Ha elemmel megy és fényes, kell!
« A digitális bőség zavaraKijevi fotók »

But I still haven't found what I'm looking foooor

  05/26/08 04:50 pm, by , Categories: Szoftver

Egy index cikk alapján jutottam egy Jakob Nielsen interjúra. Vicces az utolsó mondat:

"In the long run anyone who wants to beat Google just has to make a better search," said Dr Nielsen.

Nálam drámai mértékben romlott a Google keresések hatékonysága. Ha például termékismertetőket keresek, szinte reménytelen a találatok között a gyártó saját ismertetőjét megtalálni, vagy bármi érdemi leírást a termékről. Erről nem a Google (magasan képzett, jól tartott!) szakemberei tehetnek, hanem:

  • Tartalom helyett SEO-ra építő cégek, akik mindenféle trükkökkel értékes tartalmat nem igazán birtokló oldalakat hoznak feljebb a találati listákban.
  • "webkettős", kizárólag felhasználók által készített tartalmakra építő webszájtok. Tele van a keresési eredmény oldal velük, ráklikkelek, aztán annyi van ott, hogy legyek én az első, aki megírja nekik a termékismertetőt! Ráadásul ezeket a szar tartalmakat eladják aztán egyéb nagy ecommerce szájtoknak, és ugyanaz a béna, üres vélemény a termékről még 20 oldalon megjelenik.
  • Comparison shopping oldalak, ahol mindenféle egyéb ebolt oldalról árösszehasonlítás van, meg linkek az ugyanúgy tartalommentes, felhasználóktól várt review oldalakra. Hozzáadott érték 0, de magas pozíció a Google találatok között.

Nem csak termékekről van szó persze, például hardver eszközökhöz meghajtót találni is drámai a sok kamu eredményoldallal. Néhány hónapja megjelentek ezek a "pénzért választ kapsz a kérdésedre" szolgáltatások, amik szintén jó pozíciót kapnak a keresőmotortól, aztán a vagy jó vagy nem jó válasz egy fizetős kapu mögé van dugva.

Ráadásul valamiért nem is tudom beállítani, hogy ne adjon magasabb pozíciót a helyi (magyar) találatoknak a Google, ezért még szarabb találatokhoz jutok az első oldalakon. Sajnos az összes többi nagy kereső még ennél is gyengébb eredményeket produkál.

Míg a cikk szerint egyre többen a keresővel jutnak el a tartalmakhoz, én már inkább az általam megbízhatónak talált oldalakhoz megyek direkt, például amazonra termékismertetőért, értékelésért, dpreview kameraügyben, gamespot.com videojátékokkal kapcsolatban.

Valami olyasmit várnék én egy "Google killer" keresőtől, hogy szűrje sokkal keményebben ezeket a SEO-bajnok, alacsony valós értéket képviselő oldalakat. Például a találatok listáján feketelistára tehessek olyan oldalakat, amit használhatatlannak találok, vagy hadd válasszam ki, hogy adott témában először az amazon, gamespot, etc. találatok kerüljenek, ha már a szupertudományos algoritmusuk minden szart megmutat nekem fogalom nélkül.

4 comments

human

midn a három pont a SEO miatt van. Vicces, h pont ugyanezt a posztot akarom megírni vagy 1 hónapja :)

ugye a magyar bajnokok is összecsapnak, árgép, depo meg a többi, ugyanúgy rontják a keresést. Mondjuk a cégeknek lassan nem érdeke h olvass kritikát, mert csak eltántorít esetleg :) na mindegy, gyûlöljük eggyüt azokat, ahol még csak user review sincs, legalább minimális érték, csak az, hogy legyél te az elsõ.

05/26/08 @ 05:24 pm
Comment from: P  
P

“Ráadásul valamiért nem is tudom beállítani, hogy ne adjon magasabb pozíciót a helyi (magyar) találatoknak a Google, ezért még szarabb találatokhoz jutok az elsõ oldalakon. Sajnos az összes többi nagy keresõ még ennél is gyengébb eredményeket produkál.”

Nalam mukodik. Keress ra mondjuk “xslt"-re
google.hu -n, es
google.com -on

Az elso harom hit ugyanaz de a tobbi nem:)

P

05/26/08 @ 05:58 pm
Comment from: greg  
greg

én azt csinálom hogy az inquisitor -nak az angol/amerikai google-t adom meg, hogy azon keressen. úgyis általában azt használom, ha kell vmi magyar specifikus eredmény, akkor meg kézzel megyek a magyar google oldalra…

05/26/08 @ 09:42 pm
Comment from: hrongyorgy  
hrongyorgy

Google kereso URL-be keress olyant, hogy hl=hu, es csere hl=en -re. ha nincs, add hozza. Angolra optimalizal.

05/31/08 @ 07:17 pm

Search

  XML Feeds

CMS + user community
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog skin by Asevo | Multiple blogs solution