Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Tévé, nyomozó csajokBenjamin Button »

Twitter - közösség nem közönség

  05/01/09 01:22 pm, by , Categories: Média, Blogolás

Az ember genetikai öröksége kisközösségi, törzsi életmódot hordoz magában. Van bennünk valamiféle igény megosztani az életünket másokkal. Ugyanakkor én például nem érzek semmiféle közösséget a szomszédaimmal, azokkal az emberekkel, akikhez helyileg legközelebb lakom. A virtuális, online közösségek lehetővé teszik, hogy személyiségemnek, érdeklődési területeimnek megfelelő törzset válasszak magamnak. Az iwiw meg a Facebook rendkívül zajos a sok játékkal, megosztásokkal, automatikus eseményekkel. A twitter maximális egyszerűsége lehetővé teszi, hogy egy közösségbe csatlakozzak be, de csak akkor kommunikáljak velük, akkor "nyissam ki az ajtót", mikor akarom, és ne bombázzanak mindenféle zajjal.

A virtuális közösség előnye, hogy ha jól választom meg a törzsem tagjait, érdekelni fognak a mindennapi apróságok is, ami velük történik. Hogyan tudom erre hasznáni a twittert?

1. Hangulat megosztás
Alapeset, mikor az ember egy erősebb hangulatot, szomorúságot, fáradtságot érez, és épp nincs senki körülötte (vagy ébren) családi szinten. Jól esik kimondani, hogy:

Kit érdekelhet az ilyesmi? A közeli családtagokat, barátokat simán. Ilyesmit nem fog instant messaging alapon elküldeni az ember, mert nem olyan konkrétum, amire másnak fel akarjuk hívni a figyelmét aktívan. Ez inkább egy hangos sóhajtás. Ha épp elkapok egy ilyet, biztos, hogy visszaküldök valami megértést, hangulatjavítást tartalmazó üzenetet, mintha ott ülnék a húgom mellett.

Az örömét is szívesen megosztja az ember, ennek tipikus esete a sikeres gadget vásárlás, ami tényleg hírértékű a geek közösségben.

2. Figyelemfelkeltés
Elvileg mindenféle kényelmes eszköz van a blogbejegyzések, egyéb online publikációk megosztására. Az RSS technológia, a különböző feed olvasók, mint a Google Reader, remekük használhatók arra, hogy feliratkozzunk azokra az oldalakra, amik érdekelnek, és értesüljünk új anyag megjelenéséről. Szerintem ez a technológia ugyanakkor kudarc is, nem sikerült a geek közösségből igazán kitörnie az RSSnek. Egy vagy kettő nem egyértelmű lépés mindenképp kell, hogy megértsük, mire jó a feed, és hogyan emeljük át az olvasónkba. Másrészt a levelező programokra emlékeztető, olvasatlan cikkek számát kijelző feed olvasók sajnos szorongást is bírnak kiváltani, a felhalmozódó, olvasatlan cikkek mint még egy teendő jelennek meg az amúgy is kevés szabad időnkben.

Mivel úgyis az iratkozott fel a twitter feedünkre, akit érdekelnek a dolgaink, feltételezhető, hogy egy-egy fontosabb cikkünk is érdekelheti őket. Érdemes ezeket a jelentősebb tartalmakat twitteren is, kis ismeretővel bedobni.

Ha érdekli őket, elolvassák, ha nem, nem vár rájuk mindenféle frusztráló "olvasatlan" számláló mögött. Persze idegesítő tud lenni, ha napi 5 jelentéktelen blogbejegyzésünk minden kontroll nélkül ömlik a twitterbe.

3. Kapjuk el a pillanatot
Időnként mindenkinél vannak olyan pillanatok, amit meg akarunk örökíteni, és meg is osztani. Vicces dolgot csinál a macska? Celeb spotting egy étteremben? Kiömlött a kóla a laptopra? Kéznél a fotóra, twitterre alkalmas mobil, és máris megoszthatjuk az élményt a törzs tagjaival.

A macska örök téma:

de a sörözés is:

Ez a sörözős tweet azért is érdekes, mert egyrészt Gaba eleve baráti körben van, és mégis nyitva tartja a kapcsolatot az online közösséggel a telefonján, másrészt szerintem legalább annyira magának akarta elkapni a jókedvű pillanatot, mint másoknak.

Én nem vagyok feliratkozva egyik ismerősöm fotómegosztásaira sem, de ezeket a twitteres pillanatmegosztós képeket mindig meg szoktam nézni. Szerintem ez a twitter sója.

4. Bulvár
Én nem olvasok celebekkel foglalkozó újságokat, oldalakat, sőt, gusztustalannak tartom az ilyesmit. Ugyanakkor van egy csomó zenész, filmes, egyéb "híres ember", akit nagyra becsülök, és érdekelnek a gondolataik, az életük. Nagyon érdekesnek tartom, hogy beleláthatok egy sztár napjaiba, és vicces rádöbbenni, hogy mennyire hétköznapiak bírnak lenni. Ugyanúgy bosszankodnak a késésben levő repülőgépeken, ugyanúgy xboxot játszanak, élik az életüket, mint mi.

Ez a Chris Cornell tweet azért érdekes nekem, mert mindig reménykedem, hogy legalábbis pénzügyi okokból lesz egyszer Soundgarden reunion turné, és láthatom őket élőben. Ha a fenti, valószínű Kim Thayilt említő tweetet összevetjük a múltkori "Tadgarden" szenzációs fellépéssel, nekem ad egy kis reményt :-)

5. 140 betűs gyöngyszem
A 140 betűs limit meglepő módon inspiráló tud lenni. A merev forma haiku szerű keretet ad, hogy valami érdekeset, vicceset mondjunk, egy önmagában megálló mini alkotást képezzünk. Én nagyon élvezem, mikor 10-15 percig csiszolok egy gondolatot, a kevés betű miatt minden sallangot eldobva próbálom a lényeget kiemelni, mégis egyedi ízt adni.

Az angol twitter világban tudom ajánlani Merlin Mann tweetjeit ebben a műfajban.

Szóval regisztráljatok ti is twitterre, keressetek törzstagokat magatoknak, írjatok vicces tweeteket, és élvezzétek a virtuális közösségi életet.

Engem itt lehet követni, Angelday itt twitter kampányol, Pink Wind tulajdonos, az elfoglalt feed olvasó, a sörivó, és persze a húgom.

1 comment

Dewla

Gratulálok, nagyon jó írás! pont egy ilyen formálódott bennem is, de szerintem jobban megragadtad a lényeget, mint én tudtam volna, szóval már nem kell megírnom :)

05/01/09 @ 02:51 pm

Search

  XML Feeds

Build your own site!
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog template by Asevo | CMS with Bootstrap