Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Mutasd a desktopodMSN Spaces - Második rész »

MSN Spaces - Harmadik rész

  02/27/06 08:04 pm, by , Categories: Általános

Az egyik legjobb képesség a Spaces-ben a különböző tartalmak (fotóalbumok, listák, linkek, és persze blog bejegyzések) aggregálása, nem csak a webes felületen, hanem az RSS feedben is.

Hasonló feedeket lehet más módon is összehegeszteni, például a feedburner.com szolgáltatásával, amivel egyéb hasznos dolgok is jönnek (statisztika, stb.), de ez tényleg jó, ha az alap eszközbe van integrálva.

Sajnos maga a Spaces nem biztosít látogatási statisztikákat, de a custom HTML panel segítségével bármi külső szolgáltatáshoz lehet kötni.

Alapból biztosít kommentálási lehetőséget is az eszköz - sokakat visszatarthat a Passport Sign-on képernyő a kommenteknél, és az a tapasztalat, hogy pont a spamot nem tartja vissza, szóval nem ideális teljesen a megoldás, de legalább nem kell külső szolgáltatásokkal összehackolni.

Hasznos tulajdonság, hogy az MSN messenger (sajna csak Windows változata) jelzi, ha valaki a contact listánkból módosította az oldalát. Nyilván nem mindenki használ RSS olvasót az MSN Spaces célcsoportjaiból, ez is jobb, mint magunktól nézegetni, hogy mikor frissül valami.

Szerkesztésre egyébként a webes felület mellett biztosít XML-RPC APIt is a Spaces, korrekt MetaWeblog API implementációval (cím, kategóriák működnek), de például fotók feltöltésére ez nem alkalmas.

Összességében azt mondanám, hogy én nyilván nem fogok áttérni az MSN Spaces-re, mivel nekem maximális hackolhatóságra van szükségem, de családtagoknak, nem szakembereknek sokkal szívesebben ajánlom, mint egy pucér Wordpress vagy egyéb blogot, a fotó meg comment támogatás, és az egyszerűen használható felület miatt. Gondolom előbb-utóbb a freeblog.hu-ban is lesznek hasonló képességek, és valószínű jobban testreszabható lesz, majd kipróbálom a 2.0-t.

Egyébként úgy látom, hogy míg techie körökben menőbb saját blog példányt futtatni, a nagy blog hostoknak iszonyat előnye lehet, ha az ember több látogatóra vágyik. Míg a saját blogok általában linkek meg keresés alapján találnak olvasókat, a blogter meg a freeblog lehetővé teszi a blogok közötti böngészést, meg toplistákat, meg ilyesmit. Úgy látom ez inkább itthon tendencia, mivel nálunk nem különülnek el az aggregátor-blogbányászó-kereső oldalak a bloghostoló szolgáltatásoktól, de ez már egy másik téma.

No feedback yet

Search

  XML Feeds

Multiple blogs done right!
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | Blog themes by Asevo | CMS + forums