Ha elemmel megy és fényes, kell!
« The Killers, Sziget 2008Szifon 2.0 »

iPhone és játékok

  08/12/08 01:16 pm, by , Categories: Szoftver, Hardver

Sorra jelennek meg a cikkek és statisztikák az iPhone szoftverbolt sikeréről. Sokan (különösen a játékiparral nem nagyon foglalkozók) írnak arról, hogy milyen remek platform lesz videojátékok számára az eszköz.

Én régóta játszom mindenféle hordozható platformon, old school kvarcjátékoktól kezdve Gameboy, Sega Game Gear gépeken át mobiltelefonokon (Nokia N-Gage), és mostanság Nintendo DS Lite és Sony Playstation Portable alapon. Habár nagy rajongója vagyok a szifon gesztus alapú felhasználói felületének, szerintem a hagyományos videojátékok számára nem igazán megfelelő platform, elsősorban a hardver gombok hiánya miatt. Az accelerometer meg az érintőképernyő és a gesztusok használata persze sok egyedi, újszerű ötletre ad lehetőséget. Ezek viszont inkább rövid távon játszható, felszínesebb játékélményt eredményeznek szerintem - egyszerűen elfárad a kéz, és a precíz irányítás sem lehetséges.

Az első próbálkozások a nagyobb játékkiadóktól komoly sikereket értek el az iTunes AppStore-ban. Én azt remélem, hogy a sok gagyiság helyett szépen megjelennek azok a franchise-ok, amik az egyedi beviteli módszer mellett is jól működnek majd. Van nénány kedvenc sorozatom, ami ezen a platformon is hosszabb távon élvezhető, és igazi elmélyülős-belefeledkezős játékélményt nyújthatna.

Capcom - Ace Attorney sorozat

Ez a japán sorozat tulajdonképpen a hagyományos klikkelős kalandjátékok leszármazottja, egy teljesen őrült és vicces játékvilágba helyezve. Minden epizód egy jogi eset, amiben a nyomozás és a tárgyalótermi dráma váltakozik. Mivel a játékmenet teljesen le van csupaszítva ilyen egy-két képernyős, nagy találati felülettel elérhető rámutatós nyomozásra, és a tárgyalás menete is egy teljesen letisztított dialógus-fa, semmi technikai korlátba nem ütközne a szifonon a megvalósítása. Ráadásul az esetekre bontás miatt nagyon adná magát az epizodikus, 1-3 órás nyomozások egyesével kiadása az AppStore-ban. Az egyszerű játékmenet ellenére a karakterek, a sztorik nagyon szórakoztatóak, és igazi sikerélmény kilogikázni, hogy a vád tanúit hogyan lehet lebuktatni, és védencünk ártatlanságát bebizonyítani.

Capcom - Mega Man Battle Network/Star Force sorozat

Szintén a Capcom futtatja a Mega Man szerepjátékokat és stratégiai kártyajátékokat ötvöző sorozatát. Habár a koncepció szerintem kissé unalmassá vált így a hatodik generáció magasságában, egy szifonra optimalizált "reboot" simán feldobhatná a sorozatot újra. A játék kalandozós része talán kisebb hangsúlyt kaphatna, mivel kényelmetlen navigálni az érintőfelület segítségével, viszont a stratégia(Deck összeállítása harci chipekből) és a csata része remekül lebonyolítható lenne a szifonon, és persze a multiplayer jól futna helyi wifin vagy akár EDGE kapcsolaton is, hiszen nem kell sok adatot cserélni, és nem annyira sebesség alapú a küzdelem sem.

Tecmo - Ninja Gaiden

Habár a Ninja Gaiden számomra játszhatatlanul nehéz kardozós akciójáték-sorozat a nagy konzolokon, a fejlesztőcsapat remekül adaptálta a harcot a Nintendo DS toll alapú érintőképernyős felületéhez. Szerintem nem lenne reménytelen az ujjunkal, gesztusokkal leírni a kardcsapásokat. Mivel nem áttételesen irányítanánk harcosunkat, hanem direktben a kardcsapást vinnénk be, ezért nem lenne nehézkes az irányítás, és lehetne gyors a játékmenet.

Érdekes, hogy hirtelen csupa japán franchise jutott az eszembe. Valószínű azért van ez, mert az amerikai vagy európai stúdiókban készülő játékok sokkal inkább a hagyományos PC vagy konzol kontrollerekre vannak kitalálva, és kényelmetlen lenne szifonra adaptálásuk.

Nektek milyen meglevő franchise-ok jönnének be szifonon?

3 comments

Comment from: greg  
greg

Puzzle Quest: Challenge Of The Warlords.

hands down nyerõ lenne! :)

08/12/08 @ 03:06 pm
Comment from: XYBeR  
XYBeR

könyörgöm: iPhone.
ez a szifonozás már kezd unalmas lenni.

08/12/08 @ 07:52 pm
Comment from: FB2  
FB2

Elegge tudatosan hasznalom a szifon kifejezest, a finomkodo, elitista iPhone-t rossz leirni nekem, kisbetu, nagybetu, kotojel, miegymas.

A szifon nev nekem kicsit helyreteszi, szeretheto, innovativ, de hasznalati targy. Masodrendu, kvazi illegalis felhasznalokent ennyit minimum megerdemel tolem az Apple :-)

Elnezest kerek, amennyiben teged zavar.

08/12/08 @ 08:21 pm

Search

  XML Feeds

Multiple blogs solution
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | Secure CMS