Ha elemmel megy és fényes, kell!

Category: "iPhone"

Mérd magad - Nike+ SportWatch GPS, Jawbone UP, Quantified Self, robot leszek-e tőlük

  10/21/13 09:58 pm, by , Categories: Szoftver, Hardver, iPhone, Sport

Először iOS-es Runkeeper alkalmazással kezdtem adatokat gyűjteni a sporttevékenységeimről. Hasznosnak és motiválónak találtam látni, hogy hogyan fejlődik az átlagsebesség, nő a távolság, fejlődök a futásban. Azt is jó volt nyomon követni, hogy mennyit futottam havi bontásban, és mennyit kéne még rátenni, hogy tartsam a szintet továbbra is.

Azt viszont problémásabb volt kezelni, mikor futópadon futottam, utólag, a webes felületen felvinni a távokat, sebességet. Különösen nyáron, mikor nincs amúgy is dzseki meg rengeteg zseb az emberen, kicsit terhesnek is találtam, hogy a telefonomat mindenképpen magammal kell rángatni, és külföldi utakon sem örültem a plusz data roaming költségeknek. Ezzel az önigazolással vásároltam meg magamnak a Nike GPS-es órát, és álltam át a Nike Plus felületre a futások követésére.

A másik pozitív mellékhatása az átállásnak az lett, hogy a Runkeeperes ultrapasszív friend listával szemben a Nike Pluson ott van Plastik Józsi meg Dewla barátom is, és többször sarkallt futásra, ha láttam őket kilométereket enni. Ebben a hónapban egyébként igazolt sérülés meg gyereknevelés miatt egyikük sem jelentett még futást. De jó volt, amíg tartott! A Nike felület egyébként rettenet lelkesen ontja magából az achievement üzeneteket (futottál 5k-t, juhúúú!), kezdőknek talán ez is lendületet ad az elején a futáshoz.

Kézi adatfelvitelre nincs lehetőség, de mikor épp nincs nálam a sportórám, a telefonos Nike Running appal is tudok rögzíteni. Kapcsolódó élmény, hogy mikor félmaratont futtottam, kipróbáltam a Nike Running appot kiegészítő Nike Cheer turbó motivátort - ismerősök Facebookon át üzenhettek, amiből egyet meg is láttam egy hatalmas displayen a célhoz közelítve. Egyedül a Facebook falamon hagyott üzenet dömping zavart a témában, de azt akár utólag ki lehet pucolni.

Futópadon futva pedig a cipőmben levő lépésszámlálóval kommunikáló óra teljesen jó megoldás lett. A futópad saját mérésétől kb. 5%-al eltér az órán kapott adat, de ez úgyis inkább ilyen szintentartó futás nálam, annyira nem érdekelnek a pontos eredmények.

Az óra a pántba beépített USB csatolón tölti fel az adatokat, illetve azon lehet újratölteni az aksit, teljesen kényelmes és megbízható megoldás.

A futás viszont csak az egyik fele a sportnak nálam, heti háromszor szoktam a céggel szemben található Life1 fitness termébe járni "súlyos" edzésre. Vannak ilyesmire is appok, ahol lehetne a különböző gyakorlatokat tervezni és a végrehajtást naplózni, de ilyen részletességgel nem akarok ezzel vacakolni. A mérhetőséghez először azzal próbálkoztam, hogy foursquare-en bejelentkezem a Life1-ba, arra ez teljesen elég volt, hogy jelezze, hányszor voltam a héten, illetve hány hete csinálom az edzést folyamatosan.

Így már tényleg annyi adat van, hogy abból mindenféle okos következtetést lehet levonni, de valahogy hiányzott nekem ennek az egységes kezelése. Valami átfogóbb kellene ennél, egy holisztikus nézet az életmódomról. Mire jó ez? Érdemes ennek a "Mérd magad" mozgalomnak (quantified self movement) utánanézni, de ez a fajta szemléletmód segít jó szokásokat kialakítani, megnehezíti, hogy hazudjunk magunknak, és abban is segít, hogy értelmes célokat tűzzünk ki, amit elérve jogosan lehetünk esetleg büszkék magunkra. Ami ráfér az emberre néha!

Az új iPhone 5s-be is kerül mindenféle mérésre alkalmazható új chip, de én szeretném ezeket a méréseket a telefontól függetlenül is tudni elvégezni. Szerencsére több cég is ráizgult a témára, és mindenféle érdekes karperec alakú mérőeszköz van a piacon. A Nike Fuelband már egy ideje rajta volt a beszerzési listámon, de sajnos nem találkoztam vele a boltokban. illetve Fitbit sem került még elém, ami talán a legjobb kritikákat kapja a kategóriában. A Jawbone UP viszont rámkacsintott a Luton reptéren, azonnal meg is vettem.

