Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Watch Less TVAz év legjobb albumai 1. »

Ze Switch

  11/27/05 04:56 pm, by , Categories: Szoftver, Hardver

Kedvenc új munkaeszközöm egy új 15 colos Apple PowerBook.
Ne aggódjatok, nem lesz tele az oldalam mac-hívő revelációkkal, én nem személyesen vettem át a gépet az Apple boltban, és valószínű ezért nem mentem át egy kínaí sílusú agymosáson a hátsó raktárban.
Itthon megbízhatóan fut Windows XP alapon egy csendes média/letöltés/file szerver (ami a végre bevezetett kábeltévé révén remélhetőleg hamarosan tévéműsorokat rögzít).
A napi munka viszont, plusz a böngészés, email, filmnézés, hackolás az bizony mac alapon fut innentől.

Az első két hét nem volt fájdalommentes (különösen a Microsoft Office miatt vertem a falba a fejem párszor), de tényleg határozottan elégedett vagyok az új platformmal. A bétás Windows Vistára nehezebb volt az átállás, mint erre. A Vistán is már próbáltam leszokni a Total Commander használatáról, szerintem az volt az utolsó Windows-specifikus alkalmazás, amitől súlyosan függő voltam.

A legfőbb munkaeszközeim (Word, PowerPoint, Email, Java) simán elérhetők OSX környezetben, egyedül a Microsoft Project hiánya miatt leszek kénytelen Virtual PC alatt Windowst futtatni a gépen. Ja, és persze a céges Webes felületű adminisztrációs rendszer is csak Windows/IE alapon fut. No comment...

A céges Exchange szerver használatával is szívtam kicsit. Először az Apple által biztosított Mail klienst használtam, IMAP protokollal, azonban abban nem lehet kikapcsolni, hogy a rengeteg Public Foldert ne szinkronizája, ami majdnem konstans hálóforgalmat, és 10% processzorhasználatot eredményezett.
Kénytelen voltam átállni a Microsoftos Entourage kliensre. Alapvetően szép és jó az eszköz, én a Windowsos Outlookkal is jóban voltam, csak épp a beépített Spotlight keresőmotor nem keresi a leveleimet benne. Remélhetőleg lesz még valami megoldás az ügyben.

Enterprise Architect és Visio hiányában a géphez kapott OmniGiraffe eszközzel rajzoltam UML-t, de ez persze nem komoly UML modellező eszköz. Szerintem ezt is kénytelen leszek Virtual PC alatt csinálni a közeljövőben.

Mivel imádok tévésorozatokat nézni a gépemen, a videolejátszással kicsit küzdeni kellett. A géphez adott QuickTime lejátszóhoz volt XVID plugin, csak épp a fulscreen lejátszáshoz meg kéne vásárolni a teljes Quicktime Pro csomagot, ami szerintem köcsög dolog. Próbálkoztam a Vistán életmentő MPlayer csomaggal is, ami működött, de nagyon szaggatott. Végül az kollegak javaslatára kipróbáltam a VLC lejátszót, ami tökéletes megoldásnak bizonyult.

Bittorrent kliens ügyében is voltak problémák (az Azureus elképesztően nehézkes és lassú volt, az hivatalos klies meg buta), de Gábor kollégám épp most javasolt egy Transmission nevű klienst, ami egyenlőre tökéletesen működik.

Szóval egyre közelebb vagyok a "zen" állapotához. Persze sokkal nehezebb lett volna, ha nem segítenek az EPAMos Mac fan kollégák. Az első nap még az "@" karaktert sem találtam meg egyedül a gépen.
Na, ezt most megpróbálom elküldeni a blogra, szerintem leglalábbis elvesznek az ékezetek, előre is bocs!

1 comment

Comment from: x
x

Tényleg annyira bonyolult, hogy egyenlőre != egyelőre

Hihetetlen

03/29/06 @ 03:00 pm

Search

  XML Feeds

RWD CMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | b2evo