Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Nagy-nagy buliKémmacskák »

BBC iPlayer tippek

  02/01/09 04:06 pm, by , Categories: Média, Podcast

A sok (napi legalább két óra) utazgatás miatt sok időm van zenét és egyéb hanganyagkat hallgatni. Hangulatomtól függ, hogy épp zenét választok, valami szórakoztató vagy szakmai podcastot, vagy hangoskönyvet az audible.com előfizetésemről. Meglepő módon néha kifogyok az érdekes podcastokból, és a jobb könyveket 1-2 hét alatt meghallgatom, úgyhogy nagy örömmel fedeztem fel újabb hanganyag forrást.

A BBC már talán több mint egy éve lehetővé teszi a brit alattvalóknak, hogy újra megnézzék, időhöz kötött DRM-el ellátott módon letöltsék a BBC televíziós és rádiós műsorait. A tévéműsorok IP szűrés alapján nem elérhetőek a szigetországon kívül, viszont a Real Media alapon sugárzott rádiós streamek nálunk is hallgathatók. Szerzői jogi okból az adások a sugárzás után csak 7 napig hallgathatók. Szerencsére lehet találni megfelelő eszközt, amivel a Real stream letölthető offline használatra, illetve a hordozható lejátszókhoz át lehet konvertálni mp3 formátumba is.

Mindez nem lenne megoldás zene beszerzésére (alacsony bitrate, konvertálgatás), de beszéd alapú műsorokhoz teljesen elfogadható. Én általában zenéről, filmekről készült dokumentumműsorokra vadászok, de néha szívesen meghallgatok valami rövid történetet is, illetve a félórás szeletekben leadott könyvfelolvasások is jól jöhetnek utazás közben.

Kis aktuális ajánlat, ha érdekel, most hallgasd meg, mert kiesnek sorra a 7 napos ablakból:

  • Terry Pratchett Discworld sorozatából a Small Gods című történet indul most, 4 részben, minden nap egy epizód.
  • A Twilight Zone epizódjai rádióra adaptálva, most indult a Series 2, szombat-vasárnap adnak egy-egy részt.
  • Egy Beatles és egy Buddy Holly dokumentumműsor a BBC2-ről.
  • Egy Beast című dráma a BBC7 adásából.

Szóval érdemes körülnézni az elérhető 17 csatorna műsorai között, és esetleg a naptárba bejegyezni, ha valamit nem akarunk kihagyni. Én főleg a BBC2, BBC4, és BBC7 csatornán szoktam nézelődi, a "factual/life stories" kategóriában. Néha bosszant, ha valami sorozatnak az első epizódjairól lemaradok, de mindig indul valami más érdekes. Nem is szabad gyűjtögetni, inkább tényleg egy kényelmesebb, eldobható rádióanyagként kell ezekre az adásokra tekinteni.

No feedback yet

Search

  XML Feeds

CMS engine
 

This collection ©2022 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | Advanced CMS