Ha elemmel megy és fényes, kell!
« UszkárokUszkár díj 2011 »

Média megosztás 2011

  02/14/11 03:27 pm, by , Categories: Média, Szoftver, Hardver, iPhone

Korábban már érintettem a media sharing témát, de mostanra már kezd vicces lenni a probléma, ezért gondoltam elétek tárom.
Következő használati esetek vannak:

  • A DVD-ről archivált, illetve letöltött filmeket szeretném a családdal a nagy tévén nézni
  • Nem fér fel a teljes zenei album gyűjteményem az iPhone, iPad eszközeimre, ezért ezt szeretném elérni egy desktop megosztásról
  • A filmjeim is, de főleg a tévésorozatokat gyakran az ágyban, párnák közt, iPad eszközről szeretném nézni
  • A DVD gyűjteményből a gyerekek is gyakran néznének filmet (lányom Macbookról, fiam Windows PC kliensről filmezne)

Ez jelenleg úgy működik, hogy a gaming PC egyben szerverként is funkcionál (nem vagyok hajlandó többszázezer forintért NASt venni).

1. Zene
Vettem egy Subsonic nevű multiplatform szoftvert, amivel igazán jól meg tudom osztani a zenei gyűjteményem, böngészőből lehet bárhonnan, szépen albumborítókkal, időrendi sorrendben is, kényelmesen böngészni és lejátszani zenéket, és iPad, iPhone, Android mobilokról szuper kliens appok vannak hozzá. Én az iPad és iPhone felületet is adó iSub appot vettem meg.

2. Filmgyűjtemény, nagy tévén lejátszás
Egy ingyenes PS3 media server alkalmazást futtatok, amivel az amúgy is tévére kötött, csendesen működő PS3-al kellemesen le tudom játszani a filmeket. Eddig egy WD HD Live nevű eszközzel értem el a filmeket, méghozzá a Windows 7-ből a jobbklikk-Play to.. opcióval indítva a fájlokat, de így kevesebb dolgot kell bedugva, szoftver-frissítve tartanom.

3. A tévésorozat illetve filmnézés az iPad-en
Ez egy harmadik szerver szoftvert igényel. Itt az Air Video mobil appot vettem meg, és ingyenes hozzá az Air Video szerver. Nagyon jól működik a live transcode funkció, valós időben kódolja át Quicktime által fogyasztható formába a szerver az anyagokat, és wifin is szépen, gyorsan jön a deszkán.

Arra gyakorlatilag nem találtam gyerekbiztos, egyszerű, szép megoldást, hogy a filmes PS3 Media Server cuccot vagy az Air Video szervert elérjem Macbook meg Windows 7 desktop kliensekről, de itt nyilván egy sima file share is működik.

Mindenesetre iszonyat erőforrás-pazarlásnak érzem, hogy három külön megosztó szerver folyamat fut a gépen (plusz file share). Igazából ahhoz, hogy csökkentsem a szerver appok számát, ahhoz fel kéne adni mondjuk az iSub meg a Subsonic webszerver szép felületét, hiszen elvileg létezik DLNA kliens app iPhone-ra is, ami elérné a PS3 media server által megosztott zenéket. Van valakinek tapasztalata a Media Link Player vagy bármi más DLNA appokkal iPhone/iPad környezetben?

4 comments

Comment from: Biri
Biri

Azért egy normális NAS most már nem több százezer. Pl egy D-Link DNS320, 1 TB hellyel már kijön 40-50e környékén.

02/14/11 @ 05:24 pm
Comment from: Antal István
Antal István

Én egy Synology NAS-al vágtam át a gordiuszi csomót.

02/16/11 @ 12:34 pm
Comment from: Antal István
Antal István

Illetve PS3 hiányában egy WD TV Live-al

02/16/11 @ 12:35 pm
Comment from: foo
foo

Próbáld ki ezt: http://plexapp.com/

03/18/11 @ 09:45 am

Search

  XML Feeds

Web Site Engine
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skins by Asevo | b2evolution CMS