Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Remek ebédSzigetelés »

Nokia E90 Communicator

  08/15/07 12:04 pm, by , Categories: Hardver

Ahogy korábban említettem, megint nem bírtam ellenállni az intenzív nyomásnak, és új telefont vásároltam. Meg is tudnám indokolni, hogy miért kellett vennem, de nyilván csak kifogás lenne, egyszerűen csak új gadgetre vágytam.

A Nokia E90 Communicator csodagépre esett a választásom, azért, mert:
- MINDENT tud

Na jó, ennél bővebben:

  • Gyönyörű, nagy képernyő, ami 800 pixel széles, WebKit alapú böngészővel, az internet használatára termett. Newsgator mobil online felületét, Indexet, mindent szinte teljes értékű desktop böngésző minőségben tudok olvasni. Egyedül full Flash plug-in hiányzik, csak Flash Lite 2.0 van. Otthon, cégnél Wifi-n csatlakozom, útközben, máshol 3G vagy HSDPA, villámgyorsan.
  • A beépített mail alkalmazáshoz van "Mail for Exchange" plug-in, teljesen megbízhatóan működik céges levelezéssel. Jobban használható, mint az eddigi Windows Mobile kliensem. Például most úgy van nálam beállítva, hogy hétköznap 8-tól 6-ig push alapon azonnal kapjam meg a leveleket, este meg hétvégén csak 15 percenként nézze meg, hogy van-e valami.
  • 3.2 megapixeles, flash villantóval ellátott autofocus kamera, VGA videót tud rögzíteni. A Wifi meg 3G segítségével, a Shozu szolgáltatáson át pedig azonnal fel tudom tölteni Flickr-re. A kamerát vezérlő gomb, meg az autofocus kicsit lassú, meg elég nehézkesen használható, de a fotók egész jól néznek ki.
  • Mac szinkronizáció iSync meg Nokia Media Transfer segítségével nagyon jól működik. PC-n a Nokia PC Suite még mindig idegesítő, de azért elmegy. Könnyű alkalmazásokat telepíteni rá, és J2ME alapon én is tudnék fejleszteni rá, ha lenne időm ilyesmire.
  • Az óriási QWERTY billentyűzet lehetővé teszi, hogy leveleket (remek GMail kliens), blog bejegyzéseket, twitter postokat, mindenféle szöveget írjak, legalább két ujjal, gyorsan. Persze itt rendes copy-paste is van, ami Windows Mobile gépemen nagyon hiányzott.
  • Mobipocket ebook olvasásra remekül fut rajta, a széles képernyő itt is nagyon hasznos. Ráadásul az online bolton keresztül a megvásárolt könyveket PC nélkül is rátölthetem a gépre, ez milyen cool.

Van pár bosszantó apróság is persze, amiért egy pár mérnököt pöcsön kéne rúgni Finnországban:

  • A kamera gombja nem indítja el a fényképező alkalmazást, úgyhogy erre egy softkey-t kellett feláldozni. Az autofocus plusz exponálás gomb brutálisan rossz, ilyen fél oldalas billentős puha szar. El sem tudom képzelni, hogy ez hogy ment végig a tervezés, gyártás, QA folyamaton, anélkül, hogy valakit kirúgtak volna.
  • Van rajta podcast kliens, ami PC nélkül húzza le az epizódokat, ez csodálatos, csak épp a beépített player nem jegyzi meg a pozíciót az epizódon belül. Tehát ha véletlen vagy direkt kilépek, az elejétől kell hallgatni a podcastot, és bele sem tekerhetek még manuálisan sem. Igazi Nokiás félig megcsinált alkalmazás.
  • A beépített GPS, az ingyen térképekkel nagyon cool, viszont nekem minimum 3-4 perc egyhelyben állás, míg megtalálja, hogy hol is vagyunk. Erre nekem nincs türelmem. Azért biztos lesz majd, mikor nagyon jól jön, utazáshoz például, de fájdalmas így.

Így két-három hét aktív használat után még messze nem ismertem ki a gép lehetőségeit (Voip kliens, Office alkalmazások például), de így is nagyon elégedett vagyok. Azt vettem észre, hogy így már otthon sokkal kevesebbszer veszem elő a laptopot, mivel RSS, email, twitter olvasásra, írásra csak előveszem a zsebemből az E90-et. Nem fogom ezzel kiiktatni az iPod lejátszómat, meg nyilván a laptopot sem, de tényleg nagyon hasznos eszköznek találom. Akkora, mint egy féltégla, de befér a zsebembe, és még azt is el tudom képzelni, hogy ezután nem is fogok iPhone-ra vágyni.

5 comments

doransky

Tényleg érdemes bevásárolni? Most gondolkodom új telefonon és pont arra kéne, amit leírtál. Blogolás, böngészés, email, ilyesmik.

Egyékbként hol vetted?

08/15/07 @ 01:21 pm
nyenyec

“és még azt is el tudom képzelni, hogy ezután nem is fogok iPhone-ra vágyni.”

Azért én megnézem majd ezt. :)

08/15/07 @ 01:43 pm
Comment from:
admin

T-Mobile direkt marketingese pont jókor talált meg a váltsam-be-a-pontjaimat telefonhívással, tõlük kiszállítással rendeltem meg.

08/15/07 @ 01:47 pm
doransky

Ok. Vettem én is egyet. :) És eddig nagyon nem bántam meg.

08/22/07 @ 05:11 pm
Comment from: vanabi
vanabi

Na valami frissítés kérem ehhez a post-hoz? :-)
Amúgy meddig bírta?

Egy barat sokaig nem mondott le róla kizárólag a fax meg a csoportos sms miatt, de azóta ő is megalmásodott.

04/26/12 @ 02:27 pm

Search

  XML Feeds

Multiblog engine
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog skins by Asevo | Multiple blogs done right!