Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Tom GeorgeAprósütemény »

Biometrix

  06/14/06 03:46 pm, by , Categories: Általános

A CDColt blogon olvastam egy bejegyzést a különböző PIN/PUK/LOGIN satöbbi kódok fájdalmas voltáról.

Én mostanság elfelejtettem egy bankkártyám PIN kódját, és a Blackberrym kinyitó kódját is. A Blackberryt folyton töltve tartom, és csak a rádiót kapcsolom ki benne néha, szóval nem használtam a PINt hetekig. Ezen kívül a cégnél is kemény password policy van, ott is folyton változtatni kell a jelszót.

Ennél a felhasználónév-password-PIN megoldásnál bármi jobb.

Ugyanakkor engem zavarna, hogy bárhol (a biometrikus ellenőrzés miatt) a szemályemhez köthető adatokat hagynék. Amíg egy PIN vagy password mögött állhat bármilyen személy, a biometrikus adatok teljesen hozzám köthetők. Én pedig sem az államban, sem bankokban, cégekben nem bíznék, hogy nem használják ki ezt a sok információt valamilyen formában a hátrányomra.

Mi a megoldás? Nem biztos, hogy van megoldás, hiszen az alapvető probléma az örök. Egyrészt lopástól próbáljuk megvédeni a virtuális és valós magántulajdont, másrészt azért próbáljuk valamennyire a magánéletünket védeni. A bűnözők, az állam, illetve a cégek pedig próbálnak újabb és újabb támadási felületet keresni.

4 comments

CDColt

Nem igazán ismerem a biometrikus biztonsági rendszereket, de vajon mennyivel több infót tudnának tárolni rólam, mint ha ismerik pl. a kártyahasználatból eredő vásárlási és szórakozási szokásaimat? Akár most is lenyomozható mondjuk egy éves bankszámlakivonatomból, hogy hol étkezem, hol vásárolok, mit rendelek az amazonon vagy éppen milyen online vásárlásaim vannak. A jövedelmi heyzetről, lakcímről ne is beszáljünk.

06/14/06 @ 04:53 pm
dvorcsak

En ezert nem eszem sosem, es nem vasarolok.

Persze ez nem igaz, es amit csak tudok, bankszamlarol nyomok, postara nem igazan jarok, inkabb net.
Casco, kotelezo, gyerektartas, telszamla, torlesztesek, stb. stb.
A bank tud rolam a legtobbet :-)

06/15/06 @ 08:21 am
Comment from: Hamurabi
Hamurabi

Na én régebben kaptam egy 32 megas pendrájvot. 2.0-
as :-)
Na arra tolom rá a cuccaimat. Ha jön egy új login vagy pin, egyszeruen felsorolom egy txt-ben rajta.
Nem viszem ki a lakásból, benn van a széfban. Ha külföldre megyek, akkor meg memorizálom ami kell.

Szerintem lenne létjogosultsága valami Passport-szerü dolognak… (Ismétlem, -szerü(!))

06/15/06 @ 11:36 am
hrongyorgy

Szerintem a biometrikus identifikáció is csak addig biztonságos, amig el nem terjed. Az olcsóság miattt biztos hogy pontatlanabb lesz, onnantól kezdve pedig gyorsan meg fogják találini a módját a megkerülésére.

Én azt gondolom, súlyozni kell. Végülis valamilyen formában mindenképp lekövethető vagyok (biztonsági kamerák,ilyes) így teljesen mindegy hogy a személyi számom alapján mondják meg,hogy mit ettem tegnapelőtt vagy az étterem kamerája alapján. Nagyon nincs igazam?

06/20/06 @ 10:11 am

Search

  XML Feeds

Bootstrap CMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | b2