Ha elemmel megy és fényes, kell!

Category: "Blogolás"

EPAM Hong Kongban

  08/08/14 10:59 am, by , Categories: Általános, Munka, Blogolás

Nem csak egyedül jöttünk ide Hong Kongba, jónéhány kolléga csatlakozott már az EPAM ázsiai csapatához Ukrajnából, Fehéroroszországból, és persze hoztam kollégákat a budapesti irodából is. Örömmel látom, hogy ők is lelkesen blogolnak az élményekről. Itt tudtok belenézni a dolgokba teljesen más nézőpontokból:

Magyarék Hong Kongban

Ázsia Kapuja

Blade's Blog

Desktop időutazás

  01/28/14 01:19 pm, by , Categories: Szoftver, Blogolás

Visszanéztem, hogy meddig tart a blogom archívuma, ezt a 2003-as desktop screenshotot az első postok között találtam. Ezelőtt is volt már blogom, Radio Userland alapon, aztán meg saját fejlesztésű Java alapú blogmotorral, de innentől megvan nagyjából a folytonosság. Egyébként emlékeim szerint az első komolyabb internetes jelenlétem 2000 magasságában az S3Virge DVD playback faq karbantartása volt. Mekkora téma volt, hogy milyen videokártyához milyen szoftveres DVD playert használjon az ember!

Nagyon sok érdekes emlék jön elő a screenshot alapján, például:

1. Vodafone Connect
Mikor Csömörre költöztünk a családdal, egyetlen igényem volt a lakásvásárlással kapcsolatban: legyen rendes, nagysebességű internet. A feleségem alaposan utána is járt a szolgáltatóknál, és már a ház elkészülte, átvétele előtt megkötötte a szerződést a helyi monopóliummal. Természetesen költözés után, a bekötés igényléskor derült ki, hogy az utcánkig már nem jön el a kábel. Vagy egy évig használtam GPRS alapon mobil internetet, egy arany színű Ericsson készüléken keresztül. Azóta is kicsit rángatódzni kezd az arcom, ha belassul az internet bárhol.

2. Syndirella
Ez volt 2003-ban a tuttiság, de szerintem nem sokáig használtam ezt az RSS readert. Azóta sok Reader lefolyt a Dunán, mostanra például lelkes Newsblur felhasználó lettem. De emlékszem még, mikor izgalmas volt az RSS feed téma! Közben persze Google Reader dominált, de használtam FeedDemont is, meg biztos 5-10 olvasót hosszabb-rövidebb ideig. Mostanra már csak kb 30 feedet követek, ebből elég kevés a konkrét blog, de arra még mindig jó, hogy a főbb érdeklődési köreimet lefedő oldalakat ne egyesével látogassam.

3. Mozilla
Ez még a Firefox előtti időkből, a nehéz, vaskos Mozilla böngésző. Anno használtam Netscape Navigatort, AOL böngészőt, mindent, ami nem Internet Explorer. Manapság Chrome-ot futtatok, és nem is vágyom másra, ezzel felbosszantva a hithű Safari felhasználókat. Azért a fiataloknak elmondanám, hogy volt olyan idő, amikor nem voltak tabok a böngészőben, ezt képzeljétek el!

4. Picit gagyi OS X fémes theme
Mielőtt megtértem volna Mac-re, hosszú éveken át küzdöttem mindenféle alternatív Windowsos launcherrel, ablak dekorációkkal. WindowBlinds, ilyenek megvoltak nektek is? Egész sokáig használtam ezt fake OS X felületet, jöttek ki hozzá frissítések, emlékszem például kék LEDes window kontrollokra. Start menü meg taskbar ellen is bevettem mindenféle őrültséget, LiteStep meg mindenféle dokk szimulátorok mentek.

5. My Yahoo
Személyre szabott startlap-portál? Mekkora élmény volt. Be lehetett kötni blogokat! Időjárás! Az időjárásban konfigurált városokról eszembe jutnak az akkori munkahelyi utazós projektek is. A vicc az, hogy még manapság is beállítom a My Yahoot böngésző startlapnak, de persze ritkán látom, kb gép újraindításakor.

6. JGoodies mailing list
Valami desktop appos, Java Swinges projektben voltam valószínű. Manapság lehidalok, mikor ügyfeles projekten előkerül a desktop Java fejlesztés. Persze Swinghez is volt fake OS X look’n’feel :))

7. Mr. A blog
A screenshoton látszik a Yahoo RSS olvasóban Mr. A blogja. Attila rendszeresen blogolt, nézzétek meg, minden nap, néha naponta többször? Régi szép idők!
A blogmotor fejlesztése megöli az alkotót!

