Ha elemmel megy és fényes, kell!
« A hét szoftvere #3 - Amikor burjánzik a WindowsFejlesztős adás »

A hét szoftvere #2 - Teendők rendszerezése

  03/20/07 04:23 pm, by , Categories: Szoftver

Ezen a héten egy Mac alkalmazást fogok ajánlani, de kerestem egy hozzá hasonló Windows appot is.

Mint sok más "tudás alapú" állásban dolgozó ember, a "Getting Things Done" című könyvben foglalt módszereket alkalmazom arra, hogy a körülöttem kavargó káoszban valahogy sikeresen, hatékonyan tudjak dolgozni.

Egyre több ingyenes és fizetős alkalmazás van, ami támogatja a módszerhez szükséges lépéseket (ami megér majd egy külön bejegyzést itt is). Én azonban arra jöttem rá, hogy a leghatékonyabban egy, a Mac-hez ingyen járó OmniOutliner alkalmazással tudok dolgozni. Ehhez is lehet mindenféle GTD kiegészítőt szerezni, de én maradok a sima "outline" alapú megoldásnál.

A GTD fontos eleme, hogy az ember nyilvántartsa (a fején kívül) valahol a teendők, illetve az ehhez tartozó következő lépések listáját. Ezeket a teendőket különböző kontextusban (mint például az irodában, vagy telefon mellett, vagy utazás közben) lehet végrehajtani, ezért érdemes ezt is nyilvántartani a teendő mellett.

Ezen kívül projectekbe szervezve lehet listázni a lépéseket, feladatokat, és ezeket a listákat rendszeresen átnézve kiemelni a következő teendőket.

Akartam is egy screenshottal illusztrálni, hogy az OmniOutlinerrel hogyan teszem be egy fa struktúrába a projecteket, teendőket, és a különösen lényeges következő lépéseket, de 90% ügyfélspecifikus adat, amit nem szabad megosztanom.

A lényeg, hogy egyszerű outline struktúrában, egy dokumentumban tartom nyilván a teendőimet, illetve olyan lépéseket, mástól várok valamit. A "next actions" szekciót tartom nyitva magam előtt, és adok hozzá illetve rendezgetem, meg lezárom a munkanap során. Amikor kis időm van, akkor átnézem a Projectek szekciót, és beemelem a teendők közé, ami aktuális. Ezt mindenképpen legalább egyszer, vasárnap délután megteszem.

Amit még használok az OmniOutliner képességei közül, hogy bonyolultabb esetben megjegyzést teszek a teendő mellé, illetve egy új Context tulajdonságot fűzök azokhoz az elemekhez, amit mondjuk csak otthon, vagy csak az irodában tudok elvégezni.

Aki Windows gépeken dolgozik, én még a PalmOS meg Windowsos éveimben a Natara Bonsai outlinert használtam, illetve az Office elemeként beszerezhető remek OneNote alkalmazást tudom erre is javasolni.

Ti is alkalmazzátok a GTD-t? Milyen szoftvert (vagy papírt) használtok erre?

7 comments

ss_zoltan

Én NeoMem -et használok (sajnos), ami ingyenes, de nagyon brék. Arra éppen jó, hogy rendben tartsam a dolgaim, de semmiképp sem szerethetõ, ami nálam gond. Amint lesz 1 perc szabadidõm, körülnézek a OneNote -ban.

03/20/07 @ 08:20 pm
Comment from: Tibu  
Tibu

Gmailhez is van GTD plugin Firefoxon keresztül, állítólag nem rossz.

03/20/07 @ 08:55 pm
dvorcsak

az omnioutlinert nem ismerem, az onenote-t viszont meg hasznaltam windowsos idomben. ez utobbi szerintem egy egyszeru jegyzetfuzet, ami nalam csak arra szolgalt, hogy screenshot-okat, ill hirtelen jovo jegyzeteket rogzitsen, a kulonbozo kis papirfecnik kivaltasara.

az off2007-nek mar resze, es magyarositva van.

03/21/07 @ 12:09 pm
Comment from: Picur  
Picur

Találtam egy ilyent:
http://john.redmood.com/organizers.html

Mindenesetre a OneNote-ot régóta szeretném kipróbálni, állitólag TPC-vel ideális…

03/22/07 @ 11:50 am
Comment from: Picur  
Picur

Bocs az elözöröl lemaradt mégegy link:
http://wiki.jeffsandquist.com/default.aspx/GTD/GTDTools.html

03/22/07 @ 11:54 am
Comment from: szaboat  
szaboat

en ezt probalgattam egy darabig http://www.hogbaysoftware.com/product/mori

aztan maradtam a .txt alapu megoldasnal

03/23/07 @ 05:14 pm
Viktor Szathmary

Nekem ez szimpatikus, free, Mac-es: http://bargiel.home.pl/iGTD/

04/01/07 @ 12:46 pm

Search

  XML Feeds

Community software
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | Social CMS