Ha elemmel megy és fényes, kell!
« Szifon 2.0A digitális bőség zavara »

Olimpia HD felbontásban

  06/30/08 02:15 pm, by , Categories: Média

Az augusztus során zajló Pekingi Nyári Olimpiai Játékok az első olyan olimpia lesz, amit teljesen HD alapon rögzítenek és közvetítenek. A különböző itthoni szolgáltatók is említik itt-ott az olimpiát, mint fontos tényezőt a HD televíziók elterjedésében.

Mivel nekem is van HD felbontású megjelenítőm, kicsit utánanéztem, hogy milyen módon juthatok hozzá nagyfelbontású olimpiai közvetítésekhez. Megnéztem, hogy jelenleg milyen információkat tett közzé ebben a témában a T-kábel, az UPC, és egyéb szolgáltatók.

Először is a szóbajöhető csatornák:

Magyar Televízió HD
Egy ideje hallani az M1 és M2 HD adásáról, a sat.hu-n találtunk egy érdekes cikkre linket, ami elég határozottan állítja, hogy beindul az olimpia idejére már a HD szolgáltatás. Így egy hónappal az esemény előtt fura, hogy még tesztüzem sincs, de kíváncsian várom a fejleményeket. A közvetítésekről, hány óra adás várható, mi lesz élőben, ilyen kommunikációt még nem találtam az MTV-től.

Eurosport HD
Minden rendes szolgáltató HD csomagjában van Eurosport HD, ez tűnik a legjobb opciónak. A bejelentések szerint komoly, napi 15 óra lesz az olimpiáról, élő, HD, minden ami kell.
Ugyanakkor picit aggódom, hogy a "magyar változat" mennyire hozza mindezt, mennyit vesz át a programból. A magyar oldalon gyanúsan nem találtam semmit az olimpiáról. Egy apró utalás volt csak a HD promo oldalon:

Az Eurosport HD közvetítése a Roland Garros Francia Nyílt teniszbajnoksággal kezdődik és a legnagyobb sporteseményekkel folytatódik, úgy mint a Labdarúgó Európa-bajnokság, a Tour de France, a Strandfoci Világkupa, a Pekingi Olimpiai Játékok, az Amerikai Nyílt teniszbajnokság, WTA tenisz bajnokságok és a Golf PGA Tour hogy csak néhányat említsünk.

Könnyen lehet, hogy az Euro2008-hoz hasonlóan csak késleltetve adhatja az eseményeket az Eurosport HD, ami sportnál azért nem igazán kielégítő. Ha lesz rendes HD közvetítés az olimpiáról, talán kéne erről egy cikket publikálni a honlapon.

A szolgáltatók:

T-Kábel
A T-kábel nemrég kezdett HD szolgáltatásba, egyelőre elég fapados keretek között, rögzítésre például nem alkalmas a vevőkészülék. Eddig amit leginkább releváns sajtókommunikációt találtam, csak utal arra, hogy talán lesz olimpia:

Szándékaink szerint a T-Kábel segítségével a pekingi olimpia eseményeit HDTV minőségben is lehet majd követni.

Érdemes lenne befrissíteni ezt a cikket, ha már konkrétumokat tudnak mondani.

A T-kábel HD csomagjában megtalálható az Eurosport HD, talán ez lesz a megoldás, vagy utolsó pillanatra beindul a magyar tévé HD csatornája a csomagban.

UPC tv
Az UPC oldalán nem találtam igazából semmi releváns információt. Ákos barátom felhívta az ügyfélszolgálatot, aholis azt mondták, amennyiben bejön a HD jel a Magyar Televíziót irányából, azonnal bekerül a HD csomagba az MTV HD, és ott lehet majd olimpiát nézni, tehát minden szem az MTV-n illetve az Eurosporton.

HelloHD
A legmarkánsabb kommunikáció a műholdas HelloHD szolgáltatónál van, aki most egy kampány keretében olimpiai akciót tart. A Sat.hu cikke szerint akciósan lehet most előfizetni a műholdas HD csomagra. A csatornalista szerint viszont ugyanúgy az Eurosport HD fogja a tartalmat adni, illetve a náluk már csatornalistán levő magyar M2, ami tudomásom szerint még nem indult el.

Eléggé képlékeny még láthatóan ez a dolog, meglátjuk, hogy az elkövetkező hónapban mit hoznak össze a csatornák meg a szolgáltatók. Egy biztos - konkrétabb, egyértelműbb kommunikációt várnék el ahhoz, hogy előfizessek HD csomagokra bármelyik szolgáltatónál. Egy jól megfogalmazott, sok élő közvetítést biztosító olimpiai csomag pedig mindenképp átsegítene a vásárláson.

Update:
Ha minden igaz, megfelelő tetőantennával és dvb-t fogadására alkalmas tévékészülékkel most lehet fogni az M2 HD adását Budapest környékén, legalábbis az olimpia ideje alatt.

2 comments

Comment from: Ivi  
Ivi

Siman HD-ben (MPEG4-AVC) sugarozzak a magyar 1-et és 2-t az UHF38-as csatornan. (bar a musor most nem HD, hanem csak felkonvertalt SD, de majd az olimpiai kozvetitesek…) Egy DVB-T vevovel lehet nezni. En is ugy nezem a szamitogepen. Sajna a hiper-szuper HD TV-m nem tudja dekodolni az MPEG4 streamet, de a szamitogepben levo DVB-T tuner igen (ott ugye csak szoftver kerdese a dekodolas)

Ja, egyebkent mar ez a felkonvertalt SD musor is veszett jol nez ki a HD TV-n, kepzelem majd az igazi 1080 milyen lesz …

Ivi

08/04/08 @ 05:53 pm
Comment from: vsz  
vsz

bizony, kerek szemmel neztem tegnap este a megnyitot. sima szobaantennaval (es a TV beepitett digitalis tunerevel) jott az m1 HD adasa.

jelenleg pedig az m1 HD-n es m2 HD-n is ugyanaz a kerekpar kozvetites megy, eszmeletlen szep keppel.

08/09/08 @ 10:53 am

Search

  XML Feeds

b2evolution CMS
 

This collection ©2024 by Balazs Fejes

Contact | Help | b2evolution skins by Asevo | Social CMS engine