Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Cool!XBOX360 itthon »

Podcast fogyasztás

  11/14/06 09:53 pm, by , Categories: Média, Podcast

Ma reggel munkába menet, és hazafele jövet podcast adásokat hallgattam. Az út egy irányban olyan egy - egy és negyed óra a forgalomtól függően. Tömegközlekedem, busszal járok be az Örs Vezér térre, és onnan metróval az Astoriáig. Az utolsó 10-15 perc pedig séta a Fővám tér fele.

Ezalatt a két út alatt ma a következő adásokat hallgattam meg:

  • Windows Weekly with Paul Thurott - Episode 5:Shiny Happy Vista(twit.tv) - a most kiadott Windows Vista rengeteg jó témát adott, sok cikket olvastam már Paul Thurottól ebben az ügyben, de így kötetlenebb, kevésbé merev a stílusa,és vicces pletyka szintű dolgokat is kihozott belőle a remek műsorvezető partner, Leo Laporte.
  • Front Row Highlights - 10th November(BBC podcasts) - nagyon meglepődtem, először hallgattam meg a műsort, és rögtön egy aktuális Stephen King interjúval leptek meg, ami rendkívül őszinte és érdekes beszélgetés volt, többek között az új regényéről.
  • Foo Casts - Digital Media Insider Podcast 4(O'Reilly) - Ez egy rendkívül érdekes adás volt az időzített, ritmusra illesztett visszhang effektről a popzenében. A saját minták mellett remek U2 és Pink Floyd példákkal illusztrálta ezt a megoldást a műsorvezető. Én abszolút csak fogyasztó vagyok, nem zenélek, de teljesen érthető és szórakoztató adás volt.
  • Productive Talk #7 (43 Folders) - Időnként megcsappan a Getting Things Done mániám, ez a podcast sorozat kicsit visszatérített a jó útra, már lassan 3 hete megint próbálom rendben tartani a munkahelyi és magán feladataim GTD alapon...
  • Good Food - Hospitality Under The Influence(KCRW podcast) - Megint remek epizód volt a kedvenc főzős-kajálós műsoromból, mit vegyünk a piacon, receptötletek, "Snakes On the Plate" kígyókaja élmények, sok poén, remek hangulatú adás.

Mindezt olyan két óra alatt sikerült meghallgatnom, ami teljesen holt idő lenne, várakozás, metrón kapaszkodás, sötét buszban ülés közben még olvasni sem lehet. Reggel kicsit beindul az agyam a tartalmasabb, érdekesebb adásoktól, esetleg munka ügyben is inspirál pár szakmai podcast, este lelazulok, kajaötleteket kapok, rádiójátékokat hallgatok. Eszméletlen mennyiségű remek tartalom vált hirtelen elérhetővé. Egyrészt ezek népszerű, bevált rádióműsorok, mint például a BBC adások, és a Good Foods, másrészt konkrétan csak podcastként elérhető adásokból is sok jó van.

A lényeg az, hogy ezeket a műsorokat akkor, és ott fogyasztom, ahol és amikor akarom. Ezért tartom nagyon fontos új médiumnak a podcastokat, egyébként holt időt lehet értékessé tenni, és mindenféle érdekes és hasznos információhoz, és rengeteg szórakozáshoz jut az ember, szinte mindig ingyen.

Mint minden új technológiának, a podcast témának is vannak buktatói. A legfontosabb probléma szerintem, az pont a médium iszonyatos nagy előnyéből származik - az, hogy az Internetről számítógéppel lehet elérni a műsorokat.

Próbáljátok ki, a gépen egyszerűen nem működik a dolog. Az ember automatikusan elkezd webet olvasni, levelet írni a műsor hallgatása közben, ami valószínű az agyunk ugyanazon részét foglalja le, mint a hangból szövegértelmezés. Gyakorlatilag semmi nem marad meg a hallgatott adásból. Egyedül a zenei tartalmú podcastoknak van értelme ilyen háttérzeneként, de én ezeket nem is tartom igazán podcastnak:-)

Mi a megoldás? A kulcs, hogy amikor hozzájutunk az adáshoz, valami külső készülékre helyezzük át. Nyilván egy iPod remek podcast hallgató készülék, de egy újraírható CD-re is ki lehet írni az anyagot, ha épp CD lejátszó van a kocsiban. A lényeg, hogy a számítógéptől függetlenül tudjuk befogadni az anyagot.

A másik probléma, ha már mobillá tettük a műsorokat, a megfelelő megszólalás. Mivel főleg a szöveges tartalomért hallgatunk podcastot, a busz, metró, vonat, kocsi hangja elnyomhatja a halkabb beszélgetést. Persze kis extra hangerő talán segít, de mikor a műsor közben megszólal valami szingál, akkor bizony fájni fog a dobhártya. Az különösen kellemetlen, ha egy csoportos beszélgetés egyik tagja halk, a másik meg sokkal hangosabb, ez gyakran előfordul telefonos interjúkban például.

Erre a legjobb megoldás egy külső zajt csökkentő, elnyomó, jó minőségű fülhallgató beszerzése. Én az ilyen fülbeszúrós, in-ear fülhallgatókat preferálom, de aki ezt nem bírja, próbálkozat aktív noise-canceling fejhallgatóval is. Zenehallgatásra is okos ilyenre váltani, hiszen sokkal kisebb hangerővel hallgatja az ember, kevésbé rongálja a hallást. Én jellemzően 30%-ot visszaveszek a hangerőn a Shure in-ear fülhallgatómmal.

A harmadik fő probléma az elérhető anyagok mennyisége és minősége. Rengeteg angol nyelvú műsor van, ami nyelvgyakorlásnak sem utolsó, viszont rendszeres, nem-zene alig van magyarul, a mi adásunkon kívül persze :-).

Angol nyelven érdemes az iTunes kínálatából válogatni, a toplistás, pontozott katalógus segít rátalálni a minket érdeklő témákra. A magyar piacon pedig mi majd próbálunk úttörni, az elkövetkező hetekben megróbálunk több anyagot készíteni, és jelentős terveim vannak a minőség javítására is. Aztán, ha már úgy érzem, hogy elégedett vagyok a produktummal, le fogom írni a tuti módszerem podcast gyártásra. Addig is, töltsetek jó műsorokat, rakjátok ki mp3 lejátszóra. Jobb, mint a magyar kereskedelmi adásokra stresszelni reggelente a dugóban.

2 comments

gaba

A 43folders-féle GTD-sorozat nagyon jó, én is mindig meghallgatom, amióta felhívtad rá a figyelmemet.

A tietekkel jelenleg lemaradásban vagyok, de majd arra is sort kerítek. :)

11/15/06 @ 01:50 pm
Mr.Zax

és még én hittem magamról, hogy sokat utazok! ennyi idő alatt hazaérek Törökbálintról Szolnokra. mondjuk én épp StarTrek DS9 nézek vezetés közben a PDA-n … :-)

11/16/06 @ 04:10 pm

Search

  XML Feeds

Multiple blogs solution
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | Open Source CMS