Az Uszkárdíj visszatér

  02/11/10 10:27 am, by , Categories: Média, Blogolás

Emlékeztek még a tavalyi Oscar-jelölt filmeket végignézős, szavazós projektünkre?
Ebben az évben is megcsináljuk, ezúttal 19 filmet végignézve, értékelve, március elsejétől veletek szavazva. A korábbi hang/podcast alapú értékelések helyett videó formában jelenünk meg.

Azt remélve, hogy könnyebben tudunk valami közösséget kialakítani a szavazáshoz, most a blog.hu szolgáltatását használjuk az oldalhoz. Az uszkardij.blog.hu oldalon találjátok meg az első kritikánkat, az Up In The Air című filmről.

Twitter - közösség nem közönség

  05/01/09 01:22 pm, by , Categories: Média, Blogolás

Az ember genetikai öröksége kisközösségi, törzsi életmódot hordoz magában. Van bennünk valamiféle igény megosztani az életünket másokkal. Ugyanakkor én például nem érzek semmiféle közösséget a szomszédaimmal, azokkal az emberekkel, akikhez helyileg legközelebb lakom. A virtuális, online közösségek lehetővé teszik, hogy személyiségemnek, érdeklődési területeimnek megfelelő törzset válasszak magamnak. Az iwiw meg a Facebook rendkívül zajos a sok játékkal, megosztásokkal, automatikus eseményekkel. A twitter maximális egyszerűsége lehetővé teszi, hogy egy közösségbe csatlakozzak be, de csak akkor kommunikáljak velük, akkor "nyissam ki az ajtót", mikor akarom, és ne bombázzanak mindenféle zajjal.

A virtuális közösség előnye, hogy ha jól választom meg a törzsem tagjait, érdekelni fognak a mindennapi apróságok is, ami velük történik. Hogyan tudom erre hasznáni a twittert?

1. Hangulat megosztás
Alapeset, mikor az ember egy erősebb hangulatot, szomorúságot, fáradtságot érez, és épp nincs senki körülötte (vagy ébren) családi szinten. Jól esik kimondani, hogy:

Kit érdekelhet az ilyesmi? A közeli családtagokat, barátokat simán. Ilyesmit nem fog instant messaging alapon elküldeni az ember, mert nem olyan konkrétum, amire másnak fel akarjuk hívni a figyelmét aktívan. Ez inkább egy hangos sóhajtás. Ha épp elkapok egy ilyet, biztos, hogy visszaküldök valami megértést, hangulatjavítást tartalmazó üzenetet, mintha ott ülnék a húgom mellett.

Az örömét is szívesen megosztja az ember, ennek tipikus esete a sikeres gadget vásárlás, ami tényleg hírértékű a geek közösségben.

2. Figyelemfelkeltés
Elvileg mindenféle kényelmes eszköz van a blogbejegyzések, egyéb online publikációk megosztására. Az RSS technológia, a különböző feed olvasók, mint a Google Reader, remekük használhatók arra, hogy feliratkozzunk azokra az oldalakra, amik érdekelnek, és értesüljünk új anyag megjelenéséről. Szerintem ez a technológia ugyanakkor kudarc is, nem sikerült a geek közösségből igazán kitörnie az RSSnek. Egy vagy kettő nem egyértelmű lépés mindenképp kell, hogy megértsük, mire jó a feed, és hogyan emeljük át az olvasónkba. Másrészt a levelező programokra emlékeztető, olvasatlan cikkek számát kijelző feed olvasók sajnos szorongást is bírnak kiváltani, a felhalmozódó, olvasatlan cikkek mint még egy teendő jelennek meg az amúgy is kevés szabad időnkben.

Mivel úgyis az iratkozott fel a twitter feedünkre, akit érdekelnek a dolgaink, feltételezhető, hogy egy-egy fontosabb cikkünk is érdekelheti őket. Érdemes ezeket a jelentősebb tartalmakat twitteren is, kis ismeretővel bedobni.

Ha érdekli őket, elolvassák, ha nem, nem vár rájuk mindenféle frusztráló "olvasatlan" számláló mögött. Persze idegesítő tud lenni, ha napi 5 jelentéktelen blogbejegyzésünk minden kontroll nélkül ömlik a twitterbe.

3. Kapjuk el a pillanatot
Időnként mindenkinél vannak olyan pillanatok, amit meg akarunk örökíteni, és meg is osztani. Vicces dolgot csinál a macska? Celeb spotting egy étteremben? Kiömlött a kóla a laptopra? Kéznél a fotóra, twitterre alkalmas mobil, és máris megoszthatjuk az élményt a törzs tagjaival.

