Ha elemmel megy és fényes, kell!
A Suicide Squad karakterek képregényben »

Hármas könyvelés: adásszünet mellé

  01/24/22 06:43 am, by , Categories: Média

Mivel a Hármas könyvelés podcastunk szabadságon van, írtam pár gyors véleményt az elmúlt hónapok olvasmányairól.

Neal Stephenson: Termination Shock: A Novel

Még mindig nehezen tudok fikciót befogadni. A covid óta úgy érzem, annyi terhet kapunk, hogy nem tudok kitalált karakterek nyűgjeivel küzdeni mellette. Érdekes módon ez a könyv (a 600+ oldal ellenére) nagyon könnyen csúszott. Talán mert a témák teljes mértékben beleilleszkednek napjaink doom scrolling hírei közé. Fake videók, covid sokadik hullám, időjárási jelenségek, kínai kémek és megőrült vaddisznók - ez nem tudományos fantasztikum, hanem bármelyik napom manapság. A karakterek drámája meg annyira nem terhelő: minden szereplő egy vastag vonalakkal megrajzolt sztereotípia, sem értük, sem ellenük nem izgul annyira az ember. Jól szórakoztam a gondolati játékokon, és el tudom képzelni, hogy a regény minden eleme megvalósul az elkövetkező pár évben.

Howard Michael Gould: Last Looks: A Novel (A Charlie Waldo Novel Book 1)

Mit teszek, ha a YouTube algoritmus elém pakol egy film trailert, amit nem találok érdekesnek, nem tetszenek a szereplők, nem nevetek a humoron, de megtudom, hogy regény alapján készült? Természetesen azonnal megveszem a regényt, és elolvasom. A Waldo regények Hollywoodban játszódnak, és Charlie, a magándetektív, harcos természetvédő és elhivatott minimalista. A könyv van annyira lökött és vicces, hogy elnézzem neki az összecsapott befejezést. Nem estem neki rögtön folytatásnak a sorozatban, de el tudom képzelni, hogy el fogom olvasni. A filmet is meg fogom nézni, ha jön streaming szolgáltatásra, csak azért, hogy kimondhassam: könyvben jobb volt!

Haruki Murakami: Murakami T: The T-Shirts I Love

Ez nem is igazi könyv, hanem újrahasznosított újságcikkek és fotók halmaza. Néhol esszé, néhol interjú az író pólógyűjteményével kapcsolatban. Murakami persze remek történetmesélő, a telefonkönyv felolvasásából is kihozna valamit. Lehet fiatal olvasóknak el kell magyaráznom, mi volt az a telefonkönyv? Look it up! Arra a könyv azért jó volt, hogy mégjobban megismerjük kedvenc alkotónkat. Ja és 73 évesen én is ilyen jól szeretnék kinézni pólóban!

Brandon Sanderson: Steelheart (The Reckoners Book 1)

Igaz történet: Destiny videojátékban végeláthatatlan grindhoz kerestem valami háttérszórakozást. Aki nem ismeri a játékot: a felfegyverkezéshez a csaták során véletlenszerű módon dob nyereményládákat a játék. Az így nyert puskáknak változatos képességei vannak, és bizonyos képesség kombinációban sokkal jobbak az adott fegyverek, mint a többi. Ezeket a kiemelkedő kombinációkat úgy hívják: God Roll. Mivel én kényszeresen meg akarom szerezni az adott kihívásokhoz kapcsolódó kombinációkat, és a heti meg szezonális kihívásokat is ki kell pipálnom a megnyugvásomhoz, ezért vannak olyan pályák, amit mondjuk ötvenszer végigjászok egy adott héten. Ezt ép ésszel csak úgy tudom csinálni, ha közben podcastokat, webinarokat, illetve hangoskönyveket hallgatok. Ehhez találtam rá erre a random Brandon Sanderson könyvre. A destinys magyarázatom szerintem érdekesebb, mint ez sablonos szuperhősös könyv, de egynek elment. A Mistborn világa azért sokkal jobb ettől az írótól.

Ann Marks: Vivian Maier Developed: The Untold Story of the Photographer Nanny

Ez az életrajz akár regény is lehetne. Elképesztő mélységben kutatta ki az írónő Vivian Maier életét és munkásságát. Rengeteg dráma, történelem, gazdagon illusztrálva Maier fotóival. Én hobbista fotósként eleve nagyon inspirálónak találtam Vivian Maier képeit, de a nehéz életpálya feltárása segített könnyebben megérteni a furcsa döntéseit is. Sok szempontból pontosan egy mai Instragram-huszár ellentéteként működött Vivian: a fotók nem lettek sehol publikálva, sőt, a filmtekercsek döntő többsége elő se lett hívva. Remélem, nekem azért jobban sikerül rátalálni olyan emberekre, akik szívesen megnézik a fényképeimet.

No feedback yet

Search

  XML Feeds

Website builder
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog theme by Asevo | Photo gallery software