Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Budapest Meetup, új podcast8. Epizód »

Videorögzítés

  03/01/07 11:36 am, by , Categories: Média

Arról már meséltem, hogy hogyan használom az EyeTV Hybrid USB TV tunert a tévéadások rögzítésére.

Magával a hardverrel teljesen elégedett vagyok, megbízhatóan működik, és szép felvételeket készít. Az EyeTV szoftver is remekül kezelhető. Amivel komoly gondom volt, hogy hogyan tároljam vagy arhiváljam a felvételeket.

A szoftver alapvetően valami mpeg2 alapú belső formátumban tárolja a filmeket (.eyetv kiterjesztésű csomag). Egy átlagos film 3.5-4.5 G között foglal helyet. Ez nyilván sok a laptopomon, amin minden felesleges cucc nélkül maximum 30G szabad hely szokott lenni. Maga az EyeTV szoftver nyújt támogatást mindenféle tömörített exportra, de borzalmas eredménnyel.

  • Mpeg 4 formában (iPod célokra) exportálva kb. 3-4 óra alatt tömöríti be a filmet, maximálisan felpörög a processzoron a ventillátor közben, és 3 órán át sikít a gépem jó hangosan. A végeredmény pedig csúnya, elmosódott massza.
  • A Toast szoftver segítségével tud direkt DVD-re írni az eszköz, ez nagyon gyorsan el is készül. Ugyanakkor a végeredmény rettenet csúnya, artifactos, ilyen zöld kockás massza látszik például a sötét jeleneteknél.

Az első depresszió után (ha már a feleségem is észreveszi, hogy a drága eszköz szar felvételeket készít, akkor baj van), egy kolléga rávilágított a megoldásra.

Először is, az EyeTV a saját .eyetv formátumából tud exportálni standard mpeg2 Program Stream formátumba. Ezt a formátumot ezután számos fizetős vagy ingyenes eszköz tudja feldolgozni. Én végül az ingyenes iSquint mellett döntöttem. H.264 formátumban sajnos ez is rendkívül lassú, de "sima" mpeg4 formátumban remek minőségben kb. 40-50 perc alatt elkészül az 1G körüli fájl.

Van egy kis kézimunka a folyamatban, de ennyi még belefér. Szóval EyeTV + iSquint = siker.

4 comments

Comment from: Táltos  
Táltos

Hello,
egy torrent oldalon van egy kodek ami gyorsabb mint az apple h.264 kodeke. szemelyesen nem hasznalom,de most igy a cikkedet olvasva eszembejutott, hatha segit.
ha erdekel irj

udv

Product Description:
Encode H.264 faster than the Apple encoder with more cool features. The x264 QuickTime Codec is a QuickTime Image Compression Component which uses the free, open source x264 H.264/AVC encoder. It can produce H.264 encoded video faster than the Apple-provided H.264, with more configurable options and better quality. Just install it, then choose “H.264 (x264)” in any QuickTime image compression window.

The codec interface supports automatic multipass encoding and has a cute little options window for setting x264 encoding options. If you have multiple CPUs, they are automatically detected and x264 will try to encode in multiple threads for you.

The codec requires QuickTime 7 and Mac OS X 10.4.

For more information, see our project’s page on BerliOS. h**p://developer.berlios.de/projects/x264qtcodec/

To install, just double-click on the “Install x264 Codec” icon.

What’s new in this version:
Universal binary
Fixed multipass encoding.
Fixed bug where automatic keyframe interval caused keyframe-only.
Updated x264 to r604.

Product Requirements:
Mac OS X 10.4 or later

This product is designed to run on the following operating systems:
Mac OS X 10.4 PPC
Mac OS X 10.4 Intel

03/01/07 @ 08:20 pm
Comment from: zgobolos  
zgobolos

Gyanus, hogy amit irsz, az az FFMpeg H.264 codek-je (amit x264-nek hivnak ok). A torrent site meg ez esetben legalis tartalmat szor, mert a projekt open source.

03/13/07 @ 12:33 am
Comment from: zgobolos  
zgobolos

Na, tevedtem. VideoLAN codek ez.

03/13/07 @ 12:36 am
CDColt

FB2 - én most rendeltem egy Elgato Turbo264-et, 2-5x gyorsítást érhetsz el a h264-es tömörítéseknél. Szerintem tuti vétel (olvass azért utána, mert az iSquint, Handbrake nem támogatja - viszont ha Flip4Mac vagy Perian van a Quitimeodban, akkor símán akár divx-et is ki tudsz írni h264-be). Tuti vétel 20,000 Ft-ért.

08/29/07 @ 10:42 pm

Search

  XML Feeds

CMS + user community
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog skin by Asevo | Multiple blogs done right!