Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Szinkronizáció a HTC Desire kapcsánFacebook játékok »

iPad élmények

  05/07/10 03:55 pm, by , Categories: Hardver, iPhone

Akit érdekel a téma, már biztos olvasott kimerítő, részletes iPad értékeléseket, egy újabb kritika helyett talán érdekesebb, ha elmondom, hogy én mire használom a készülékem.

Egy negatívum - ez a csak wifis iPad 3G net nélkül kevéssé hordozható. Van mellé egy Mifi 3G wifi access pointom, ami remekül kiszolgálja, de csak nem fogok ennyi kütyüvel járni mindenhova. A másik apróbb probléma, hogy meglepően nehéz az eszköz, a Macbook mellett meg is érzem a hátizsákomban a súlytöbbletet. Szóval így az első izgalmas hetek után szerintem otthon fogom tartani az eszközt hétköznapokon, ha viszem valahova, akkor csak az lesz a táskámban, meg a wifi access point.

Otthoni használatra viszont nagyon sok örömet találok benne. Habár van nagy virtuális billentyűzet meg mindenféle produktivitás alkalmazás hozzá, nekem leginkább egy tartalomfogyasztó felület lett az iPad.

Követek jónéhány tévésorozatot, és szinte már nyomasztóan hat, hogy hány epizód halmozódott fel a sorozatokból. Most a letöltött epizódokat Handbrake segítségével átkonvertálom mp4 formátumba, és iTunes-ban rendesen évad meg epizód számot beállítva rámennek az iPad-re. Azt vettem észre, hogy sokkal gyakrabban tudom elkapni azt az üres 40 percet, hogy egy-egy epizódot megnézzek, nem kell a laptopon a fájlokkal vacakolni vagy a tápot az ágy mellé telepíteni a laptophoz, az iPad mindig kéznél van, és az aksiban mindig van elég, hogy gyorsan megnézzek valamit. Az iTunes pedig ügyesen követi, hogy miben hol tartok, miből van még epizód, és szinkronizáció után a laptopon is folytathatom, ahol abbahagytam.

Sok-sok éve olvasok eBook alapon könyveket, de eddig tényleg az iPad az ideális megoldás erre is. A korábban kölcsönkapott Kindle könnyebb, kényelmesebb a kézben, de ezen kívül az iPad számomra minden másban veri. Az Amazonos Kindle boltban vásárolt könyvek nagyon kényelmesen használhatóak, nekem a háttérvilágított képernyő jobban bejön, mint az olvasólámpa melletti szürkés Kindle képernyőn olvasni. Itt is működik az Amazon cloud szolgáltatása: ha este olvasok egy regényt az ágyban az iPad-en, reggel a buszon az iPhone-t elővéve ott folytathatom a könyvet, ahol a másik gépen abbahagytam. Az Apple által készített iBooks alkalmazás egyelőre nem érhető el a magyar App Store-ban, és nem is lehet könyvet vásárolni nálunk rá, de az amerikai boltból letöltve sikerült kipróbálnom. Szerencsére az internetről letöltött ePub formátumú könyveket remekül viszi.

Webböngészésre csodálatos az iPad Safari böngészője. Villámgyorsan rak ki bonyolult oldalakat is, és a méret is ideális hosszabb cikkek olvasására. Nem egyszer éreztem azt a Macbookon valami hosszabb cikket olvasva, hogy ez kényelmesebb lenne sokkal az iPad-en. Például az Ars Technica cikkein sokkal jobb, ha a Mobile Safariban be tudunk zoomolni a szöveget tartalmazó hasábokra, nem kell az 500 egyéb, a cikk szempontjából teljesen érdektelen reklám meg hírek meg egyéb zaj az oldalról. A Google Reader, amiben tulajdonképpen majdnem minden webes tartalmat olvasok, egyelőre az iPhone-ra készült mobil reader felületet adja az iPad böngészőbe is, de gondolom lesz valami tabletre kihegyezett nézet hamarosan.

Néhány játékot is futtatok az iPad-en, például a We Rule farmville-szerű játékot szeretem rajta (adjatok hozzá, ha ti is rajta vagytok a We Rule-on, fbalazs a Plus+ userem). Igazából ezen kívül nem nagyon van olyan játék, ami miatt inkább a deszkához nyúlnék az xbox360, PSP, vagy épp az iPhone helyett. Azért el tudom képzelni, hogy lesz majd ilyen idővel.

Nagyon elégedett vagyok a vásárlással, arra tényleg jó a cucc, hogy otthon ne a gépemhez fordulva töltsem az időm, a családnak háttal, de azért kényelmesen el tudjak olvasni egy cikket a kanapén, vagy megnézni még elalvás előtt valami sorozatot, és végre tudjak regényeket olvasni az Amazon Kindle boltból kényelmesen.

No feedback yet

Search

  XML Feeds

Open Source CMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog templates by Asevo | Blog software