Három méretben kapható az eszköz, én egy m-es méretezésűt vettem. Eleinte egy picit szorosnak éreztem az eszközt, de néhány hét után már pont kényelmes, és az l méret már túl nagy lett volna. Maga az eszköz egy USB adapterrel tölthető, és iOS vagy Android eszközökön futó Jawbone UP appal kezelhetők az adatok. A telefoncsatlakozáshoz a fülhallgató jack csatlakozóba kell dugni az eszközt. Már kicsomagoláskor láttam, hogy a csatlakozót védő sapkát el fogom hagyni, egy hét után így is lett. Így a karomon látható csupasz jack csatlakozó mindenképp erősíti a nörd imidzset.

Az alapfunkciós lépésszámlálás mellett a Jawbone UP rögzíti, ha egyéb sporttevékenységet végzünk (két gombnyomással indítjuk illetve állítjuk kézzel a rögzítést), aminek a természetét, intenzitását telefonos szinkronizáció után az appban lehet pontosítani.

Ezen kívül a számomra rettenet érdekes funkció az alvással kapcsolatos. Mivel éjszaka sem zavaró a karon tartani az UP-ot, remekül tudja mérni, hogy mikor, mennyit aludtunk, ebből mennyi volt mozgolódós "light" alvás, és mennyi a mélyalvás. Nekem az elsődleges problémám a témában a nehéz elalvás, érdekes látni az ezzel kapcsolatos statisztikát is (30 perc - 1 óra kb mire elalszom általában).

Nekem kicsit hiányzik, hogy a laptopon, webes felületen tudjam nézegetni az adatokat, de végülis kényelmes a mobilon is böngészni a trendeket, napi adatokat, illetve felismerni, ha valami jó vagy nem jó. Van itt is csapatozós friend funkció, de nincs ismerősöm, aki aktívan használna UP-ot - pedig nagyon kíváncsi vagyok mások adataira is!

Az elmúlt pár hétben lelkesen használtam az eszközt, már szinte hiányzik, ha leveszem a karomról. Elég 10 naponta pár órát tölteni. Ha nem romlik el, illetve nem veszítem el az USB adaptert, marad a Jawbone UP rajtam, de azért kíváncsi vagyok más hasonló termékre is, főleg, hogy a Fitbit és a Fuelband is most kapott új verziókat. Mindenesetre ti is gyertek, mérni jó!

DC - New 52

  09/09/11 03:21 pm, by , Categories: Média, Szoftver, iPhone

Az utóbbi 5-10 évben eléggé eltávolodtam a képregényektől, elsősorban mivel nem volt könnyű, gyors, rendszeres lehetőségem a beszerzésükre. A comics fénykora nekem kb. 15 éve lehetett, mikor sok időt töltöttem Stockholmban, jó nagy képregényboltokhoz közel.

Időnként (mondjuk évente egyszer) veszek egy-egy szép TPB gyűjteményt, és örömmel olvasom végig őket, meg próbáloztam mindenféle internetes CBZ letöltéses megoldással, de szinte lehetetlen nagyobb energiabefektetés nélkül sorozatokat követni heti-havi rendszerességgel.

Habár a hagyományos fürdőgatya-kívül szuperhős képregények csak mérsékelten vonzanak, most a DC kiadó ügyesen berántott az új kampányával. Ahogy a múltkori Hármas könyvelés epizódban említettem, az összes (52 darab) folytatásos DC univerzum sorozatukat "újraindítják", kicsit modernizálva a karaktereket és a világukat. A Marvel és a DC is csinált már ilyen nagyobb ívű rebootot, de most az összes kiadványt újra kezdik számozni, #1-től lehet követni az eseményeket.

Ez remek marketing taktika, hiszen az is visszatartja az embert, hogy belekóstoljon ezekbe a sorozatokba, hogy a szappanopera szerű kapcsolati meg háttértörténeti szálak, az egymásra fűzött történetívek új olvasónak szinte követhetetlenek. Ráadásul egy karakternek több, párhuzamosan futó kiadványa lehet, más-más időben, szereplőkkel, sztorikkal. Most ezzel a "New 52" kampánnyal egyértelmű az üzenet: itt lehet bekapcsolódni, nem kell előzetes tudás, képregény-képzettség.

A másik remek változás, hogy a papír kiadás (amerikai) megjelenésével egyidőben az összes cím megjelenik digitális formában is, és meg tudom vásárolni az iPad-en futó DC képregényolvasó appból, magyar iTunes kontóval ezeket. 2-3 euro közötti árakon lehet egy 28-32 oldalas kiadást megvenni, ami szerintem kedvező ár, bár nagyon hamar a végére érek egy ilyen füzetnek.

