Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Tartalomszolgáltatás37 »

Könyv franchise-ok

  07/11/11 03:43 pm, by , Categories: Média

Amióta működő Kindle accountom van, meg iPad, megint jó sok könyvet szoktam vásárolni. Nézegetem a NY Times heti kritikáit, az Amazon bolt újdonságait és személyreszabott ajánlatait. Legkönnyebben azért az általam már ismert, kedvelt íróktól tudok vásárolni.

Nem tudom, véletlen-e, de a legutóbbi két vásárlásom is határeset ebből a szempontból. A kiadás első napján megvásároltam az új James Bond regényt. Eleve nagyon szerettem az eredeti könyvsorozatot és a filmeket, és a Talk Show podcast hatására épp újranézem a filmeket sorban. Fleming halála óta már vagy 5-6 írótól olvastam James Bond folytatást, szinte mindegyik nagyon gyenge volt. Most új író, Jeffrey Deaver kapta meg a licencet (haha!) a 007 karakter használatára. Deavert (aki egyébként amerikai) egy krimisorozatból ismerem, a Bone Collector regényét olvastam, amiből film is készült. A rettenetes gyenge Bond folytatásokból talán kiemelkedik ez a Carte Blanche című Deaver regény, de azért eléggé felemás élmény volt olvasni. Mivel aktívan pörög most egy Bond film-ciklus Daniel Craig főszereplésével, azt feltételeztem, hogy ebbe a szériába passzol majd a regény is. Sajnos a Carthe Blanche-ban egész másról van szó, egy modernizált Bond teljesen új háttértörténettel szerepel benne, nem passzol sem a korábbi regényekhez, sem a filmekhez. Néhány változás tetszett benne (Bond kedvenc itala a bourbon whiskey lett!), és jól olvasható, pörgős regényt írt Deaver, de ettől függetlenül zavarónak találtam, hogy nem passzol a karakter és a világ az eddigi Bondokhoz. Vicces ötlet, hogy a sok szokásos gadget helyett a Q által felturbózott iQPhone appjait használja Bond mindenféle probléma megoldására.

Készül a következő Bond film is, meglátjuk, hogy ez a két parallel Bond világ mennyire fog elférni egymás mellett, lesz-e még Deaver Bond könyv.

A másik vásárlásom, amit az író neve miatt vettem meg, szintén nem "igazi" könyv Tom Clancy-től. Az Against All Enemies-t Clancy nevével adják el, de egy Peter Telep nevű íróval "közösen" készült a regény. Sokan úgy vélekednek az Amazon kritikák között, hogy a nevén kívül semmit sem adott hozzá Clancy a munkához. Mivel ez ugyanaz a Tom Clancy, aki a nevét konkrétan eladta az Ubisoftnak játékok fejlesztésére, el tudom képzelni, hogy itt is inkább mint a vásárlóknál jól bejáratott franchise jelenik meg, nem mint alkotó. A regényben egy új akcióhőst mutatnak be, Max Moore egy igazi "badass" Navy Seal múltú CIA ügynök. Nekem mondjuk a kimerítő részletességgel leírt fegyverek és taktikák tényleg a korai Clancy könyveket idézik, és az alap sztori is belefér az írótól megszokottak közé, itt a terroristák és a mexikói kartellek összefonódásából lesz jó nagy üldözés és gyilkolás. A regény azért tényleg elég vacakul van megírva, a figurák és a kapcsolatok teljesen hiteltelenek, nulla mélység van a könyvben.

Nem tudom, hogy ez valami tendencia az iparban, hogy egyre több sikeríró áll át ilyen franchise irányba, Clive Cussler és James Patterson is mostanság ontja a vendégírós regényeket. Persze lehet, hogy ez régóta így megy, csak a ghostwriter szakszervezet mostanra elég erős lett, hogy kérjenek megnevezést a borítón. Egyébként egyik vásárlást sem bántam meg, a nyári forróságban, sörrel vagy fröccsel a kézben mindkettő elment, de remélem olvashatok még komolyabb, ambíciózusabb Clancy regényt is például.

2 comments

speed

en Clancytol (illetve vendegirojatol) most a dead or aliveot szereztem be, de még nem volt idom elkezdeni, kivancsi vagyok, hogy az milyen lesz

07/12/11 @ 04:11 pm
Comment from:
admin

Az kicsit jobb volt talán. Ráadásul audiobook formában fogyasztottam a Dead Or Alive-ot, és sokat javított rajta, hogy Lou Diamond Phillips olvassa fel a könyvet :)

07/12/11 @ 04:16 pm

Search

  XML Feeds

CMS + user community
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog skin by Asevo | Multiple blogs done right!