A macska örök téma:

de a sörözés is:

Ez a sörözős tweet azért is érdekes, mert egyrészt Gaba eleve baráti körben van, és mégis nyitva tartja a kapcsolatot az online közösséggel a telefonján, másrészt szerintem legalább annyira magának akarta elkapni a jókedvű pillanatot, mint másoknak.

Én nem vagyok feliratkozva egyik ismerősöm fotómegosztásaira sem, de ezeket a twitteres pillanatmegosztós képeket mindig meg szoktam nézni. Szerintem ez a twitter sója.

4. Bulvár
Én nem olvasok celebekkel foglalkozó újságokat, oldalakat, sőt, gusztustalannak tartom az ilyesmit. Ugyanakkor van egy csomó zenész, filmes, egyéb "híres ember", akit nagyra becsülök, és érdekelnek a gondolataik, az életük. Nagyon érdekesnek tartom, hogy beleláthatok egy sztár napjaiba, és vicces rádöbbenni, hogy mennyire hétköznapiak bírnak lenni. Ugyanúgy bosszankodnak a késésben levő repülőgépeken, ugyanúgy xboxot játszanak, élik az életüket, mint mi.

Ez a Chris Cornell tweet azért érdekes nekem, mert mindig reménykedem, hogy legalábbis pénzügyi okokból lesz egyszer Soundgarden reunion turné, és láthatom őket élőben. Ha a fenti, valószínű Kim Thayilt említő tweetet összevetjük a múltkori "Tadgarden" szenzációs fellépéssel, nekem ad egy kis reményt :-)

5. 140 betűs gyöngyszem
A 140 betűs limit meglepő módon inspiráló tud lenni. A merev forma haiku szerű keretet ad, hogy valami érdekeset, vicceset mondjunk, egy önmagában megálló mini alkotást képezzünk. Én nagyon élvezem, mikor 10-15 percig csiszolok egy gondolatot, a kevés betű miatt minden sallangot eldobva próbálom a lényeget kiemelni, mégis egyedi ízt adni.

Az angol twitter világban tudom ajánlani Merlin Mann tweetjeit ebben a műfajban.

Szóval regisztráljatok ti is twitterre, keressetek törzstagokat magatoknak, írjatok vicces tweeteket, és élvezzétek a virtuális közösségi életet.

Engem itt lehet követni, Angelday itt twitter kampányol, Pink Wind tulajdonos, az elfoglalt feed olvasó, a sörivó, és persze a húgom.

1 comment »

Feleségblog

  02/26/08 06:00 pm, by , Categories: Konyha, Munka, Blogolás

Emlékeztek még a feleségem blogjára, amit tavaly októberben lőttünk fel? Azóta a szorgos kis újságíró az ötvenedik bejegyzésnél tart.

A jó dolog, hogy az 50. cikkhez készült zöldségtál tartalmát hamarosan némi felvágottal, kis kenyérrel, és egy jó sörrel fogom elpusztítani.

Máshol

  10/18/07 03:31 pm, by , Categories: Média, Blogolás

Ezt a blogot elsősorban akkor szoktam frissíteni, mikor valami hosszabb lélegzetű mondanivaló van, de gondoltam befűzöm ide az egyéb publikációkat is:

  • A rateyourmusic oldalamon épp az új Dashboard Confessional albumnak örülök, nagyon kellemes, gitáros popzene, egy lazább akusztikus hangzással
  • A spout filmblogon kiakadok azon, hogy a Pókember 3 milyen rettenet szar film
  • A csoportos Meetup blogunkon a novemberi találkozót vezetem be, ami tényleg buli lesz, jó témákkal, és Guitar Hero zúzással.
  • Twitteren az új, E90-en remekül futó Skype kliensnek örülök, a hanghívás is remekül működik, bár a másik oldalon állítólag picit japán robotnak hallatszom.

Eleinte az ilyen dolgokat is itt a blogon osztottam meg, de most valahogy úgy látom, hogy jobb értelme van ezeket a témákat célzott social network környezetben írogatni. Tehát például több embert érdekel majd egy adott filmről a véleményem, ha egy filmes oldalt olvasgatnak, és konkrétan erre a témára kiváncsiak. A blog pedig nem hígul fel néhány soros, rövid lejáratú bejegyzésekkel.

::

Search

  XML Feeds

Multiple blogs done right!
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog themes by Asevo | CMS + forums