Tegnap bevásároltam a főbb címek első részeit: Justice League, Action Comics (Superman), és régi kedvencem, a Swamp Thing első számát. Meglátom, még mi érdekel a többiből, a Batman sorozatok például egyáltalán nem. Nagyon jó, hogy bele lehet lapozni mindenbe, az első pár oldalból kiderül, hogy a stílus, figura érdekel-e. Akinek van iPad vagy Android tablet, és érdeklik a képregények, mindenképp érdemes belekóstolni az első számokba, ilyen lehetőség csak 60-70 évente adódik :)

2 comments »

Konnektor 37

  04/19/11 10:51 am, by , Categories: Hardver, xbox360, Podcast, iPhone

Aki nem követné máshol, jelzem, hogy pörög a videojáték podcast gyártás ezerrel, a 37. epizód tölhető a Konnektor oldalról frissen.
A témák között a Nintendo 3DS eladások visszaesése, következő generációs konzolok, majd sok-sok retro játék tipp (Pirates, Tie Fighter, Crash Team Racing, Flashback), sőt elhangzik a Gravis meg Adlib kifejezés, és a régi analóg joystickok kalibrálása...
Végül pedig iOS letöltéseket ajánlunk.

Média megosztás 2011

  02/14/11 03:27 pm, by , Categories: Média, Szoftver, Hardver, iPhone

Korábban már érintettem a media sharing témát, de mostanra már kezd vicces lenni a probléma, ezért gondoltam elétek tárom.
Következő használati esetek vannak:

  • A DVD-ről archivált, illetve letöltött filmeket szeretném a családdal a nagy tévén nézni
  • Nem fér fel a teljes zenei album gyűjteményem az iPhone, iPad eszközeimre, ezért ezt szeretném elérni egy desktop megosztásról
  • A filmjeim is, de főleg a tévésorozatokat gyakran az ágyban, párnák közt, iPad eszközről szeretném nézni
  • A DVD gyűjteményből a gyerekek is gyakran néznének filmet (lányom Macbookról, fiam Windows PC kliensről filmezne)

Ez jelenleg úgy működik, hogy a gaming PC egyben szerverként is funkcionál (nem vagyok hajlandó többszázezer forintért NASt venni).

1. Zene
Vettem egy Subsonic nevű multiplatform szoftvert, amivel igazán jól meg tudom osztani a zenei gyűjteményem, böngészőből lehet bárhonnan, szépen albumborítókkal, időrendi sorrendben is, kényelmesen böngészni és lejátszani zenéket, és iPad, iPhone, Android mobilokról szuper kliens appok vannak hozzá. Én az iPad és iPhone felületet is adó iSub appot vettem meg.

2. Filmgyűjtemény, nagy tévén lejátszás
Egy ingyenes PS3 media server alkalmazást futtatok, amivel az amúgy is tévére kötött, csendesen működő PS3-al kellemesen le tudom játszani a filmeket. Eddig egy WD HD Live nevű eszközzel értem el a filmeket, méghozzá a Windows 7-ből a jobbklikk-Play to.. opcióval indítva a fájlokat, de így kevesebb dolgot kell bedugva, szoftver-frissítve tartanom.

3. A tévésorozat illetve filmnézés az iPad-en
Ez egy harmadik szerver szoftvert igényel. Itt az Air Video mobil appot vettem meg, és ingyenes hozzá az Air Video szerver. Nagyon jól működik a live transcode funkció, valós időben kódolja át Quicktime által fogyasztható formába a szerver az anyagokat, és wifin is szépen, gyorsan jön a deszkán.

Arra gyakorlatilag nem találtam gyerekbiztos, egyszerű, szép megoldást, hogy a filmes PS3 Media Server cuccot vagy az Air Video szervert elérjem Macbook meg Windows 7 desktop kliensekről, de itt nyilván egy sima file share is működik.

Mindenesetre iszonyat erőforrás-pazarlásnak érzem, hogy három külön megosztó szerver folyamat fut a gépen (plusz file share). Igazából ahhoz, hogy csökkentsem a szerver appok számát, ahhoz fel kéne adni mondjuk az iSub meg a Subsonic webszerver szép felületét, hiszen elvileg létezik DLNA kliens app iPhone-ra is, ami elérné a PS3 media server által megosztott zenéket. Van valakinek tapasztalata a Media Link Player vagy bármi más DLNA appokkal iPhone/iPad környezetben?

