Ha elemmel megy és fényes, kell!
« FotókA hét szoftvere #2 - Teendők rendszerezése »

A hét szoftvere #3 - Amikor burjánzik a Windows

  03/28/07 09:51 pm, by , Categories: Szoftver

Következő a helyzet. Mindenféle okokból telepítenem kellett 3 darab 600 megás alkalmazást a Parallels alatt futó Windows virtuális gépembe.

Ez alapvetően nem is lenne baj, azon kívül, hogy egyre kevésbé élvezem ezt a konkrét virtuális gép példányt, ami egyre lassabb és temperamentumosabb. A fő probléma az volt, hogy fixen 8 G méretre volt állítva Parallelsben az image fájl, ami a virtuális HD-t reprezentálta, és a telepítések után kb. 200 megám maradt dolgozni.

Első próbálkozásként a Parallels Image Toolban meg is találtam az opciót arra, hogy megnöveljem az image fájl méretét. Bootolás után szomorúan tapasztaltam, hogy a plusz giga nem particionált üres helyként jelent meg. Arra gondoltam, hogy ezt most akkor a hajamra kenem, másra úgysem jó, de végül a Google és a benne levő világtudás rásegített a megoldásra.

A GParted nevű Linux szoftvernek van egy bootolható CD változata. A cikk alapján szépen bebootoltam a CD image fájlól, a non-destruktív növekedés sikerrel járt, és most bőséges hely van a virtuális Windowsomban.

Az gondolom mindenkinek nyilvánvaló, hogy a Parallelsnek illett volna valami megoldást nyújtani ugyanerre, de nagyon örülök, hogy a Linux meg a GParted open source megoldás megmentett az új-image-újratelepítés cirkusztól.

Nektek milyen particionálós-leizzadós élményeitek vannak? Milyen szoftvert használtok non-destruktív particionálásra?

2 comments

Comment from: a.  
a.

a vista tud resizeolni (legalabbis az ultimate meg a business, mast nem probaltam), viszonylag gyorsan.

03/29/07 @ 11:08 pm
Comment from: clyd3  
clyd3

Partition Magic (Win), de ez sajna nem free…

03/30/07 @ 05:54 pm

Search

  XML Feeds

Open-Source CMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skins by Asevo | CMS engine