ötletet ami itt születik)

Az az igazság, hogy a multik nem állnak sorba a magyar kkv-k kegyeiért, hanem továbbmennek Romániába.

A személyes tapasztalatom pedig az, hogy ha nem akarok túl sok fejfájást, akkor inkább szlovák, lengyel, román vagy finn sw céget keresek, nem magyart.

Mi lehet a megoldás? Ahogy látom pénz és ember van dögivel, a magyar programozók nem rosszak, csak valahogy elherdáljuk értékeinket.

01/07/09 @ 10:56 am

Search

  XML Feeds

Blog software
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog theme by Asevo | Photo albums software