Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Google App Engine élményekGoa Café étterem »

Beats - ritmus játék PSP-n

  04/09/08 11:17 pm, by , Categories: Média, Szoftver

Azt már biztos tudjátok, mennyire bírom a zenei-ritmus alapú játékokat. Végre sikerült hozzájutnom a Beats nevű Playstation Portable játékhoz is.

A korábban már bemutatott Phase iPod játékhoz hasonlóan a Beats is a saját mp3 zenéinkhez generál automatikusan játékmenetet, ezzel mégjobban elmélyítve az ember zeneélvezetét. Van jópár előnye a Phase-hez képest - itt például nem kell előre desktop gépen legenerálni a kiválasztott számokhoz a játékmenetet, hanem mindezt valós időben, a játék közben végzi el az iPodnál lényegesen erősebb hardverrel rendelkező PSP. A nagyobb képernyő is sokat számít, de leginkább a direkt játékra tervezett gombok jelentenek különbséget az élményben.

Ami viszont ugyanúgy probléma a Phase-ben, a Beats játékban, és a PC-s Audiosurf kapcsán, az az automatikus játékmenet-generálás szegényesebb élménye a gondos szakértői munkával, kézzel szerkesztett pályákhoz képest. A Guitar Hero, Rock Band, Singstar, egyéb ritmus és zenei játékokban a fejlesztők gondos, egyedi munkával odafigyelnek, hogy a felismert nyers ritmusokra meg hangszer szólamokra fektetett pályák folyamatos, ismétlődő, tanulható futamokból álljanak össze. Ezzel szemben Beats játék közben vettem észre, hogy ha megy egy jó kis ritmus, amit élvezettel veszek át a billentyűkön, és egy picit is megjelenik másik futam vagy picit variál a zenész rajta, azonnal megkeveredik a játékmenet. Továbbra is persze tudom nyomni a megfelelő gombot, de nem lendülök bele a felismert ritmus játszása által létrejött zeneélménybe.

Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb a fejlesztők meg tudják majd kódban fogalmazni, hogy mi teszi élvezetessé a kézzel térképezett pályákat. Az egyre több letölthető plusz Guitar Hero és Rock Band tartalmakat nézve, biztos ezerrel dolgoznak ezen a nagy cégek is. Az ismétlődő, visszatérő futamok kiemelése, játékmenetben hangsúlyozása például ilyen elvileg programozható dolog. Némi logikával a refrén szakaszokat meg lehet találni az elemzett hullámformában, és ilyenkor a játékmenetben _pontosan_ ugyanazt a billentyűn bejátszandó futamot kéne például ismételni, hogy azt már másodszorra-harmadszorra megtanulják az ujjaim. A Guitar Herobol ismert jól megjegyezhető rövid, ismétlődő paneleket is lehetne szoftveresen reprodukálni, megint kissé figyelmen kívül hagyva az apró változásokat, egyéb hangszereket, szólamokat.

audiosurf

Ettől függetlenül a lehetőségekhez képest nagyon tetszik a Beats, és buli próbálgatni, hogy milyen zenéket visz jól, ugyanez tetszik az Audiosurf PC játékban is. Akit érdekel a téma, az Audiosurf játékhoz a Steam szolgáltatáson van fent kipróbálható demo.

No feedback yet

Search

  XML Feeds

Photo gallery software
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog template by Asevo | RWD CMS