Ha elemmel megy és fényes, kell!
« MSN Spaces - Második részSharepoint »

MSN Spaces - első rész

  02/20/06 08:02 pm, by , Categories: Szoftver, xbox360

Mivel kíváncsi voltam az xbox integrációra, meg érdekelt, hogy mennyit javítottak a szolgáltatáson az utóbbi időben, csináltam magamnak egy játék MSN Spaces blogot.

A weblog technológiák fejlődése amúgy is érdekel. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi tipikus blog motorok, meg szolgáltatások valójában átmeneti állapotot jelentek, és (szép kört leírva) visszajutunk a továbbra is erősen blog központú, de annál többet felölelő "homepage" irányába. A Spaces is (a yahoo 360, meg egyéb szolgáltatások mintájára) blog, fotógaléria, xbox live felület, és adja magát, hogy mindenféle egyéni, listába rendezett tartalommal egészítse ki az ember az online megjelenését.

A weblogok remek felületet biztosítanak arra, hogy mindennapos gondolatainkat megosszuk barátainkkal, családtagokkal, illetve hasonló érdeklődésű emberekkel, de van sokféle információ, ami nem illeszkedik jól az idővonalhoz illesztett, rövidebb-hosszabb, de elsősorban folyó szöveg alapú morzsákhoz. Először csak pár fotót akar elérhetővé tenni az ember, aztán rádöbben, hogy egy új olvasó nem is igazán tud képet alkotni róla, ezért sorra kerülnek ki a kis dobozok, pecsétek, linklisták az oldalra. A most használatos blogmotorok mindenféle plugint biztosítanak, vagy akár a HTML template vagy kód módosítása is szóba jöhet egy techie felhasználónak, de a legtöbb civil meg sem próbálkozna ilyesmivel.

A Yahoo360 és a Spaces is ennél egyszerűbben oldja meg a problémát. Először is, próbálnak minden ilyen jellegű igényt lefedni saját szolgáltatással. A Microsoft elsősorban belső fejlesztésre épít, a Yahoo meg vásárol meglévő "web 2.0" cégeket sorra, és integrálja őket. A meglévő szolgáltatások pedig "drag-drop" felhasználóbarát módon teszik elérhetővé a blog szerkesztőfelületén. Gyakorlott, techie felhasználók ki tudnak lépni a keretek közül, a Spaces például engedélyez egy szabadon szerkeszthető HTML dobozkát is.

A végeredmény rendszerint abszolút horror. Nem véletlenül, a kész oldalak általában a 90es években népszerű Geocities ingyenes homepage oldalakat idézik. Dobozkák, plecsnik, banner mindenütt, káosz az egész, a tényleges tartalom pedig néha nem jut tovább a "First post LOL" üzeneten. Ahogy a Geocities oldalak is szépen kihaltak, gondolom ez a dolog is le fog tisztulni idővel. Akinek semmiféle dizájn érzéke sincs, és nem is nyújt értékelhető tartalmat, legalábbis család-barátok szintjén, úgyis megunja, illetve mivel senki nem fog mutatni az oldalra, kereséssel sem kerül elő az oldal.

Huhh, ennyi sok lesz egy bejegyzésbe, nemsoká leírom, hogy mit lehet kihozni az MSN Spaces szolgáltatásból. Nem tervezem a jó kis saját blogom itthagyni persze, de meg vagyok győződve arról, hogy előbb-utóbb minden blog szolgáltató ilyen irányba megy el.

No feedback yet

Search

  XML Feeds

Open-Source CMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evo skins by Asevo | CMS software