Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Els? podcastWWDC 2006 Keynote vélemény »

A terror ege alatt

  08/21/06 01:06 pm, by , Categories: Általános

Az elmúlt hetekben sokat dolgoztam, meg nyaraltunk a Balatonon, és amúgy is annyi minden kavarog a fejemben, hogy nem sikerült ide érdemi bejegyzést szülni. Az egyetlen konkrét dolog, amit vagy két hete próbálok magamban megfogalmazni, az a londoni terror üggyel kapcsolatos rendkívül kellemetlen érzések halmaza.

Tényleg nem akarok túlzásokba esni az ügyben, főleg hogy engem a politika meg a "világ helyzete" valószínű az átlagosnál is kevésbé érdekel, de én konkrétan hetek óta rosszkedvű vagyok az események hatására.

Elég gyakran járok munkaügyben Londonban, illetve Angliában, a munkám fontos része, hogy személyes kapcsolatot alakítsak ki új, illetve potenciális ügyfelekkel. Szerintem ami Londonban (és azóta kisebb méretben, de Németországban is) történt, egyértelműen rossz hatással lesz a munkámra, az utazásaimra, és ebből adódóan az életemre is.

Arról eléggé meg vagyok győződve, hogy a terrorcselekményeket, illetve ezt a vallási-politikai ellentétet az elkövetkező tíz éven belül senki sem fogja kielégítő módon megoldani. Ez pedig azt jelenti, hogy hónapról hónapra nehezebb, kényelmetlenebb, és egyre megalázóbb lesz repülőn utazni.

Amikor bejelentették a "visszavonásig érvényes" új szabályokat, amelyek szerint nem lehet mobilt, laptopot, semmi elektromos készüléket, meg folyadékot felvinni az angliai járatokra, az egyik angol ügyfelünk félig viccelve megosztotta az elméletét velem. Szerinte a következő nagyobb terrorcselekmény után hamarosan csak teljesen levetkőzve, a reptéren kapott egyszerhasználatos papír ruhába bújva lehet majd felszállni a gépekre.

Nem tudom, idáig eljutunk-e, de az biztos, hogy én már most is alig elfogadható, millió unalmas sorbanállással és biztonsági ellenőrzéssel lelassított, szinte állandó késéssel meg problémákkal járó élmény a repülés. A sok unalom meg várakozás ellen picit segít, hogy mindig van PlayStation Portable, MP3 lejátszó, mobiltelefon, és egy könyv nálam, meg egy fél literes üdítő. Amikor néha egy órát is ülünk a veszteglő repülőn, mert éppen nem férünk fel egy szabad felszállópályára, legalább a szomjúsággal nem kell küzdeni - és ez legalább minden harmadik utamnál előfordul.

Én jelenleg úgy vagyok ezzel, hogy egyszerűen nem vagyok hajlandó repülni ilyen feltételekkel. Az amerikai utakat eddig is utáltam, mert megalázónak tartottam a kínos cipőlevételes tapogatós biztonsági procedúrákat, de láthatóan ennél még rosszabb is várható itt Európán belül is. Nem tudom igazán, hogy a főnökeim, illetve az angol/német kollegák meg partnerek, hogyan reagálnak erre. Megpróbálok minél több megbeszélést telefonon keresztül elrendezni, de előbb-utóbb ki kell találnom, hogy hosszútávon hogyan tovább.

Mivel tényleg nem hiszem, hogy a helyzet javulna, nekem kell végiggondolni, hogy érdemes-e vállalni a kellemetlenségeket, illetve át kell-e gondolnom a feladatkörömet.

Mostanság egy kicsit úgy érzem, hogy egy kezdődő rosszabb világ kialakulásának az elején vagyunk, csak próbálunk ragaszkodni ahhoz a gondolathoz, hogy minden rendben, és csak apró, távoli problémák ezek.

6 comments

CDColt

Judgement day… real time X-ray-scanning… Blade Runner… I’ll be back… Hasta la vista, baby.

08/21/06 @ 09:48 pm
CDColt

A viccet (?) félretéve, teljesen osztom a véleményed. Csak azt sajnálom, hogy nem tudom, hogy látni fogom-e a piramisokat valaha is, vagy Marokkót… Új világ - rossz világ.

08/21/06 @ 09:49 pm
Comment from: hgyorgy
hgyorgy

Ha a kényelmetlenségeket nem vesszük nem félsz egy esetleges terrortámadástól, ha oly sűrűn utazol?

08/22/06 @ 12:58 pm
Comment from:
admin

Utazás közben nem félek terrortámadástól - statisztikailag még mindig nagyobb az esélye, hogy egy zongora esik az utcán a fejemre.

Viszont nemrég olvastam egy hírt, hogy valami járatot az utasok nem engedtek felszállni, amíg kettő arab “gyanús külsejű” fickót le nem szállítottak a gépről.

Nekem is kicsit rossz érzésem van, mikor egyértelműen ilyen származású emberekkel kell együtt repülnöm. Próbálok nem rasszista lenni, de a terrortámadás valószínűségét tényleg alaposan megnöveli, nem?

08/22/06 @ 01:05 pm
Comment from: hgyorgy
hgyorgy

Nagyon is! (szerintem) :(

08/22/06 @ 01:33 pm
Comment from: attila
attila

És hogy mit mond az egészre Bruce Schneier:

http://www.schneier.com/crypto-gram-0608.html#1

“Instead, the arrests are a victory for old-fashioned intelligence and investigation. Details are still secret, but police in at least two countries were watching the terrorists for a long time. They followed leads, figured out who was talking to whom, and slowly pieced together both the network and the plot.”

A következő cikk csak fokozza a helyzet a földi irányítású repülőkkel…

08/23/06 @ 07:02 pm

Search

  XML Feeds

Complete website engine
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | Open-Source CMS