4 comments »

Konnektor 10

  09/29/10 10:59 am, by , Categories: Szoftver, xbox360, Podcast, iPhone

Kint a 10-es Konnektor videójátékos podcast, benne:

  • közvetítés az iPhone 4 launch eseményről
  • a Limbo nevű Xbox Live Arcade játékról beszélünk, és ennek kapcsán arról, hogy milyen játékok tudnak megijeszteni bennünket
  • MAME és arcade emulátorok
  • persze a Minecraft is előkerül, úgy látom egyedül én nem fogok ezzel játszani.

Egyébként gaming témában kiraktam egy oldalt, ahol a különböző játékos közösségi hálózatokban meg tudtok találni, és hozzáadni a kontakt listátokhoz.

iPhone 4 eddig

  09/21/10 09:57 pm, by , Categories: iPhone

Két hónapja hajtom ezt az iPhone 4 telefont, gondoltam az itthoni megjelenés előtt összeszedem az élményeket, hogy könnyebben tudjátok eldönteni, beálltok-e a T-Mobile boltok előtt képződő sorokba.

Én egy 3G-s iPhone-t használtam hosszabb ideje, illetve 1-2 hétre belekóstoltam az Androidos világba is egy kölcsön HTC Desire telefonnal. A 3G szifon nagyon kellemetlen heteket okozott a 4.0 oprendszer telepítése után, de miután visszakerült a 3.x, végülis teljesen kellemes eszköz maradt. Elsősorban a sebességgel volt problémám néhány alkalmazásban (Nav’n’Go, játékok, fotóappok), illetve nagyon-nagyon hiányzott már a multitask képesség több alkamazásban is, ezért éreztem szükségét a váltásnak.

A multitask elsősorban háttérben hallgatós dolgokhoz kellett. Utazás közben rendszeresen hallgatok hangoskönyveket Audible.com előfizetéssel, vagy friss zenékkel ismerkedem Spotify-on keresztül, és rettenet idegesítő volt, hogy mindezt meg kellett állítani, ha emailt vagy SMSt akartam pötyögni, vagy twitter, böngésző használatához. Másik hasonló helyzet a futás közben fotózás volt - amikor megláttam valami szép látványt a terepen sport közben, nem tudtam fotózni a telefonnal a Runkeeper alkalmazás leállítása nélkül. Az itt leírt funkciókat mind hozta szépen a HTC Desire is, viszont rájöttem, mennyire hiányoznak a jó kis kvarcjátékok a telefonról, azt vettem észre, hogy előveszem a telefont, esetleg twittert csekkoltam egyet, aztán nem tudtam mit kezdeni vele. Szóval maradt az iOS, és beszereztem egy iPhone 4-et.

Az új gépen minden rettenetes gyorsnak tűnik, villámgyorsan indulnak az appok, semmiféle panaszom nem lehet, abszolút luxus élmény használni. A multitask gond nélkül működik, nem vettem észre semmi problémát a háttértaskokkal, semmit nem kell leállítani vagy trükközni, minden megy androidos task killer megoldás nélkül. Kényelmes megoldás, hogy egy kettő klikk+jobbra húz gesztusra előjön egy gombsor, amivel az éppen aktuális hangkibocsájtó appot tudjuk egységesen vezérelni, ezzel tudok megállítani, ugrani akár Audible hangoskönyv app, akár Spotify vagy iPod zene esetén. Váratlan de örömteli meglepetés nekem, hogy a kamera mennyivel jobb. A nyaralásunkat csak a telefonnal fotóztam, a vaku is remekül megy, minden helyzetben elfogadható képet csinált. Akinek komoly hobbi a fotózás, ennél biztos több kell, de én csak meg akartam örökíteni az élményeket, ennél több nem is kell hozzá. A videofelvétel már nem ennyire tökéletes, de volt olyan, hogy vészhelyzetben kellett egy Meetup előadás rögzítésére használni, és remekül bevált.

Rettenetes drága ez a telefon, és simán lehetne nélküle élni. Egy lefagyás történt a napokban, egyszerűen nem tudtam bekapcsolni a telefont hazafele menet, végül otthon a gépre dugva magához tért. Útközben volt azért egy fél órám elgondolni, hogy mit tehetek, ha bedöglik a szürkeimport telefon. Ha most visszaállnék valami teljesen buta, kicsi és könnyű telefonra, valószínű nem romlana az életminőségem, lehet, hogy kevesebbet fogyasztanék mindenféle szórakoztató tartalmat, és több időt töltenék kreatívabb gondolkodással. Nem nézegetném állandóan a beérkező leveleket, és nem csekkolnám a twittert folyamatosan. Azért a bezúzás helyett megpróbálom ezt jobban kezelni magamtól, mert igazán kár lenne ezt a varázslatos digitális mindenest kivonni az életemből.

2 comments »

::

Search

  XML Feeds

Social CMS engine
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | Open-Source CMS