Ha elemmel megy és fényes, kell!
« MSN Spaces - Harmadik részMSN Spaces - első rész »

MSN Spaces - Második rész

  02/21/06 02:34 pm, by , Categories: Szoftver

Az előző bejegyzésből kiderült, hogy miért nézegetem az MSN Space szolgáltatást. Itt azt tervezem leírni, hogy mire lehet használni, és hogy hogyan állja meg a helyét egy sima, wordpress/b2evo kategóriájú blog motorral szemben.

Elérés
A Spaces talán arról volt leghíresebb a gusztustalan, old school MSN színű sablonok mellett, hogy iszonyatos URLeket produkál a blogok meg bejegyzések elérésére. Mostanság javítottak egy picit a helyzeten, maga a blog a http://spaces.msn.com/fbalazs URL segítségével érhető el, de az egyes bejegyzések továbbra is mindenféle generált GUIDokat meg mágikus paramétereket tartalmaznak.
Itt egy szép példa, egy "permalink"-re kattintva:

http://spaces.msn.com/fbalazs/blog/cns!3E29B1FDECF0CCFE!153.entry?
_c11_blogpart_blogpart=blogview&_c=blogpart#permalink

Most ketté is kellett törnöm a sort, hiszen egyben szétvetné a blogom dizájnját. Ugyanígy probémás lenne linkként küldeni levélben, mert a levelezőkliens könnyen betördelheti, elrontva az URLt. Ez persze nem teljesen az MSN fejlesztők inkompetenciáját jelzi. Aki írt már portál alkalmazásokat, az tudja, nehéz olyan URLt generálni, ami - sima blog oldallal szemben - elég információt tartalmaz ahhoz, hogy a kompozit portál oldalat, megfelelő állapotba hozott portletekkel behozza, mindenféle korábbi session állapot nélkül. Ettől függetlenül, a sok URL paraméter nélkül is bejön az oldal korrekt módon, csak a cikk GUID-jét megadva, ilyen formában:

http://spaces.msn.com/fbalazs/blog/cns!3E29B1FDECF0CCFE!153.entry

Innentől szerintem egy lépés lenne, hogy UID helyett a bejegyzés címéből generáljanak használató URL-t, más engine ezt lazán megcsinája.

A címzésen kívül az is érdekes, hogy nem kötelező a tartalmat a nyílt internet számára hozzáférhetővé tenni, hanem alaphelyzetből csak az MSN Messenger contact listánkon szereplő Passport tulajdonosok látják az oldalt, illetve azon belül is lehet szűrni az engedélyezett felhasználókat. Szerintem ez rendkívül hasznos, én anno mikor blogolni kezdtem, rengeteg családi fotót raktam fel az oldalra, hiszen csak a család és barátok látogatták amúgy is az oldalat. Aztán egyszer rádöbbentem, hogy talán mégsem kéne a nagyvilág elé tárni minden részletet, és most már csak pár publikus fotó érhető el a Flickr-en.
Ugyanakkor, valahogy veszteségnek érzem, ha az ember alapból kizárja magát az internet adta lehetőségekből, és a kis közösségre korlátozza a gondolatait. Mindenesetre a lehetőség az elérés szűkítésére jó, bár szerintem egy-egy bejegyzésre vagy fotóalbumra korlátozva lényegesen hasznosabb lenne.

Szerkesztés

Habár mindenféle funkció a fapados verzióban is elérhető, igazán Internet Explorer való a saját oldal megtervezésére, szerkesztésére.
Az oldal alaphelyzetben tartalmaz egy fotó modult, egy blog modult, és egy külön oldalt különböző listák karbantartására. A "Home" főoldal egy aggregált nézetet mutat a legfrissebb bejegyzésekből, fotókból, meg a kiválasztott egyéb modulokból. A dobozkákat a Modules palettából kiválasztva, drag-drop módon lehet elrendezni. Ilyen lesz a freeblog.hu sablonszerkesztője is legjobb tudomásom szerint :-)

msn edit

Itt van egy nagy buktató szerintem, az ember legszívesebben mindent felpakolna az oldalra. Még jó, hogy nincs tükröződős Java applet, az lenne igazán old school GeoCities. Mindenesetre iszonyat a kontraszt egy átlagos wordpress.com blog meg egy spaces.msn blog között. Az elrendezést 6 féle layout közül lehet kiválasztani, 1-2-3 hasáb, különböző arányokkal, de persze ez nem ugyanaz, mint mikor a CSS-t finomhangolja az ember.

A következő bejegyzésben pedig rátérünk majd a tartalom szerkesztésére.

1 comment

Comment from: Andrási Valéria
Andrási Valéria

Szia!
Neharagudj, de sajnos akárhogy keresek rá egy bizonyos tartalomra, mindig a Te oldalad jelentkezik be. Neharagudj. Azonban merészelek kérdezni, számtalan dolgot találok az MSN-ről, de egy dolgot nem tudok megfejteni.Miért nem Tudok feltölteni képeket a fotóalbumba? Eddig nem volt probléma s’ most két napja egyszerűen nem enged felrakni képeket. Az összes albumot letöröltem,mert azt engedi, ennek ellenére még sem enged új képeket feltölteni. Kérlek, ha van ötleted szépen megkérnélek segíts!!!S.O.S
Köszönettel.: Andrási Valéria MSN:[email protected]
MSN Spaces:http://msn.spaces.com/valcsi/

03/08/06 @ 05:15 pm

Search

  XML Feeds

Photo albums software
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog template by Asevo | Bootstrap back-end